Miksi koronavirus ei ole vain mikä tahansa influenssa, vanhusten tauti tai Italian vaiva, vaan vaarallinen kaikille meille

Lentokentillä on Italiassa nyt väljää, kerrottiin eilen uutisissa.
Joskus sitä ei vaan voi vastustaa kiusausta lausua minähän sanoin, kun tilaisuus siihen tulee. Nyt minulla olisi aika hyvä tilaisuus, mutta taitaa olla että vastustan sittenkin kiusausta. En halua sanoa, että minähän sanoin.

Aloin perehtyä aiheeseen tammikuun lopulla, sitten joskus helmikuun puolella puhua läheisilleni ja  lopulta helmikuun aikana kirjoittaa myös täällä blogissa koronaviruksesta. Alussa sain osakseni pelkkää vähättelyä ja syyttelyä hätäännyksen ja paniikin lietsomisesta. Mitä siinä kouhotat, kausi-influessa tappaa paljon enemmän ihmisiä! Koronanpelko on turhaa hössötystä! Onhan noita ollut ennenkin, sarsia ja mersia ja ebolaa ja lintuinfluenssaa, ja kaikein kouhotuksen jälkeen ovat hävinneet vähin äänin uutisista.


Kukaan ei tietenkään aluksi voinut osata ennustaa, kuinka uusi koronavirus tulisi leviämään. Mutta kun kävi ilmi, että virus tarttuu melko herkästi ja etenkin kun se Kiinan tiukoista karanteenitoimista huolimatta alkoi levitä muualle maailmaan, ei kuitenkaan vaatinut paljon päättelyä ymmärtää, kuinka vaarallisesta asiasta on kyse.

Ei vaarallisesta siksi, että tappaisi meidät kaikki. Kaikkia korona ei tapa, vaan tämänhetkisen tiedon mukaan noin 3 prosenttia sairastuneista, hekin pääosin vanhuksia ja perussairaita eli kuolemanriskille on jokin ymmärrettävä syy. Noin 10-14% prosentille sairastuneista kehittyy taudin vakavampi muoto eli keuhkokuume, ja noin 30% tehohoitoon  joutuneista menehtyy. Virusta ei vielä täysin tunneta, joten kaikkia vakavalle tautimuodolle altistavia tekijöitä ei tiedetä. Tupakointi lisää riskiä kaikenikäisillä, samoin esimerkiksi korkea verenpaine, astma ja diabetes.

Suurin osa sairastuneista selviää kuitenkin normaaleilla hengitysinfektion oireilla: kuumeella, yskällä, kurkkukivulla.

Näyttää siltä, että mitä nuorempi sairastunut ihminen on kyseessä, sitä lievempi on taudinkuva. Vauvoille ja lapsille korona saattaa olla pikkuflunssan kaltainen tai lähes oireeton. Tämä on saanut monet meistä aliarvioimaan koko tautia. Eihän se minua koske, ei se minulle voi olla vaarallinen, en ole huolissani.

Mutta korona on vaarallinen ihan kaikille, koska sillä on niin paljon seurannaisvaikutuksia. Laaja epidemia lamauttaa yhteiskuntaa ja taloutta, kuten on jo hyvin nähty. Koska koronavirus on uusi, ennen ihmisillä tuntematon tauti, kenelläkään ei ole sille luontaista vastustuskykyä. Vapaasti levitessään saisimme sen käytännössä kaikki. Ensimmäisessä vaiheessa jopa 60% väestöstä sairastuisi siihen - ellei siis mitään toimenpiteitä estämiseksi tehtäisi.

Postauksen kuvituksena kuvia viime viikon ulkoiluiltamme. Nyt jos koskaan
vien lapsiani mielummin ulkoilemaan kuin ruuhkaisiin sisäaktiviteetteihin!

Ongelmaksi muodostuu se kymmenen prosenttia, joka saa taudin vakavamman muodon ja joutuu sairaalahoitoon. Vaikka sairastuneita olisi paljon vähemmän kuin 60% väestöstä, terveydenhoitojärjestelmät missä tahansa maassa musertuisivat ja kuluttaisivat resurssinsa parissa hetkessä.

Näin on jo tapahtumassa (Pohjois-)Italiassa, jossa tartuntoja oli eilen sunnuntaina iltaan mennessä lähes 6500, sairaalahoidossa yli 3500 ja tehohoidossa 650. Suuri osa tartunnoista ja tehohoidettavista potilaista sijaitsee Pohjois-Italiassa, josta Italian hallitus on julistanut useita alueita ja 16 miljoonaa ihmistä karanteeniin. Edit. 10.3. koko Italia julistettiin karanteenialueeksi. (lue eilinen teksti:Italian poikkeustoimi koronavirusta vastaan: lähes koko Pohjois-Italia karanteeniin - häät, hautajaiset ja tarpeeton kotoa poistuminen kielletty )

