Uskoako horoskooppeihin? Skeptikko Oinas itsetuntemuksen lähteillä: horoskooppi-ilta cafè Elenassa

Älykäs, vahva, lahjakas, häikäisevän kaunis Oinas ja nouseva Leijona,
vai miten se nyt menikään.... =D
Horoskoopit on jännä juttu. Olen melkoinen skeptikko kaikkeen yliluonnolliseen ja selittämättömään liittyen (osaksi Stephen Kingin ja kauhuleffojen aiheuttaman pelon takia). Minun on vaikea uskoa sellaista mitä en näe, tai että taivaankappaleiden sijainti syntymähetkelläni tai millään muullakaan hetkellä voisi vaikuttaa luonteeseeni, elämänpolkuuni ja valintoihini.

Jo se, että horoskoopit pohjautuvat astrologiaan, jonka mukaan Aurinko kiertää Maata ja Aurinko ja kuu ovat planeettoja, luo koko aiheen ylle varjon: voiko noin kummallisiin väitteisiin pohjautuva tiede olla millään lailla uskottava?

Syntymäaikanaan eli noin 8 000 vuotta sitten muinaisessa Mesopotamiassa astrologia oli tietenkin ihan uskottavaa, koska puolalainen tähtitieteilijä Nikolaus Kopernikus ei ollut vielä tehnyt koperinikaanista vallankumoustaan eli tuonut esiin näkemystään aurinkokeskeisyydestä vuonna 1543 ilmestyneessä teoksessaan De revolutionibus orbium coelestium (Taivaankappaleiden liikkeestä).

Mutta että astrologiaan uskotaan vielä tänäkin päivänä, jopa merkittävissäkin yhteyksissä (kuten valtioiden perustamispäivien päättämisessä ja sopimusten allekirjoittamisissa, etenkin Aasiassa), aikana jolloin maakeskeinen maailmankuva on muisto vain, tietämys avaruudesta on lisääntynyt räjähdysmäisesti samoin kuin tuntemiemme ja laskelmilla todennettujen taivaankappaleiden määrä.

Ja silti horoskoopit kiehtovat minua, en osaa pitää niitä "pelkkänä hölynpölynä", luen niitä joskus huvikseni aikakauslehdistä ja suhtaudun kiinnostuneesti horoskooppimerkkini luonnekuvauksiin.

Erityisesti minua kiehtoo oman merkkini ristiriitaisuus suhteessa siihen, millainen oikeasti tunnen olevani. Olen Oinas, voimakas tulen merkki, ja kaiken järjen (tai järjettömyyden) mukaan minun tulisi siis olla kunnianhimoinen, voimakastahtoinen, agressiivinen, hallitseva, periksiantamaton, hyväitsetuntoinen aina itsekkyyteen ja muita kohtaan välinpitämättömyyteen asti.

Aivan päin mäntyä. Olen kaikkea muuta. Olen myös huomannut, että huomaan itsessäni paljon enemmän piirteitä monista muista horoskooppimerkkien luonnekuvauksista, kuten Ravusta (perhekeskeinen, herkkä), Vesimiehestä (pohdiskeleva, omissa maailmoissaan elävä) tai Härästä (juurtumisenhalu tuttuun ja turvalliseen), joskus myös , Vaa`asta (vaikeuksia päättää minkä asian valitsee), tai Kaloista (herkkyys, ei esillä olo).

Ja kun tarkemmin ajattelee, jotain omaa löydän myös Leijonasta (iloisuus, luovuus), Neitsyestä (auttamishalu), Skorpionista (syvällisyys) ja Kauriista (kyky arvostaa pieniä asioita elämässään).

Tai lopulta, kun oikein tarkkaan ajattelen, saattaa minussa sittenkin olla myös hiukan Oinastakin (oman tilan tarve, muiden mielipitelle kintaalla viittaaminen).

