Postinkulussa on isoja ongelmia: kortit eivät mene perille, paketit matkaavat kuukausia. Missä vika?

Kun syyskuun alussa olimme olleet muutaman päivän perillä Roomassa, oli aika kirjoittaa ja lähettää postikortit. Tällä kertaa lähetimmekin niitä tavallista enemmän, muutaman ystävän, naapurin ja sukulaisen lisäksi myös lasten hoitopaikkoihin. Kerho ja eskari olivat juuri alkaneet kun lähdimme, ja lapsista oli hauska ajatella että heidän ollessaan poissa ryhmissä luettaisiin heidän kaukaa mummolasta lähettämiään kortteja. 

Parin lopun kortin lähettäminen jäi viime tippaan, ja pudotin ne postilaatikkoon lähtöaamunamme Roomassa, pysäytimme täpötäyteen pakatun auton korttelin aamuruuhkan keskelle italialaistyyliin "kaksoisparkkeeraukseen", in dobbia fila, ja puikahdin tuikauttamaan kortit matkaan. Ehtisimmekö kotiin ennen kortteja, mietin silloin kuuden päivän paluumatka mielessä. 

No, todellakin ehdimme! Kortit eivät ole tulleet perille vieläkään, vaikka tuosta hetkestä on nyt kolme viikkoa. Perille eivät ole tulleet myöskään ne postikortit, jotka pistimme postiin seitsemän viikkoa sitten

Satuin myös juttelemaan tuttuni kanssa, joka mainitsi postittaneensa paketin Itävaltaan ja sen saapuneen perille yli kuukauden jälkeen. Toinen tuttuni on lähettänyt paketin Lähi-Itään kohta kaksi kuukautta sitten, ja se on seurantapalvelun mukaan jumiutunut jonnekin Suomen postin lajittelukeskuksesta lähdettyään. Tarkistin Postin sivuilta, että kirjatuille paketeille luvattu normi kuljetusaika on niin Euroopan sisä- kuin ulkopuolelle 5-10 arkipäivää. 

Eilen satuin lukemaan lehdestä artikkelin, joka puolestaan kertoi Suomen Postin ongelmista. Viikkoja ja kuukausia matkaavia kirjeitä ja paketteja, vääriin osoitteisiin jaettua postia. Kokonaan hävinneitä lähetyksiä. 

Suomen Postin ongelmat ovat ikäviä, mutta näyttää siltä että koko kansainvälisessä postinkulussa on jotain vikaa. Italian postille nimittäin voi joku ennakkokäsitysten vallassa naureskella, että ei ihme jos siellä ei aina niin posti kulje, mutta ne ovat vääriä ennakkoluuloja. Olemme lähetelleet pari vuosikymmentä sieltä kortteja ja paketteja ja myös Suomesta Italiaan, ja yleensä Italian suunnalta tulevat lähetykset ovat olleet nopeammin perillä. Ja kummastakin suunnasta tulleet aina perille. 


Tämä on ensimmäinen kerta, kun kestää näin kauan. Kuka tietää milloin kortit tulevat perille, jos tulevat ollenkaan. Voi olla että kyse on vain onnettomasta sattumasta, mutta epäilen että takana on jotain muutakin. Kaksi erillistä kortinlähetyskertaa, kaksi kuultua tarinaa pakettien perillemenon hitaudesta. Onko koronaviruksen aiheuttamalla lentoliikenteen vähenemisellä tekemistä asian kanssa? Menevätkö kaupalliset pakettilähetykset yksityispostin edelle ja vähät koneet täyttävät rahtiruumansa maailman toiselta laidalta toiselle tilatuilla paketeilla? Toivottavasti kukaan ei ainakaan enää usvakoneita ja kissasoittorasioita tilaile, kuten jokin vuosi sitten luin made in China -valmistettujen tavaroiden osto- ja lähetysrumbasta käsittelevästä lehtiartikkelista. 

Viimeisin onnistunut postilähetyskokemus on viime keväältä, jolloin koronan takia tilasin tytölle uuden takin netin kautta. Se tuli perille muutamassa päivässä. Enää en välttämättä uskaltaisi ostaa netistä mitään. Mitä jos nekin ostokset häviävät jonnekin postinkulun mustaan aukkoon?

Tämän myötä into ja halu lähettää minkäälaista postia minnekään vähenee huomattavasti. Joulukortteja? Ei ikinä! Hyvä jos pääsiäiseksi ovat perillä. Kirje ystävälle? Luotan sähköpostiin tai watsappiin, joilla saa viestinsä varmasti perille. Paketti kaukana asuvalle läheiselle? Taidanpa odottaa sitä onnellista päivää, kun saamme nähdä kasvotusten. Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Miten savusauna lämmitetään ja miksi sen löylyt ovat täydelliset kuin vanha parisuhde

Savusauna, raskaus ja häkämyrkytys: ainekset pahimpaan painajaiseeni

Polttavia hetkiä Välimeren rannalla - mitä tehdä, kun meduusa pistää?

Leivinuunin lämmitys - miksi se on niin vaikeaa eikä tuli syty?