Uusia tartuntoja on kahdessa päivässä tullut tuhannen tapauksen päivävauhtia. Kuolemantapauksia pelkästään Lombardian maakunnassa tuli eilisen vuorokauden aikana 113. Tällä hetkellä koko Italiassa on 5100 tehohoitopaikkaa (määrää ollaan nopeasti lisäämässä 50%:lla), joten on helppo nähdä, että epidemian keskusalueet ovat jo nyt tehohoitokapasiteettinsa ylärajoilla. (lähde: agi.it)

Jokainen uusi tartunta lisää painetta teho-osastoilla ja sairaaloissa. Jokainen uusi tehohoitopotilas vie yhden uuden hengityskoneen tai muun elintoimintojen tarkkailu- ja ylläpitolaitteen ja erikoissairaanhoitajan työpanoksen. Kun koronaviruspotilaita tulee tarpeeksi, tehohoitopaikat täyttyvät, kuten Italiassa on epidemia-alueen sairaaloissa jo käynyt.

Mitä silloin tapahtuu, jos nuori, terve ja elinvoimainen ihminen joutuu auto-onnettomuuteen, murskaa sisäelimensä ja jalkansa ja tarvitsee tehohoitoa? Mitä tapahtuu, jos kolmekymppinen perheenisä putoaa taloa rempatessaan katolta, pikkulapsi joudutaan kiireellisesti leikkaamaan umpisuolen puhjettua tai työikäinen perusterve ihminen saa yllättäen sydänkohtauksen, mutta sairaalat ovat ääriään myöten täynnä koronaviruspotilaita?

He voivat jäädä ilman hoitoa, jos sairaaloissa ei ole enää tilaa teho-osastoilla. Ne ovat kaikki täynnä koronaviruspotilaita, eivätkä kaikki edes mahdu vaan heistäkin joudutaan valitsemaan ensisijaisesti hoidettaviksi nuorimmat ja ne, joilla on parhaimmat mahdollisuudet selviytyä.

Uusi koronavirus on vaarallinen, koska laajalle levitessään se ylikuormittaa ja lamauttaa terveydenhoitojärjestelmän. Ja lopulta koko yhteiskunnan. Siksi on niin tärkeää ottaa se tosissaan, vaikka se tuntuisi vielä täällä Suomessa kaukaiselta ja epätodelliselta asialta, influenssan kaltaiselta vain vanhuksille vaaralliselta taudilta tai Italian ongelmalta, siellähän on junatkin aina myöhässä.




Asiantuntijoiden mukaan Suomessa on varauduttu siihen, että jopa 35% väestöstä sairastuu koronaan.  Siihen hoitokapasiteettimme kuulemma yltää. Mitä tämä tarkoittaa, noin puoltatoista miljoonaa sairastunutta. Heistä reilut kymmenen prosenttia saa vaarallisen muodon ja iso osa heistä tarvitsee sairaalahoitoa. Jopa yli 100 000 sairaalapaikkan tarvitsijaa. Tehohoitoakin tarvitsee varmasti aika moni.

Tehohoitopaikkoja Suomessa on Suomen tehohoitoyhdistyksen puheenjohtajan Mika Valtosen mukaan 230.

On täysin selvää, että vaikka vain pieni osa arvioidusta 35%:stä sairastuisi, Suomen sairaalat eivät kykene epidemiaa hoitamaan. Lisäksi on otettava huomioon, että tauti on erityisen kohtalokas vanhuksille. Suomen vanhustenhoitojärjestelmä on jo nyt äärirajoillaan, niin hoitohenkilökunnan kuin vanhusten jaksamisen osalta.

Mitä tapahtuu, jos myös hoitohenkilökunta alkaa sairastua koronaan? Lombardian alueella joka kymmenes epidemiaa hoitanut lääkäri on itse sairastunut. Muun hoitohenkilökunnan luvuista ei ole tietoa.

Italiassa sairaanhoitojärjestelmä on  siis jo nyt äärirajoilla vajaan 7000 sairastuneen, reilun 3500 sairaalassa hoidettavan ja 650 tehohoitopotilaan kanssa. Kun tämä kaikki tulee rytinällä, ollaan pulassa. Suomessakaan kaikki 35% eivät tietenkään sairastu samaan aikaan, mutta jo vähemmän kuin yksi prosentti voisi ajaa sairaalat tukkoon, jos he sairastuvat yhtä aikaa.

Italiassa on nyt tehty isoja ja osin dramaattisiakin toimenpiteitä epidemian hillitsemiseksi. 16 miljoonaa ihmistä on karanteenissa. (edit 11.3.: tällä hetkellä koko maa on karanteenissa huhtikuun 3. päivään) Viranomaisilta ja maan hallitukselta on tullut tiukka paimenkäsky kotona pysyttelemiseksi, kättelyn ja poskisuudelmien välttämiseksi ja vähintään metrin etäisyyden pitämiseksi kanssaihmisiin missä ikinä liikkuukin. Säädöksia valvovat poliisi, siviilipuolustus (protezione civile) ja armeija.

