Miehet ja vanhukset enemmistönä kuolemantapauksissa - Italian koronaviruskuolemat numeroina ja tunnelmia maskien takaa

Italiassa ja muuallakin eletään nyt
mielenkiintoisia aikoja.
Koronavirusepidemia Italiassa jatkaa leviämistään. Eilenillalla 5.3. klo 18 Italian terveysministeriön tilaston mukaan tautitapauksia on havaittu maassa lähes 3300 ja kuolemantapauksia 148.

Uutisissa näemme kuvia hengityssuojain-Italiasta: aasialaisturisteista maskeissa Colosseumin edustalla, paikallisista ihmisistä ylittämässä Piazza del Duomon aukiota, kaupoissa kulkevista, tyhjiä hyllyjä ohittavista kasvomaskiin pukeutuneista asiakkaista.

Mitä Italiassa oikein tapahtuu? Koko maan koulut ovat kiinni, yleisötapahtumat peruttu, poskisuudelmat kielletty ja ihmisiä neuvotaan pitämään metrin etäisyys kaikkiin kanssaihmisiin. Yli 75-vuotiaita terveysviranomaiset kehottavat pysymään sisätiloissa ja nuorempia noudattamaan erityistä varovaisuutta lähtiessään julkisille paikoille, varsinkin jos sairastavat perussairautta tai ovat flunssaoireisia.

Sen sijaan kun soitamme Roomaan mieheni vanhemmille tai olemme yhteydessä ystäviimme, tunnelmasta saa vähän toisen kuvan. Uutiskuvien lukuisia maskinaamoja ei joka kadulla näy, vaan oikeastaan maskeja näkyy melko harvoilla, enimmäkseen Italiassakin uutisissa. Ihmiset liikkuvat kodeistaan kuten ennenkin, lapset ulkoilevat enemmän kuin tavallisesti koska koulut ovat kiinni ja ilma keväinen. Elämä jatkuu kuten ennenkin, eli tunnelmat maskien takaa eivät sittenkään ole niin hätätilamaiset kuin Suomesta käsin näyttää.

Liikkumisrajoituksista ja metrin etäisyyden pitämisistä vitsaillaan. Mitä kaikkea hankaluuksia tuottaakaan monissa asioissa, jos täytyy pysyä metrin etäisyydellä toisesta! Ja poskisuudelmat, millä ne sitten korvataan, silmäniskulla, jalanheilautuksella vai lentosuukolla?

Flunssainen paavi sentään antoi negatiivisen testituloksen, mitä pidetään Italiassa yleisesti ottaen hyvänä asiana. Uusi koronavirus on suuri uhka etenkin vanhuksille, se tiedetään jo hyvin eikä paavikaan voi luottaa tässä asiassa yläkertaan (tai kuka tietää, ehkä voi). Luottaahan hän muutenkin. Paavi on supistanut henkivartiostoaan ja muun muuassa luopunut luodinkestävästä vaunustaan, jolla paavit tavallisesti liikkuvat väkijoukossa.

Paavi Franciscus kävelee ihmisten keskellä, mistä johtuen pari kuukautta sattui merkillinen välikohtaus, jossa nainen tarttuu paavia käsivarresta ja saa osakseen varsin kipakan reaktion paavilta. Nyt siitäkin vitsaillaan Italiassa: nainenhan (joka sattui olemaan kiinalainen) ilmiselvästi yritti varoittaa paavia koronasta, olisi kannattanut kuunnella eikä suuttua!


Toki isovanhemmat ja ystävät ovat ymmärtäneet, että koronavirusepidemia on otettava tosissaan, mutta italialaiseen tapaan synkistelyn pohjamutiin hukkumatta. Tilanne on mikä on, nonnan opeillamennään eteenpäin ja otetaan vastaan mitä tulee. Onneksi olen juuri ja juuri vielä alle 75-vuotias, anoppini vitsaili tullessaan juuri lähikahvilasta kotiin kun soitimme eilen Skype-puhelun. Voin vielä poistua vapaasti kodistani. Sitten hän taputti kymmenen vuotta vanhempaa miestään olalle ja sanoi, että sinä raukka se vaan joudut kökkimään sisällä.

Appiukkoni hymähti ja pyöritteli vähän päätään, che esagerazione, mitä liioittelua, hän puhisi mutta myönsi, että ei tautitilanne kovin mukavakaan ole. Kaupassa hän oli silti käynyt ja päivittäisellä kävelyllään.