Toisin sanoen löydän itsestäni piirteitä lähes joka merkistä - eikä mikään niistä sovi kohdalleni täydellisesti koko kuvaukseltaan, ei edes oma merkkini. Tästä voisi tietenkin tehdä nopean johtopäätöksen, että horoskooppiluonnekuvaukset ovat niin ylimalkaisia ja tulkinnanvaraisia, että joku kohta niissä kuvaa erinomaisesti suurta osaa ihmisistä - ja siksi ne tuntuvat osuvan niin oikeaan:  tuollainen juuri minä olen!
Näine ennakkoajatuksineni marssin eilen Cafè Elènassa Etelä-Haagassa järjestettävään horoskooppi-iltaan. Minua ajoi paikalle kiinnostus ja uteliaisuus, sillä kuten sanottua, vaikka olen skeptikko, en malta olla antamatta periksi houkutukselle uskoa, että horoskoopit kertoisivat jotain luonteestamme. Sijoitan horoskoopit siihen osaan elämässä, joka ehkä ikuisiksi ajoiksi jää hämärän peittoon ja järjen valon ulkopuolelle ja saakin jäädä. Se on osa ihmiselle elintärkeitä unelmia ja osoitus halustamme ja kyvystämme uskoa asioihin, joita ei silmillä näe.

Horoskooppi-työpajassa olivat puhumassa astrologiaan ja horoskooppeihin perehtyneet asiantuntijat Ulla Avelin ja Terttu Ekman. Heidän johdollaan sain selville tähtikartoista oman nousevan merkkini (Leijona) ja kiinalaisen horoskooppimerkkini (Kukko).

Sain tietää Oinaan olevan henkilö, jotka kantaa vaikeudet arvokkaasti ja pää pystyssä. Hän ei ole pöyhkeä eikä ylpeä,vaan hyväitsetuntoinen, sitkeä, omanarvontunnossaan tosiasioihin perustuva. Oinas on älykäs, suora ja hyvä organisoimaan. 

Nousevalle merkilleni (nouseva merkki määräytyy syntymän kellonajan mukaan) Leijonalle on tyypillistä olla älykäs, teknisesti ja monipuolisesti lahjakas, suorastaan häkellyttävän kaunis ja monipuolinen persoona, jolla on usein vaikeuksia löytää ammattia, koska lahjakkuuden kohteita on niin paljon.

Nousevalle Leijonalle on tyypillistä kiintyä kaikkeen arvokkaaseen ja kauniiseen, pitää ylellisestä elämästä, mutta hänellä on siihen vain harvoin varaa ammatinlöytämisvaikeuksien takia. Kuitenkin nouseva Leijona menestyy hyvin elämässään ja hänellä on puoliso, joka tukee häntä.

Jos kaikki menee niin kuin nousevilla Leijonilla on tapana mennä, minulla tulisi olemaan elämässäni vähintään pari avioliittoa, jotka sujuvat yleensä hyvin ja keskimäärin kaksi lasta.

Mikäs tuollaisia arvioita oli kuunnellessa. Välillä tuli hehkutusta niin että posket olivat punehtua. Kyllä tuollainen mielellään olisin, voi kun olisinkin, tosin avioliittojen määrässä tyydyn mielelläni yhteen ja keskimääräisen nousevan Leijonan lapsiluvun olen jo ylittänyt yhdellä.

Aprikoosi-rahka-Fazerin sininen - kakku. Nam!

Avioliittojen määrää lukuunottamatta Oinaan ja nousevan Leijonan piirteitä voisi pitää hyvänä kannustimena: en varmasti ole yhtä loistava kuin näiden merkkien parhaat piirteet, mutta siinä ainakin on hyviä tavoitteita!

Aloin pohtia luonnekuvausta tarkemmin. Olenko sellainen, mikä mahdollisesti pitää paikkaansa ja mikä ei, ja sekin mikä ei, onko se ehkä vain osoitus piilevistä voimistani ja kyvyistäni, joita en ole vielä löytänyt, kuten illan asiantuntijat ehdottivat. Usein nimittäin horoskooppimerkkimme piirteet saattavat kuulemma olla meiltä itseltämmekin piilossa. 