Televisiossa ja lehdissä niin ministerit, viranomaiset kuin julkisuuden henkilötkin vetoavat kansalaisiin, että ohjeita kuunneltaisiin, otettaisiin tilanne tosissaan ja kannettaisiin oma henkilökohtainen vastuu.

Tämä on jokaisen meidän asia, yhteinen ponnistus jossa jokaisen panos on yhtä tärkeää, ovat lauseita joita Italian televisiossa kuultiin eilisen illan lähetyksissä useaan otteeseen, erityisesti terveysministeri Roberto Speranzan suusta. Vain yhdessä voimme voittaa tämän kamppailun viruksen leviämistä vastaan.

Sitten maailmansotien jälkeen Euroopassa ei ole ollut vastaavaa tilannetta, jossa jokaisen kansalaisen ponnistelua tarvitaan. Olemme partisaaneja, vertasi eräs studiovieras eilen Rai 2:n Che tempo che farà -keskusteluohjelmassa. Taistelemme periksi antamatta, yhteisen asian puolesta.

Toivoa sopii, ettei taistelussa jouduta niin tiukoille ja maan alle kuin mihin partisaanit sodassa joutuivat, mutta muuten vertaus on kieltämättä osuva. Partisaanit uskoivat oikeaan asiaan silloinkin, kun ympärillä maailma alistui hulluuteen, oikeamielisyyden menettämiseen ja totuuden kadottamiseen eli kadotti kyvyn nähdä, mikä olisi ollut oikein ja mitä olisi pitänyt tehdä.

Nyt koronavirusepidemian levitessä ei tulisi kadottaa näkyvistä sitä, mikä olisi tässä tilanteessa kaikkein tärkeintä tehdä: estää virusta leviämästä.  Tämä pätee maailmanlaajuisesti koronaepidemian hallintaan, ei vain Italian tilanteeseen. Italiaan nähden muilla mailla on vielä vähän aikaa toimia, ennen kuin tilanne pahenee. Ehkä. Ellei pinnan alla jo muhi koronapommi.

Viruksen leviäminen ei esty sillä, että odotellaan uusia tartuntoja tekemättä mitään, ja vasta kun tartunta ilmenee, aletaan etsiä tartuntaketjua ja etsiä altistuneita.

Viruksen leviäminen estyy sillä, mitä Italiassa parhaillaan harjoitetaan: karanteenilla, eristyksellä, välttämällä väkijoukkoja ja turhaa matkustusta eli ennakoimalla. Hiljentämällä hetkeksi oman elämän tahtia yhteisen hyvän vuoksi. (#iorestoacasa eli #minäpysynkotona on Italiassa suosittu hashtag tätä nykyä) 

Viruksen leviäminen ei esty ja hidastu sillä, että pelkästään etsitään altistuneita ja tartuntaketjuja, vaan ymmärtämällä, että viruksen kantajia voi olla sielläkin mistä ei osata etsiä, ja ainoa keino pysäyttää tartuntaketjut on rajoittaa liikkumista ja yleisökokoontumisia voimakkaasti.

"State a casa, state a casa, non mi stanco a ripeterlo (pysykää kotona, en väsy toistamaan sitä)",vetoaa epidemian yhden pääalueen eli Bergamon kaupungin sairaalan teho-osaston lääkäri Christian Salaroli Corriere della Seran haastattelussa. "Te ette tiedä mitä näiden sairaalan seinien sisällä tapahtuu. Ainoa keino tämän viruksen leviämisen nujertamiseen on pysyä kotona."

Haastattelussa Salaroli kertoo, miten lääkärit joutuvat jo nyt valitsemaan potilaita sen mukaan, kenet kannattaa yrittää pelastaa. Kaikki akuutista keuhkokuumeesta kärsivät covid-19 -potilaat kärrätään samaan saliin, jossa esivalinta tapahtuu. Menettely on sama kuin sodan aikana sotasairaaloissa.

Asiantuntijoiden vetoomuksista ja Italiassa toteutuneesta uhkakuvasta huolimatta Suomessa varotoimenpiteet ovat toistaiseksi olleet vähäisiä.  Esimerkiksi yleisötapahtumia ei ole lähdetty perumaan. Lentokoneet ovat näihin päiviin asti jatkuvasti tuoneet päivittäin Pohjois-Italian matkaajia, ja tähän mennessä yhtä lukuunottamatta Suomen tartuntapaukset on kaikki voitu linkittää näihin matkustajiin.

Mutta miten paljon on tapauksia, jotka ovat jääneet huomaamatta ja testaamatta? Nyt koronavirustestaus on oman aktiivisuuden varassa, vaikka olisitkin juuri palannut epidemia-alueelta. Miten moni vähäoireinen ei ole osannut yhdistää puolikuntoisuuttaan koronaan, kuten Tampereen Kangasalan koulun opettajan tapauksessa?

