Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Kipeä hammas koko komeudessaan.

Viime postauksessa kirjoitin kivusta. Tarkemmin sanoen hammassärystä, joka on vaivannut minua viikkokausia. Ensimmäiset vihlonnat ilmaantuivat jo kesällä, ja siitä syksyn ja talven mittaan tilanne on pahentunut. (Tässä linkki edelliseen postaukseen: Hammassärky, pahin särky? Keskusteluja kivun kanssa)

Lopulta olen kärvistellyt kuin suoraan hermoon menevän kivun kourissa, menettänyt sen takia yöuniani ja viimein purentakykyni kyseisen hampaan puolella. Särkylääkkeet eivät ole auttaneet kuin korkeintaan aavistuksen. 

Kahden hammaslääkärikäynnin jälkeen (joista toinen päivystyskäynti) olen alistunut uskomaan, että heidän arvelunsa ovat totta. Röngenkuvat olivat puhtaat, kariesta ei ollut, ei reiän reikää eikä halkeamia hampaissa. 

Vain epäilyttävät, kovasta voimasta kertovat epätasaisuudet kipeän hampaan pinnassa sekä purentatestin karut todisteet sen kertovat: mitä todennäköisimmin narskuttelen yöllä ja pahasti

Kukapa tällaista olisi uskonut! Kaikki oireet viittasivat johonkin kauheaan tulehdukseen: kuuman laukaisema kipu (tee, sauna jne.), tykyttävä särky hampaassa ja ikenissä, viikonloppuna jopa lämpötilan lievä nousu eli kuumeilu, kyvyttömyys purra kipeällä hampaalla, koputteluarkuus... Narskuttelu tuntuu niin naurettavalta syyltä tähän kaikkeen, etten ole uskoa sitä todeksi. Uskottava se kuitenkin on, kun ei muutakaan löytynyt. 

Päivystyksessä hammasta hiottiin purennan parantamiseksi ja sain ensiavuksi pistävän hajuisen fluoritökötin kipeään hampaaseen (pitäisi rauhoittaa sitä) sekä ohjeet vahvempaan kipulääkitykseen. Sen jälkeen olen lääkepeloistani huolimatta syönyt kahta eri särkylääkettä, joiden jäljiltä olotila on välillä, hmm, aika mielenkiintoinen (lue: pöhmelöinen, epätodellinen, epämiellyttävä, pelottava). Inhoan ja pelkään kaikkea, joka vaikuttaa mielenhallintaan heikentävästi tai vie ajatuksista kirkkauden. 


Tällä hetkellä istun haalean aamucappuccinoni äärellä ja mietin, uskallanko ottaa aamulääkkeitäni. Edellinen, illalla otettu annos vei "mukavasti" tajun kankaalle kello yhdeksän, ja seuraavan kerran avasin silmäni kello seitsemän viisitoista. Mitä siinä välissä teinkään (narskuttelinko?), siitä minulla ei ole mitään tietoa.

Hammasta jomottaa, ikeneen saattuu kun poskesta painaa, pureminen viiltää inhottavasti ikeniä myöten.  Aamulla huomasin myös, että kipeä hammas heiluu aavistuksen. Tällaiseen kuntoonko olen hampaani narskutellut? Minä joka en tietääkseni koskaan narskuttele (no, viime aikoina mitä ilmeisimmin kyllä). 

Narskuttelu on yleensä vain harmillinen vaiva ja voi aiheuttaa esimerkiksi erilaisia särkyjä pään ja ylävartalon alueella, mutta pahimmillaan se voi viedä hampaan jopa juurihoitoon, hammaslääkäri kertoi. Myös kolmoishermokiputilan syntyminen on mahdollista.

Nukutko huonosti, oletko stressaantunut, hän kyseli. Nukun erittäin hyvin, kiitos kysymästä, mutta stressiä varmaan kyllä riittää vaikka olenkin jo vuosikymmeniä sitten omaksunut downshiftaamisen käsitteen. 

Hammaslääkäri suositteli narskuttelunestokiskon hankkimista. Niitä saa apteekeista ja maksavat 70-100 euroa. Kiva, juuri sellaiseen olenkin aina halunnut laittaa rahojani. Pakko kai se on, kun on näin hulluksi tullut että on alkanut puristaa hampaitaan öisin yhteen niin että ne murenevat ja muuttuvat hermokivun kaltaisen säryn tuskalliseksi lähteeksi. 

Viimeiseksi neuvoksi päivystyksessä sain seurata tilannetta ja hakeutua uudelleen hoitoon, mikäli tilanne pahenisi. Röntgenkuvien puhtaudesta huolimatta aina on se pieni mahdollisuus, että juurissa piilee tulehdus joka ei vain näy kuvissa. 