Otetaan esimerkiksi itsetunto. Kaikki arviot Oinaasta korostavat Oinaan hyvää itsetuntoa. Itse taas koen, että itsetunto on koko elämäni ollut kompastuskiveni, ja nimenomaan sen puuttuminen. En todellakaan ole mielelläni esillä, en oikein usko kykyihini, enkä ole se joka ensimmäisenä aloittaa keskustelut isossa porukassa vaan päin vastoin saattaa lukkiutua täysin mykäksi.

Mutta jos kerran olen Oinas, hyvän itsetunnon pitäisi olla siellä jossakin, ehkä pinnan alla, ja minun täytyy vain kaivaa se sieltä esiin. Jospa ottaisin sen tavoitteekseni tässä elämässä? 

Se ei olisi ollenkaan hullumpi tavoite, vaan päin vastoin voisi auttaa minua elämässäni paljonkin ja auttaa eteenpäin. Jos minulla olisi parempi itsetunto, voisin tuoda rohkeammin itseäni esille eri tilanteissa, saavuttaa enemmän haluamiani asioita ja solmia paremmin hyödyllisiä yhteistyökontakteja.

En tiedä, haluanko oikeasti tuoda itseäni esille ja saada yhteistyökontakteja, mutta noin periaatteessa asiat voisivat mennä niin. Toisin sanoen pyrkimys kohti oman horoskooppimerkin myönteisiä luonteenpiirteitä voisi  toimia hyvänä kannustimena itsensä kehittämisessä ja tavoitteiden saavuttamisessa. 

Horoskooppeja tutkimalla voi oppia paljon itsestään. Millainen minä olen, vastaako tähtimerkkini minun luonnettani, missä voisin kehittää itseäni niin että lähestyisin merkkini myönteisiä persoonallisuuspiirteitä ja luonnekuvauksia. Aivan loistavaa itsetuntemuksen ja -tutkiskelun lisääntymistä, siis!

Kun olin eilen kaksi tuntia kuunnellut tietoa horoskoopeista ja tutkiskellut omia luonteenpiirteitäni Oinaan ja nousevan Leijonan merkkien valossa, huomasin selvästi olevani myönteisemmällä mielellä itseäni kohtaan. Mitä heikkouksia minulla onkin, saamattomuutta, pessimistisyyttä, luovuttamismentaliteettia, pohjamudissa pohdiskeluun juuttumista, kireähermoisuutta ja mukavuudenalua - niin ja skeptisyyttä - niin on minussa paljon hyvääkin, kaikki se hyvä mitä omista tähtimerkin kuvauksestani tunnistin.

Ja paljon kehityskelpoisuutta. Jos vain todella onnistuisin olemaan sellainen kuin Oinas ja nouseva Leijona parhaimmillaan voi olla, saavuttaisin varmasti elämäni unelman eli tulisin kirjailijaksi, saavuttaisin elämässäni paljon muitakin asioita ja olisin onnellinen ja tasapainoinen itseni ja ympäröivän maailman kanssa, parempi äiti, puoliso, ystävä ja työntekijä.

Ne ovat hyviä tavoitteita kelle tahansa, ja mikä hyvänsä näissä tavoitteissa auttaa, on hyvästä. Horoskooppi voi toimia oikein hyvänä apuna itsetuntemuksessa ja itsensä kehittämisessä, eikä oikeastaan ole edes kovin oleellista, miten syvästi niihin oikeasti uskoo vai uskooko ollenkaan.

Tärkeintä on itsetuntemuksen lisääntyminen, omien heikkouksien ja vahvuuksien tunteminen. Vaikka jättäisi planeetat ja taivaankappaleet pyörimään omalla painollaan, vaikutus oman luonteen pohdiskeluun ei heikkene eikä menetä tarkoituksenmukaisuuttaan.


Kiitos Cafè Elèna kiintoisasta ja mukavasta horoskooppi-illasta! On mahtava juttu, että kotikulmille avautui tällainen upea paikka, jossa kahvilanautinnot yhdistyvät muuhun hyvinvointiin kahvilan yhteydessä toimivan Studio MinStylen sekä näiden koko kevään jatkuvien teemailtojen kautta. (Lue juttu Cafè Elènasta täältä)

Lopuksi lyhyt kuvaus horoskooppimerkeistä eilisen luennon pohjalta. Tunnistatko itsesi?