Italian ensimmäinen koronapotilas, il paziente uno, jonka tartunnan alkuperä on vieläkin mysteeri, otettiin tosissaan vasta kun hän kolmannen kerran hakeutui flunssan ja lopulta keuhkokuumeen oireiden takia lääkärinhoitoon ja silloin olikin menoa: potilas on Italian televisiossa kerrottujen tietojen mukaan yhä vieläkin tehohoidossa keuhkokuumeen takia, stabiili mutta toistaiseksi ilman paranemisen merkkejä. (edit.10.3.: potilas pääsi hengityskoneesta eli paranemassa) Lääkärit eivät osanneet epäillä hänen flunssaansa koronaksi, koska hänellä ei ollut mitään kontakteja Kiinaan tai muuallekaan epidemia-alueille.

Nykyään korona alkaa tosin olla niin levinnyt, ettei linkkiä Italiaan tarvitse edes olla, jotta taudin voisi saada. Siltikään Suomessa ei olla siirrytty matalan kynnyksen testaamiseen. Italia on Euroopan maista tehnyt eniten koronavirustestejä, ja joidenkin arvioiden mukaan se voi olla osasyynä Italian korkeisiin sairaslukuihin. Tämän ajatusmallin mukaan muissakin maissa, myös Suomessa, koronaa kyllä olisi paljon enemmän, jos vain testattaisiin. Nyt monet koronatapaukset menevät kausi-influenssan tai flunssan piikkiin. Vasta kun joku sattuu kuolemaan tautiin, voidaan huomata, että se olikin koronaa.

Nyt me vasta katselemme sivusta Italian taistelua koronaa vastaan, mutta voi hyvinkin olla, että kohta itsekin olemme samassa tilanteessa. Se alkaa jopa näyttää todennäköiseltä.  Moni muukin maa voi olla hyvää vauhtia menossa kohti Italian virhettä - sitä ettei reagoitu ajoissa.

Esimerkiksi Ranskassa tautitilanne on nyt samanlainen kuin Italiassa kaksi viikkoa sitten, mutta laajamittaisia karanteeneja tai poikkeustoimia ei ole tehty. Kuitenkin esimerkiksi Euroopan parlamentissa ollaan jo päädytty voimakkaisiin toimiin koronan hillitsemiseksi, yli sata kokoontumista on peruttu ja ulkopuoliset vierailut parlamentin tiloissa kielletään kolmen viikon ajaksi. Suomen eduskunta ei katso, että poikkeustoimiin on aihetta. (lähde: demokraatti.fi)


Suomessa varotaan ylireagointia kuin ruttoa, vaikka hyvin jo tiedetään, että tähän uhkaan ei ole lainkaan hullumpi idea vaikka vähän yli- kuin alireagoida. Tauti ei onneksi ole niin kuolettava kuin sars tai mers, mutta paljon tarttuvampi, ja siinä juuri piilee sen vaara: isojen epidemioiden riski.

Uusin omituinen koulukaranteenitapaus Suomessa on Lauttasaaren koulu, jossa tavatun uuden koronavirustapauksen vuoksi laitetaan karanteeniin pari luokkaa ja jokunen henkilökuntaan kuuluva. Muu koulu saa jatkaa normaalia toimintaansa - ilmeisesti koululla on infektion leviämisen estävät ovenkahvat, WC-tilat ja ruokalan ottimet, kun koko koulun väki ei tarvitse karanteenia.

Sama jännä ilmiö tavataan Kangasalan koululla Tampereen lähellä, johon jo aiemmin viittasin, kun siellä Pohjois-Italiasta saapunut, oireileva opettaja oli töissä kaksi päivää ennen kuin ymmärsi jäädä potemaan kotiin ja vihdoin viikonloppuna hakeutua koronatestiin. Lopputulos: vain opettajan kanssa tekemisissä olleet asetetaan karanteeniin. Koulu sentään suljetaan viikoksi "varotoimenpiteenä".

Olen lukenut melko paljon uutisointia koronaviruksesta, mutta en ole kuullut vielä yhdestäkään toisesta maasta, jossa vastaavassa tilanteessa laitettaisiin vain osa koulua karanteeniin. Lauttasaaren ja aiemmin Viikin koulun tapauksessa koulun toiminta myös jatkuu normaalisti. Sanomattakin on selvää, että lähettäisi omaa lastani kouluun, jossa olisi jonkun luokan oppilaalla todettu korona. 

Tarkoituksenani ei ole kyseenalaistaa ja mustamaalata maamme terveydenhoidon ammattilaisia ja koronatilanteesta vastuussa olevia,  mutta uteliaisuuttani mietin, kuinka ihmeessä tartuntariski voidaan rajata koskemaan vain osaa koulua tiloissa, joissa kaikki koulun oppilaat ja opettajat liikkuvat? Nykyäänhän jo tiedetään, että koronavirus tarttuu paitsi lähikontaktissa myös pinnoilta influenssan ja monen muun taudin tapaan.