Hammastarinaan jatkoa siis odotellessa. Vinkkejä narskuttelunestoon otetaan mielellään vastaan. 
Kommentit

 1. Voisin lähettää sulle testiin peace&calming nimisen sekoituksen puhtaita eteerisiä öljyjä, olen kuullut monia hyviä kokemuksia siitä. Sitä siis hierotaan illalla leukaluille rentouttamaan. Jos kelpaa, niin laita viestiä vaikka instassa tai sähköpostilla. Instassa @ilonpisarat tai säpo mintammisto@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva kuulla tällaisesta mahdollisuudesta! Lääkkeiden syöminen on niin kamalaa, että mielummin kokeilen lempeämpiä keinoja hoitaa kipua. Laitan viestiä tulemaan.

   Poista
 2. Joskus myös vesi voi vaikuttaa, minulle tulee hampaiden vihlontaa jos vesiputkistot on vanhat. Tosin minulla on myös yhdessä hampaassa reunassa reikä, joka oli jo paikattu mutta niin että se suureni. Olisiko sinullakin jotain vastaava? puhkeamassa oleva reikä joka on niin pieni ettei se vielä näy, tai sitten jo paikattu hammas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä tutkittiin hammaslääkärissä tarkoin eli että onko reikiä tai halkeamia, mutta kahdella eri vastaanotolla ei näkynyt mitään ulkoista hampaassa mikä selittäisi kipua. Kipeä hammas on kyllä paikattu hammas mutta paikka oli paikoillaan eikä säröjä näkynyt.

   Poista
 3. Onko siihen tehty myös juurihoito? minulla on tuollainen hammas, se on jo aiemmin paikattu mutta silleen että paikka-aine on kulunut pois. Röntgenissä ei aiemmin näkynyt että hampaassa olisi mitään vikaa, vaikka vähitellen paikka-aine kului pois ja hammasta vihloi sen takia jo monta vuotta sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole juurihoitoa siihen hampaaseen tehty. Pelkästään jo paikattu hammas toki on herkempi erilaisten vaivojen syntymiselle, kun tuo paikka-aineen kuluminen jo voi aiheuttaa vihlontaa. Mulla hiottiin hammasta aika paljon hammaslääkärissä nyt, ja tuntuu että se on alkanut auttaa. Epätasainen hampaan pinta voi kuulemma aiheuttaa purentaongelmia ja narskuttelua ja sitä kautta kipuja.

   Poista
  2. Minulla samanlainen tilanne juuri meneillään. Minulta halkesi juurihoidettu hammas syksyllä ja se jouduttiin poistamaan. Sen jälkeen alkoi tulla lisää ongelmia. Toisen puolen hampaat alkoivat vihloa puremisesta. Vähitellen minulle alkoi selkiytyä, että puren hampaitani öisin yhteen. Olen herännyt siihen muutaman kerran. Olen koittanut rentouttaa leuan lihaksia kaikin tavoin ja otan magnesiumia ennen nukkumaanmenoa. Onneksi sain ajan purentafysiologille ja hän tarkistaa, että onko purenta pahasti pielessä (se todennäköisesti on). En ole pystynyt puremaan tuolla puolella suuta ollenkaan. Juuri paikkasivat sieltä puolelta hampaan, olin peloissani, että jos jotkut niistä onkin haljenneet, niin murskaantuvatko ne porauksessa. Näin ei kuitenkaan käynyt. Kuvissa ei näy mitään selittävää, kyselin monta kertaa. Eli ilmeisesti keskityn öisin hampaiden yhteen puremiseen, en tiedä mistä energiaa riittää siihen. Olen koittanut rentouttaa lihaksia myös lämpöpussilla. Jostakin kuitenkin luin, että tuota narskuttelua ei oikein pysty milään lopettamaan. Tosin joku oli onnistunut sillä tekniikalla, että aina päivisin, kun on puremassa hampaita yhteen, laittaakin kielen kitalakeen ja rentouttaa leuat. Toivon, että tähän ongelmaan löytyisi joku ratkaisu. Harmittaa, kun en ole voinut syödä normaalisti ja tietenkin vihlova hermosärkymäinen kipu on kaamea.

   Poista
 4. Hyvä, että säryn syy löytyi! Itsekin narskuttelen hampaita öisin ja hampaita on jomottanut ajoittain. Tästä tulikin mieleen, että pitäisi itsekin käydä pitkästä aikaa hammaslääkärillä täällä Kymenlaaksossa.

  VastaaPoista
 5. Hei'! Todella tutulle kuulostaa. Miten hampaasi voi nyt? Mulla myös puruarka hammas, jossa ei ole reikää koskaan ollutkaan ja rtg-kuva ns. puhdas. Harkitsen tässä, pitäisikö se kuitenkin juurihoitaa...

