Apua, näin unta exästäni (ja tätä ei sitten kerrota miehelleni) - mistä unet kertovat?

Uni menneisyydestä.
Näin viime yönä unta exästäni. Ensirakkaudestani tarkemmin sanoen. Se oli kuumottava uni, vaikka mitään kuumottavaa ei unessa tapahtunutkaan, vain se että hän istui yhtäkkiä olohuoneen sohvallamme ja minä toisessa päässä sohvaa halvaantuneena paikoilleni hämmästyksestä. Äitini istui olohuoneessa myös, olin aikuinen ja nuori yhtä aikaa (tällaisia unia näen usein varmaankin siksi koska asun lapsuudenkodissani, siitä voi lukea lisää täältä ) enkä tiennyt mitä sanoa tai tehdä.

Piti ainakin varoa mitä äiti sanoisi, ja sitten jossakin unen laitamilla hääräsi myös aviomieheni läsnäolo - vaikka en unessa ollut edes naimisissa vaan kuten unissa usein, aikatasot sekoittuivat ja tosielämän loogisuudet ja lainalaisuudet eivät niihin päde.

Sitten huomasin että äitini katsoi muualle ja uskalsin lähestyä exääni. Niin kauan aikaa kuin aikoinaan toivoinkin että hän tulisi luokseni (asuimme eri maissa), ja nyt hän oli siinä, aivan väärään aikaan ja aivan liian myöhään.

Kun pääsin hänen viereensä hän sanoi, että oli tullut luokseni äitinsä tietämättä (mikähän äitiuni tämä olikaan...) mutta aikoi jäädä pysyvästi. Hän ei kysellyt mitä mieltä olin hänen yhtäkkisestä läsnäolostaan, hän vain oli siinä täydellisen varmana siitä, että ottaisin hänet vastaan kuten ennenkin ja olisin oikeastaan viettänyt kaiken ajan hänen poissaolessaan siinä sohvalla odottamassa häntä.

Tuntuikin kuin itsestäänselvyydeltä että hän oli siinä, siinä ei ollut mitään kummallista niin kuin unissa usein käy - oudoimpaankin asiaan suhtautuu olankohautuksella: juuri näin pitikin tapahtua.

Ei siis kovin kuuma uni loppujen lopuksi. Mutta tätä unta ei parane kertoa aviomiehelleni, hyvästä syystä:


Hän on nimittäin hyvin mustasukkainen unistani. Ei auta selittää, että unet ovat alitajunnan tuotoksia joille ei itse voi mitään (ellei kuulu heihin jotka näkevät selkounia), eivätkä unet tarkoita, että niissä nähtyjä asioita välttämättä kaipaisi tai haluaisi. Herranen aika, ihminenhän näkee niin outoja, moraaliltaan arveluttavia ja jopa sairaita unia, että huonompi homma, jos kaikki ne kertoisivat kirjaimellisesti ajatuksistamme!

En minäkään oikeasti ensirakkauttani enää haluaisi enkä toivoisi olohuoneemme sohvalle, se kaikki on mennyttä aikaa ja pitääkin olla.

Joskus kyllä ajattelen häntä mutta pelkkinä elämänkaareen kuuluvina muistoina, ja yleensä vielä tunnen suurta huvitusta niistä muistoista - olin niin nuori, niin ehdoton ja muka rakastunut. Ehkä olinkin, todennäköisemmin en, mutta suurten tunteiden tarina se kuitenkin oli, monistakin syistä.

Suhteeseen liittyi nimittäin voimakkaasti irtautuminen lapsuuden uskonnollisuudesta ja uskonyhteisöstä, jonka elämäntapasääntöihin oli kasvanut. Rikoin ensirakkauteni kanssa ja Israelissa ollessani niin monta sydämeeni ehdottomiksi poltettua elämäntapasääntöä etten itsekään voinut todeksi uskoa, ja koska olen niin pohjattoman herkkä, kiltiksi kasvatettu ja miellyttämisenhaluinen, kaikki se oli repiä minut kappaleiksi.