On tietysti hieno ominaisuus säilyttää poikkeustilanteen ja jopa hädän keskellä rauhallisuutensa ja viilipyttymäisyytensä, mutta jopa ylimitoitettujakaan varotoimenpiteitä ei tässä tapauksessa pitäisi pelätä vain viilipyttymaineen menettämisen pelossa.  Me jätämme ne toimet muille, mainitsi pääministeri Sanna Marin eräässä haastattelussa viitaten tehottomiksi epäiltyihin lämmönmittauksiin lentokentillä. Kommenttia ei varmaankaan ollut tarkoitettu ylimieliseksi, mutta silti siitä sellainen kuultaa läpi; antaa muiden hössöttää (eli yrittää edes jotain), me pysymme viileinä ja otamme vastaan mitä tulee kun mitään ei kuitenkaan voi tehdä sen estämiseksi, noin kärjistetysti ainakin.

Ylimitoitetut karanteenit ja matalan kynnyksen testaamiset tässä vaiheessa voivat kuitenkin säästää myöhemmiltä, paljon suuremmilta ja yhteiskuntaa ja ihmisten mielenterveyttä enemmän haittaavilta karanteeneilta ja poikkeustoimenpiteiltä.

Viimeistään nyt tulisi kaikille olla selvä, että korona ei ole kuin mikä tahansa influenssa, pelkästään vanhuksille vaarallinen tauti, Italian vaiva tai Kiinan asia. Levitessään koronavirus koskettaa aivan kaikkia.


Lue myös muita tekstejäni koronaviruksesta:

Koronavirus on levinnyt Italiaan. Tuleeko se meillekin, täytyykö alkaa täyttää ruokakaappeja?

Hyvää laiskiaista - ja tyyneyttä ja rauhallisuutta! (Koronaviruksesta osa 2)

Terveysviranomaisten ohje koronaviruksen estämiseksi: "Älä mene sairaana töihin" - helpommin sanottu kuin tehty

Koronakriisin vaikutus Italian turismiin: Venetsiassa ilmaisia aperitiiveja ja Roomassa hotelli, jossa hinnan päättää asiakas

Miehet ja vanhukset enemmistönä kuolemantapauksissa - Italian koronaviruskuolemat numeroina ja tunnelmia maskien takaa

Koronaviruspelkoa Roomassa: "Kiinasta tulevilta pääsy kielletty"

PAROLA DEL GIORNO: quarantena (f) = karanteeni Quarantena è un periodo di isolamento di durata variabile, originariamente di quaranta giorni, prescritto per persone affette da malattie contagiose = Karanteeni on vaihtelevan pituinen eristysaika ihmisille, joilla on tarttuva tauti. Alun perin karanteeni kesti 40 päivää, josta juontuu myös sen nimi (quaranta = neljäkymmentä).

Italian koronavirustilanne 8.3.2020 klo 18:

6387 tautitapausta, joista:

2180 kotikaranteenissa
3557 sairaalahoidossa
650 tehohoidossa
366 kuollutta
622 taudista parantunutta

(lähde: salute.gov.it)

Muita lähteitä teksissä mm. repubblica.it, rai.itcorriere.it, ilnuovomagazine.com, ilmessaggero.it, thl.fi, hs.fi)


Kommentit

  1. Minunkin mielestäni kyllä niitä kuumemittauksia tarvittaisiin, eilen oli kuvia että muualla mitataan myös pitkän matkan bussimatkustajilta ja Virossa myös satamassa mitataan. Toki jos on joku muu tauti/oire sen voi kuumetta mitatessa sanoa kun muistakin oireista voi tulla kuumetta. Uskon että ilmastonmuutoksen takia voi tulla lisääkin uusia tauteja, mutta toivon ettei. Uskon myös että matkailualalle tulee todella suuret tappiot tuon viruksen takia ja perumisten takia. Ehkä lentoyhtiöitä ja hotelleja jopa suljetaan sen takia myöhemmin. En olisi kyllä heti uskonut että tästä keväästä tulee tuon kaltainen odotin ihan muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuumeenmittaus voi olla hyvä ja ainakin tyhjää parempi keino yrittää estää virusta leviämästä. Kiinassahan näyttää siltä, että virus on saatu hallintaan nimenomaan näyttävillä ja laajamittaisilla toimilla, joista osa varmasti oli ylireagoimista (esim. kengänpohjien desinfioiminen)mutta yhdessä ne kaikki toimivat. Vaikea lyhyessä ajassa alkaa eritellä, mitkä toimenpiteet ovat siinä joukossa turhia, pääasia että toimitaan.