Oinas:  
Kantaa vaikeudet arvokkaasti ja pää pystyssä. Hän ei ole pöyhkeä eikä ylpeä,vaan hyväitsetuntoinen, sitkeä, omanarvontunnossaan tosiasioihin perustuva. Oinas on älykäs, suora ja hyvä organisoimaan.

Härkä:
Pitkäjänteinen, kärsivällinen ja paneutuva, taipumusta materialismiin. Voimakastahtoinen ja luonnonläheinen.

Kaksonen: 
Tiedonhaluinen ja utelias, taipumusta älyllistää asioita jopa liikaa. Kaksosella on yleensä laaja tuttavapiiri, usein hän on levoton ja herkkä, saattaa myös kyllästyä helposti asioihin.

Rapu:
Pyrkii luomaan turvallisuutta elämäänsä ja elinpiiriinsä. Itsenäinen mutta epävakaa ja herkkä, usein kodin ihminen.

Leijona:
Diplomaattinen ja neuvottelukykyinen. Vaihtaa harvoin käsitystään esimerkiksi uskonnosta tai politiikasta, vaan vaalii arvojaan ja käsityksiään ja siirtää niitä lapsilleen. Mutta jos vaihtaa, vaihtaa kokonaan, sillä Leijonalla on taipumusta mustavalkoisuuteen. Karsimaattinen, arvostaa mukavuuksia, taipumuksia ylelliseen elämää. Harva Leijona osaa säästää.

Neitsyt:
Monitahoinen, ajatteleva, pikkutarkka siivousinnostuja. Usein palveluammatissa viihtyvä, harmaasävyinen käytännön toimija.

Vaaka:
Rakastaa sosiaalista elämää, on nokkela ja älykäs. Osallistuu mielellään eri tapahtumiin, mutta kohtuullinen elämäntyyli. Raha on saidalle Vaa`alle mieleen, mutta ei tuhlattavaksi. Rakastaa hitaita aamuja.

Skorpioni: 
Ujon asiallinen, määrätietoinen ja dominoiva. Itsenäinen ja voimakas. Skorpioni ei tyydy puolinaisiin ratkaisuihin, saattaa olla taipumusta masennukseen.

Jousimies:
Filosofinen optimisti, kehittää mielellään itseään. Usein kiinnostuu henkisyydestä ja uskonnollisista asioista vanhemmiten.

Kauris: 
Itsenäinen ja järjestelmällinen virka- ja kauppa-alan ihminen. Tiukan paikan tullen syö vaikka pelkipurkkeja, lisäksi taipumusta tavaroiden keräämiseen ja säilyttämiseen. Usein taipumusta työnarkomaniaan. Hyvä ystävä; lohduttaa ystäviään ja on heidän tukenaan.

Vesimies:
Älykäs ja hyvällä intuitiolla varustettu. Runsas mielikuvitus, mutta hermot usein kireällä. Itsensä kehittäminen on Vesimiehelle tärkeää. Oudon kaksijakoinen: tunteellinen mutta silti usein välinpitämätön muita kohtaan.

Kalat:
Taiteellinen, tunteellinen ja runollinen, osaa nauttia hetken onnesta. Salaperäinen, ei halua tuoda itseään esille ja taiteelliset kyvyt voivat siksi jäädä piiloon. Pitää mystisistä historian kuvauksista.


PAROLA DEL GIORNO: oroscopo (m)= horoskooppi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Loppuja ja alkuja – viimeinen eskaripäivä ja muita merkkejä ajan kulumisesta

Miten savusauna lämmitetään ja miksi sen löylyt ovat täydelliset kuin vanha parisuhde

Savusauna, raskaus ja häkämyrkytys: ainekset pahimpaan painajaiseeni

Polttavia hetkiä Välimeren rannalla - mitä tehdä, kun meduusa pistää?