Se mitä itse halusin ja pohjimmiltaan olin sekä mitä muut minusta toivoivat ja odottivat olivat niin kaukana toisistaan, että niiden väliin olisivat mahtuneet kaikki maailman valtameret  - tai siltä minusta ainakin tuntui.

Unet ovat sumeita heijastuksia alitajunnasta tai todellisuudesta - kuten valokuvat tässä postauksessa.

Oli valittava joko oma tie ja onni tai muiden osoittama tie ja ristiriitojen repimä elämä. Koska ajattelen niin paljon muiden tunteita, valinta oli tuskallinen. En ole koskaan toiste joutunut tekemään niin vaikeaa valintaa, sillä vaikka sisälläni kaikki olikin ollut selvää jo kauan, läheisten reaktioiden pelko oli musertava. Pahinta oli, että kestääkseni läheisten reaktiot, oli kasvatettava kova kuori ja vastattava heidän hätäänsä tylyydellä.

Uskonkin, että moni tiukassa uskonnollisuudessa kasvanut jää uskonyhteisöön pitäen sisällään omat ajatuksensa ja korkeintaan salassa tekee "syntiä" ihan vain siksi, että poislähteminen on henkisesti niin vaikea paikka.

Minun kohdallani auttoi fyysinen etäisyys eli että lähdin kauemmaksi, pois Suomesta. Kun pääsin etäälle, näin kaiken kirkkaammin ja löysin itsestäni rohkeuden, joka aikaisemmin oli puuttunut. Ja tajusin: elämä on liian lyhyt tuhlattavaksi jahkailuun, valheessa ja kahden vaiheilla elämiseen, on valittava se mikä itselle on oikein ja tehtävä se ajoissa, muuten nuoruus ja koko elämä on jo ajanut ohitsesi eikä toista tilaisuutta tule.

En sano, että tulin ratkaisuni myötä onnellisemmaksi, sillä paluu Israelista todellisuuteen oli rujo ja yksinäinen, vastassa kaikki painava ja hetki, jolloin seisoin läheisteni edessä petettyjen odotusten ruumiillistumana. Onneksi minulla oli muutamia hyviä ystäviä jo silloin, ilman heitä kaikki olisi ollut paljon vaikeampaa.

Ja minulla oli isä, joka alkujärkytyksen jälkeen hyväksyi kaiken eikä kääntänyt minulle selkäänsä, olihan hän itsekin jättänyt uskon aiemmin ja pelkäsi puolestani pelkästään niin kuin isät aina tyttäriensä puolesta pelkäävät: minne pieni tyttöni joutuu, mille teille, toivottavasti hyville ja turvallisille ja hyvän ja rakastavan ihmisen rinnalla, niin kuin isä on tyttärelleen ollut hyvä ja rakastava isä.  Eikä muukaan perhe minua loppujen lopuksi hylännyt, ei tietenkään, minusta vain tavallaan tuli musta lammas heidän joukossaan mutta kuten tiedetään, mustia lampaita on kaikissa laumoissa paljon ja hyvin nekin mukaan mahtuvat!


En siis ehkä tullut onnellisemmaksi, olen varmaan aina pohtinut asioita aivan liikaa ollakseni täydellisesti onnellinen, mutta ainakin hengitin vapaammin. Paluuni jälkeen istuin hengittämässä syksyistä kosteanraikasta ilmaa lähijoen varrella ja ajattelin lapsellisesti, että vaikka kuolisin tähän paikkaan, en tekisi siltikään mitään toisin. Näin paljon lentämisunia tai sitten unessani astuin tuttuihin taloihin, joista löysin aina uusia huoneita - molemmat unia, jotka symboloivat uuden kyvyn tai uuden vapauden löytämistä, olosuhteiden tai aiemmin häirinneiden esteiden voittamista.