      Poista
    2. Miten tuo kuumeenmittaus käytännössä toimii? Mä en ole löytänyt siitä tietoa. Eli jos sä tulet laivalla Viroon, sulta mitataan ennen maahaanpääsya kuume? Mitä jos sulla on kuumetta? Laitetaanko sut takaisin laivaan tartuttamaan koska sua ei voida päästää maahan? Mitkä on ne rajat että laite hälyttää? Mitataanko kuumetta takaisinpäin tullessa Virosta laivaan?

      Poista
  2. Erittäin hyvä kirjoitus! Mielestäni kuitenkin on hyvä muistaa, että kiinassa on +80 000 ihmistä sairastunut, +3000 kuollut yli 60 000 parantunut!

    Matemaattisesti se on vähän! Mikäli Suomi olisi HETI TOIMINUT niin näin paljon tartuntoja ei olisi koskaan esim. Suomessa päässyt syntymään!

    Ei olisi vaatinut paljoa että kaikki italiasta siltä alueelta tulleet olisi laitettu testeihin tai karanteeniin! Nyt sairastuneet tartuttavat ja liikkuvat vapaana.

    Kuten poika jolla se todettiin, pojan veljet saivat käudä normisti koulua 😂

    Suomessa tosissaan ei haluta tätä millään tavalla minimoida 🤷🏻‍♀️ Mutta turha hysteria ja panikointi on turhaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, mukava että pidit teksistä. Ihan totta, Kiinassa näyttää siltä että on saatu hyvin hallintaan viruksen leviäminen. Tämä on niin uusi tilanne maailmalle ja Suomelle, että toisaalta on ymmärrettävää ettei välttämättä heti tiedetä kuinka pitäisi toimia. Uskon että Suomessakin tehdään paljon työtä kulissien takana, että osattaisiin tehdä oikeat toimenpiteet. Toivotaan että se riittää. Muuten on epidemia täälläkin edessä.

      Poista
    2. Matemaattisesti 80000 sairastunutta joista 3000 kuolee on aivan järkyttävä luku influenssaksi! Taitaa normaalisti influenssaan kuolla 0,1% sairastuneista.

      Poista
  3. Täytyy ihmetellä, oletko terveysalan ammattilainen? Lääkäri? Sairaanhoitaja? Kirjoitat tekstin täytenä faktana joten toivottavasti olet opiskellut sekä tehnyt tutkimusta tästä aiheesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! En ole terveydenalan ammattilainen, tämä on puheenvuoroni aiheesta maallikkona, mutta teksti perustuu lähteisiin. Osan niistä olen merkinnytkin tai viitannut niihin. Olen toimittaja ammatiltani ja osaan lähdekritiikin. Blogikirjoitus on kuitenkin aina otettava puheenvuorona, ei tieteellisenä tekstinä.

      Poista
    2. Olen osa terveydenhuollon ammattikuntaa, joten uskallan väittää että meillä on asiat tuolla sairaalamaailmassa hieman paremmalla tolalla kuin annetaan ymmärtää. Meillä on laadittu suunnitelmat(jo kaksi viikkoa sitten) miten toimitaan, jopa jos tilanne äityy Suomessakin pandemian tasolle (eli myös hoitohenkilökunta alkaa sairastumaan) Mitkä osastot hoitaa mitäkin ja mitkä toiminnot ajetaan tarvittaessa alas. Kaikki tehohoitoa vaativat potilaat eivät tarvitse hengityskonetta ja esim omassa sairaalassani on hankitty keyempiä hengitystukilaitteita, joita pystyy käyttämään ihan normivuodeosastollakin. On ihan hyvä, että hygienia merkitystä korostetaan, esim Teneriffan Corona tapaus taisi olla lähtöisin Italialaiselta lääkäriltä, joka tiesi hoitaneensa Corona potilaita. (eli jossain kohtaa suojaus ja hygienia on pettänyt, jos näin oli) Juttelin tässä joku aika sitten infektiolääkärin kanssa hän vähän ihmetteli tätä "paniikkia" Toki ymmärrettävää, että halutaan suojella heikommassa terveydentilassa olevia, mutta esim RS-virus on ihan yhtä turmiollinen ja vahingollinen jos karrikoidusti sanottuna "käy huono tuuri" tänä vuonna on ollut erityisen sitkaita Rs-virus tapauksia, ja kyllä myös sairaalaan vieviä jolloin tauti on kehittynyt keuhkokuumeeksi ja kyllä joittenkin kohdalla se on ollut kohtalokas. Ihan normi flunssakin voi kehittää sairaalahoitoa vaativan keuhkokuumeen. Käsien pesu ja yskimishygienia, sairaana ollessa lepää kotona on edelleen se millä ehkäistään kaikkia mahdollisia tauteja, niin rotaa, coronaa, rs- virusta, noroa, sapoa kuin mitä muutakin tautia vastaan. Ehdoin tahdoin älä mene paikkoihin missä tautia on liikkeellä. Lämmön mittauksesta olen vähän montaa mieltä, toisaalta se on hyvä toisaalta ylireagointia. Kuulin tässä joku aika sitten, että esim Moskovassa kiinalaisilta oli alettu lämpöjä mittaamaan. Myös niiltä, jotka todistetusti olivat olleet maassa yli puoli vuotta, eli eivät missään tapauksessa voineet olla taudinkantajia.