  VastaaPoista
 6. Hei,
  Olemme hyväntekeväisyysjärjestö, joka on perustettu auttamaan tarpeessa olevia ihmisiä auttaa,kuten taloudellista apua.Joten jos käyt läpi taloudellista apua vaikeuksia tai olet taloudellisessa sotkussa, ja tarvitset varoja oman yrityksen perustamiseen, tai tarvitset lainaa velkasi maksamiseen tai laskujen maksamiseen, hyvän yrityksen perustamiseen tai sinulla on vaikeuksia saada pääomalainaa paikalliset pankit, ota meihin yhteyttä tänään sähköpostitse danielwallsloancompany@gmail.com, sillä raamattu sanoo:""Luukas 11:10 Jokainen pyytävä saa; joka etsii, se löytää; ja koputtajalle ovi avataan", joten älkää antako tämän tilaisuuden mennä ohitsenne, sillä Jeesus on sama eilen, tänään ja ikuisesti. Pyydän, että nämä ovat vakavamielisille ja Jumalaa pelkääville ihmisille.

  LAINAHAKULOMAKE TÄYTÄ JA PALAUTTA

  Etunimi:.................
  Sukunimi.................
  Seksi:...................
  Syntymäaika:.............
  Syntymäpaikka:...........
  Siviilisääty:............
  Ammatti:.................
  Kuukausitulot:..........
  Kotiosoite:...........
  Puhelin ei:............
  Kaupunki:..............
  Postinumero.............
  Osavaltio:..............
  Maa:................
  Lainan määrä :.........
  Laina-aika: .............
  Lainan tarkoitus: ........
  Sähköpostiosoite:...........
  Oletko hakenut aiemmin?......

  Sähköposti: (danielwallsloancompany@gmail.com)

  VastaaPoista
 7. Tuo narskutus on kyllä ikävä vaiva. Meillä on ollut lähinnä reikiintymistä, ja siksi särkee. Ksylitolia pitää nyt varmasti alkaa nauttimaan hieman enemmän esimerkiksi ruokailun jälkeen.

  VastaaPoista
 8. Miten kävi hampaasi? Mikä auttoi kipuun? Mulla nimittäin ihan samanlainen tilanne, mitään ulkoista vikaa ei hammaslääkäri löytänyt, mutta särkee niin vietävästi. Juurihoitoa jo väläytteli, vaikka hammas näyttää terveeltä.

  VastaaPoista
 9. Hei, ois kiva kuulla miten hampaiston kanssa menee 😂🫣 itsellä nyt ihan samat setit 😬

  VastaaPoista
 10. Hei! Minulta on poistettu viime vuoden keväällä yksi poskihammas oikealta puolelta alahampaiden alueelta. Nyt tämän vuoden heinäkuun alussa on alkanut juiliminen puuttuvan hampaan yläpuolella olevassa hampaassa. Sieltä löydettiin heinäkuulla ientulehdus jonka luulis olevan jo mennyt ohitse. Löydettiin myös krampissa oleva poskilihas oikealta. Narskuttelen välillä myös. Olen käynyt 3krt kertaa purentalihashieronnassa mikä ei ole auttanut. Nyt kisko toista päivää käytössä. Käytiin sitä nukkuessa. Silti juilinut joka päivä heinäkuusta asti enkä viittis syödä koko ajan lääkkeitä... otettu bite wing kuva n. 2kk siiten ja panoraamakuva yli kk sitten ja kaikki oli ok. Pitäisiköhän vaatia että otettaisiin vielä 3D kuva?

  VastaaPoista
 11. Minusta tuntuu, että tuota narkuttelua tapahtuu paljonkin minulla yön aikana. Olen miettinyt, että pitäisi käydä asiasta hammaslääkärissä. Ehkä siihen saisi jonkinlaisen avun, esimerkiksi nuo mainitsemasi kiskot. Kiitokset tästä, hyvä tietää ettei ole yksin asian kanssa. https://www.puijonlaaksonlaakarikeskus.fi/hammaslaakari

  VastaaPoista
 12. Minullakin samanlainen tilanne. Tulin juuri hammaslääkäristä, eikä mitään vikaa löydetty ja aloin tietysti googlailemaan.
  Harmi, että kohtalontovereita löytyy näin ikävälle vaivalle :(

  VastaaPoista
 13. Itsellä oli samanlainen tilanne, kuvissa ei näkynyt mitään mutta kun hammas oli kipeä ,se avattiin ja kas kummaa,reikähän sieltä löytyi.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loppuja ja alkuja – viimeinen eskaripäivä ja muita merkkejä ajan kulumisesta

Jäätelökesää ja lisäaineongelmia

Toivepostaus: Autolla Italiaan! Viimeisin Helsinki-Rooma -matkamme maanteitä pitkin

Miten savusauna lämmitetään ja miksi sen löylyt ovat täydelliset kuin vanha parisuhde