Isovanhemmilla on kuitenkin syytä olla varuillaan koronaviruksen kanssa, sillä he kuuluvat selkeään riskiryhmään. Italian 4. maaliskuuta asti tapahtuneista 107 koronakuolemantapauksesta on tehty analyysi, jonka mukaan vanhukset ovat yliedustettuina kuolemissa.

Covid-19:ään menehtyneiden iät jakautuvat seuraavasti:

42,2% 80-89 vuotta
32,4% 70-79 vuotta
8,4% 60-69 vuotta
2,8% 50-59 vuotta
14,1% yli 90 vuotta

Alle 50-vuotiaita ei ole kuollut tautiin yhtään (4.3.mennessä), ja menehtyneiden keski-ikä on 81 vuotta. Tautiin kuolleiden naisten keski-ikä (83,4 vuotta) on korkeampi kuin tautiin kuolleiden miesten (79,9 vuotta).

Kahdella kolmasosalla kuolleista (67,2%) oli taustalla vähintään kolme perussairautta tai yleiskuntoa heikentävää tekijää. 15 prosentilla ei ollut lainkaan perussairautta, 18,3 prosentilla niitä oli kaksi. Yleisimpiä perussairauksia tai tekijöitä oli korkea verenpaine, sydänvaivat ja diabetes.

Naisten osuus kuolleista on 26,7%, eli miehet ovat selvästi yliedustettuina kuolemantapauksissa. Asiantuntijat eivät vielä osaa sanoa, miksi miehillä näyttää olevan suurempi kuolemanriski koronaan. Yksi mahdollinen tekijä on tupakointi, joka on miehillä yleisempää.

(lähde: repubblica.it)

Ulkoleikkipuistot ovat Italiassakin kasvattaneet suosiotaan,
kun ruuhkaisia sisätiloja neuvotaan välttämään. Kuvassa Oasy Park Rooman Tuscolanassa.


Koronavirus vaikuttaa siis olevan tappavan vaarallinen lähinnä vanhuksille ja perussairaille, mutta se ei tee ongelmasta yhtään vähemmän yhteistä. Kaikki me aikuiset ja nuoret olemme potentiaalisia tartuttajia. Nekään, jotka ovat vakuuttuneita selviävänsä mahdollisesta tartunnasta pikkuflunssalla, eivät voi sulkea silmäänsä yhteiseltä vastuulta.

Elämästä tulee paljon vaikeampaa, erityisesti Italiassa, jos ei voi mennä isovanhempien luokse taudin tartutuksen pelossa. Paljon fiksumpaa on nyt tehdä kaikkensa, jotta epidemian leviäminen estetään. Vielä se saattaa olla mahdollista, mutta aika käy vähiin. Hyssyttelypuheita valtiolta ja viranomaisilta ei enää kaivata.

Lue myös muista tekstejäni koronaviruksesta:
Koronavirus on levinnyt Italiaan. Tuleeko se meillekin, täytyykö alkaa täyttää ruokakaappeja?

Hyvää laiskiaista - ja tyyneyttä ja rauhallisuutta! (Koronaviruksesta osa 2)

Terveysviranomaisten ohje koronaviruksen estämiseksi: "Älä mene sairaana töihin" - helpommin sanottu kuin tehty

Koronakriisin vaikutus Italian turismiin: Venetsiassa ilmaisia aperitiiveja ja Roomassa hotelli, jossa hinnan päättää asiakas

Koronaviruspelkoa Roomassa: "Kiinasta tulevilta pääsy kielletty"

PAROLA DEL GIORNO: contagio (m) = tartunta

Italian koronavirustilanne 5.3.2020 klo 18

3296 tautitapausta, joista:
1165 kotikaranteenissa
1790 sairaalahoidossa
351 tehohoidossa
148 kuollutta
414 taudista parantunutta
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Savusauna, raskaus ja häkämyrkytys: ainekset pahimpaan painajaiseeni

Miten savusauna lämmitetään ja miksi sen löylyt ovat täydelliset kuin vanha parisuhde

Polttavia hetkiä Välimeren rannalla - mitä tehdä, kun meduusa pistää?

Toivepostaus: Autolla Italiaan! Viimeisin Helsinki-Rooma -matkamme maanteitä pitkin