      Poista
    3. Kiitos kommentista, mukava saada tähän terveydenhuollon ammattilaisen näkökulmaa mukaan! Hyvä kuulla, että mielestäsi nopeastikin leviävänä koronapotilaat pystytään kaikki hoitamaan. Minä myös uskon, että kulissien takana Suomessa tehdään paljon töitä asian eteen. Italian kaltaista tilannetta, jossa tehohoitoa ei pystytä kaikille tarvitseville pystytä antaan, ei tänne toivoisi eikä minnekään muuallekaan. On totta että muitakin pöpöjä on nyt liikkeella ja moni muukin voi olla vakava. Korona on niin uusi asia, että herättää luonnollisesti jopa paniikkia (vaikka siitä olisi parempi pidättäytyä). Uutta tutkimustietoa tippuu taudista vähitellen, eikä kukaan, varsinkaan maallikko, osaa vielä oikein sanoa miten vakavasta asiasta siinä on kokonaisuudessaan kyse. Se selviää sitten kun kaikki tämä on ohi ja voidaan laskea parantuneet ja menehtyneet ja erilaisten taudinkuvien kokonaisprosentit.

      Poista
    4. Infektiosairauksien erikoislääkäri Jukka Lumio ei pidä laajamittaisia toimia tarpeellisina. Viranomaiset ovat toimineet Suomessa aivan asianmukaisesti. Tauti tulee ja riehuu aikansa ja "katoaa viimeistään kesään mennessä". - No, kun asiantuntijatkin ovat näin monin tavoin eri mieltä, tavallinen kansalainen vain katselee huuli pyöreänä ja päättää linnoittautua kotiinsa. https://yle.fi/uutiset/3-11246000?fbclid=IwAR3LqsU3iTqADf8typyjCB570mb9BGeWCRrrhnP46xjiy-gHJFoRgZ-eSvM

      Poista
  4. Kiitos! Erinomaisesti kirjoitettu. Olen itse seurannut samoin tavoin kuin sinä tätä asiaa ja omaten myös linkkini Italiaan perheen ja ystävien kautta suoraan sikäläiselle eturintamalle (lääkäreitä , sairaanhoitajia ym. koronavirusosastoilla). Italialaiset sukulaiseni ihmettelevät syvästi Suomen ja suomalaisten vähättelevää ja aliarvioivaa suhtautumista asiaan etenkin, kun nähtävissä on iter, mitä tapahtuu maailmalla ja heillä. Viruksesta ei vielä tiedetä paljon ja tutkimustietoa tulee lisää vasta tapausanalyysien myötä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja palautteesta! Uskoisin että meillä joilla epidemia on enemmän "lähellä" Italian kontaktien kautta, on hieman laajempi näkökulma asiaan ja siksi osataan ehkä paremmin nähdä, että ei pitäisi vähätellä täällä meilläkään.

      Poista
  5. ”Mitäs minä sanoin” sopii tilanteisiin, joissa jonkun olisi pitänyt toimia toisin. Politiikan lausetta osalta voi tietysti jankuttaa loputtomiin.

    Mutta mitä tässä mielestäsi yksilön olisi pitänyt tehdä toisin? Vouhottaminen ja kohkaaminen ei auta mitään, eikä lisää turvallisuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Aloituslause on kieltämättä vähän provosoiva...Ei ihme että provosoiduit ja ehkä jos nyt kirjoittaisin tekstin uudelleen, jättäisin sen pois kokonaan. Mutta antaa nyt olla, koska on sillä tarkoituksensakin: lähinnä viittaan lausahduksella siihen, että noin kuukausi sitten harva olisi uskonut, että tilanne näin lähtee leviämään. Ja jos joku yritti sellaisesta mahdollisuudesta varoitella (kuten minä tuolloin varoittelin), monet vastasivat suuttuneeseenkin tyyliin, että ihme lietsontaa. Vaikka tarkoitus ei suinkaan ollut lietsoa, vaan tuoda esiin ajatusta, että virus tosiaan voi lähteä leviämään ja jos niin käy, niin sillä voi olla isoja seurauksia.

      Jälkiviisaus on tietenkin helppoa viisautta, enkä tietenkään yritä ylpeillä tai nostaa itseäni jalustalle "olinpahan oikeassa." -tyylisesti. Skenaarioita on monia, olisi myös ollut mahdollista että korona laantuu alkuunsa kuten muut sars-tyyppiset virusepidemiat. Korona vaan nyt on osoittautumassa tarttuvammaksi kuin kukaan aluksi uskoi ja tiesi, siinä kaikki. Ja siksi ehkä sitä on aliarvoitu mm. Italiassa alkuun, jolloin epidemia on siellä päässyt lehahtamaan.

      Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  7. Kiitos tästä. Ihmiset ei tahdo ymmärtää eksponentiaalista kasvua joka voi tehdä pienestä hädästä yllättävänkin ison lyhyessä ajassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi kommentista! Aivan, tässä on kyseessä alkuun luultua paljon tarttuvampi virus ja yksi iso tekijä koko koronassa on, että se on uusi virustyyppi eikä tietoa siitä ole tarpeeksi, puhumattakaan että ihmisillä olisi siihen vastustuskykyä. On ollut monta tekijää, jotka ovat muuttuneet matkalla ja se tekee jopa ammattilaisille vaikeaksi ymmärtää tilanteen vakavuutta ajoissa. Tämä nähtiin Italiassa, kun alussa siellä ei testattu ihmisiä tarpeeksi pienellä kynnyksellä eikä osattu epäillä flunssankaltaisia tauteja koronaksi. Toivotaan ettei tätä samaa virhettä olla tekemässä nyt muualla, esimerkiksi Suomessa.

      Poista
  8. Todella hyvä näkökulma! Meillä satakunnassa ei ole vielä yhtään tartuntaa. Johtuuko tämä siitä, ettei asia koske meitä vai siitä ettei juuri ketään testata.

    Muutama koululuokka on palannut saksasta viime viikolla. Yksi ranskasta. Hiihtoloman lomailijat sieltä ja täältä. Useampi tuttu kovan taudin kourissa käynyt terveyskeskuksessa ja kynnys testata ei ole ylittynyt. Kukaan terveyskeskuksessa ei ole suojautunut. Rs-virusta varmaan, sanottu kaikille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyvä pointti tämä sinun, eli että koronaa ei näytetä vielä testattavan juuri ollenkaan Suomessa. Vain jos on selkeä kontakti epidemia-alueeseen tai altistuneihin. Mutta enää ei ole mahdotonta, että tauti tulee vaikkei kontaktia olisikaan. Ruotsissahan näin on jo käynyt. Mietin itsekin, että olisiko varmaan syytä alkaa testata enemmän meilläkin.

      Poista
  9. Asiaa kirjoitit! Ei mahdu ymmärrykseen tämän jutun hoitaminen. Missä viipyy päätökset ja toimenpiteet katastrofin estämiseksi? Puheet terveydenhuollon hyvästä varautumisesta, olemassa olevilla resursseilla, menettää merkityksensä jos tilanne muuttuu hallitsemattomaksi. Pohjois-Italiasta tulleet lomailijat olisi pitänyt laittaa heti karanteeniin kun selvisi millaista riskialuetta se on, oli oireita tai ei. Nyt alkaa olla viimeiset hetket päättäjien esiinastumiseen ja koviin kenoihin: kaikkien vähänkin oireilevien testaamiseen, karanteeneihin ja eristyksiin.Valtiovallan pitää nyt unohtaa Turkin pakolaiset sun muut kehysriihensä ja keskittyä olennaiseen.Samaten sairaanhoito, kaikki liikenevä tämän uhan torjumiseksi. Muutoon tuloo liikaa rumihia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja palautteesta! Suomessa jostain syystä halutaan pitää matalaa profiilia ja viileää linjaa tämän asian suhteen. Toivottavasti pinnan alla tehdään kuumeisesti töitä ja suunnitelmia mahdollisen isonkin epidemian hallitsemiseen. Itsekin ihmettelen tuota, ettei Pohjois-Italian matkailijoita laitettu karanteeniin kun alkoi käydä ilmi, että koronatapaukset järjestään tulevat heiltä. Onko meillä Suomessa vallalla joku illuusio, etteivät maailman isot ongelmat voi koskea meitä, ei ylettää tänne asti? Ja sitten on vankka usko omaan sairaanhoitojärjestelmään, mikä on tietysti hyvä asia, mutta valitettavasti yksilön näkökulmasta ei luottamus välttämättä ole huipussaan, kun julkinen terveydenhuolto on jo nyt vaikeuksissa leikkausjonojen, henkilökunnan vähyyden ja kaikkien akuuttipotilaiden hoitamisen kanssa. Nyt kaikki resurssit pitäisi ohjata epidemiaan varautumiseen, se on totta.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Juoksuharrastuksen aloittaminen vuosien tauon jälkeen – Juoksen kuolemaa karkuun

Miltä tuntuu kevään valo? Haparoivia yrityksiä kertoa se sanoin: "Vain se mitä kirjoitan on totta"

Leivinuunin lämmitys - miksi se on niin vaikeaa eikä tuli syty?

Toivepostaus: Autolla Italiaan! Viimeisin Helsinki-Rooma -matkamme maanteitä pitkin