Mutta vaikka kaipasin Israeliin jäänyttä ensirakkauttani kauan, en koskaan nähnyt hänestä unia. Joskus jopa toivoin, että olisin, niin olisin voinut tuntea edes unessani olevani häntä lähempänä. Oikeasti en voinut, sillä niin rohkea kuin olin uskonratkaisussani ollutkin, en ollut niin urhea että olisin jatkanut suhdettamme ja yrittänyt yhdistää kaksi niin erilaista maailmaa.

Ja yhtäkkiä viime yönä sitten näin, lähes kahdenkymmenen vuoden jälkeen! Mistähän moinen? Tietämättömiä ovat alitajunnan tiet...


Olen tosi kova näkemään unia, olen aina ollut. Joskus unentäyteiset yöt tuntuvat uuvuttavan minut kokonaan, ja aamulla menee pitkä aika ennen kuin pään saa niistä selväksi. Joskus uneni ovat pitkiä ja yksityiskohtaisia kuin elokuvat, ne vain jatkuvat jatkumistaan ja vaikka sattuisin heräämäänkin, ne voivat jatkua siitä mihin jäivät.

Päiväunet ovat uniltaan supervilkkaita, silloin harvoin kun saan päivällä unta. Unennäkö alkaa välittömästi ja yleensä loppuu kun seinään, kun herään johonkin ääneen. Kun olin lukioikäinen ja erinäiset ahdistukseni ja elämän tarkoituksen pohdinta olivat suurimmillaan, saatoin ihan odottaa öitä, että pääsisin näkemään unia. Niissä olin poissa tästä todellisuudesta ja jossakin paremmassa.

Ja sitten joskus on pitkiä aikoja, etten näe mitään unia. Silloin minulla saattaa tulla niitä jo ikävä.

Unia jotka ovat jääneet mieleeni:

1. Näin noin viisitoistavuotiaana unen, jossa olin viimeisilläni raskaana ja olin huolissani, että joutuisin synnyttämään juuri kun Suomi pelasi jääkiekon maailmanmestaruuskisojen finaalissa. Ja niinhän siinä juuri kävi, piti lähteä kun finaali alkoi ja olin kauhean vihainen!

2. Israelissa kibbutsilla kesätöissä ollessani näin unen, jossa uin Gennesaterinjärvessä ja kirkkaan turkoosin veden syvyyksistä alkoi kohota jotain minua kohti, se paljastui pitkätukkaiseksi kauniskasvoiseksi nuorukaiseksi joka piteli kädestä pientä lasta. He nousivat pintaan ja mies antoi lapsen syliini ja sanoi: ota, tämä on sinulle. Se oli ihmeellisen kaunis lapsi, tummasilmäinen ja -tukkainen ja ajattelin kuinka ihanaa oli, että se oli nyt minun, minulla on oma lapsi. Siihen aikaan en erityisemmin pitänyt lapsista enkä ollut edes varma, haluanko niitä koskaan, mutta unessa itkin onnesta pidellessäni lasta sylissäni.

3. Opiskeluaikoinani näin unen, jossa olin Rooman keisari Hadrianuksen neuvonantaja ja ajattelin koko ajan, miksi minut on tähän tehtävään valittu koska en mitenkään ole tehtävieni tasalla! Uni johtui varmaankin siitä, että siihen aikaan luin innolla Marguerite Yourcenarin historiallista romaania Hadrianuksen muistelmat.

4. Vuoden takainen uni jossa minulle soitettiin kustantamosta, että käsikirjoitukseni on hyväksytty julkaistavaksi. Arvaa harmittiko herätä siitä unesta ja todeta, että älä unta näe!

Toistuvia uniani:

1. Myrsky kotipihalla. Tuuli raivoaa, puut kaatuvat ryskyen, niiden joukossa talomme vieressä seisova iso ja korkea mänty. Uneen liittyy pelkoa mutta toisaalta siinä vallitsee outo rauha: en mahda tälle mitään, näin nyt vain käy.

2. Akvaario kukoistaa / hajoaa. Näen toistuvasti unta akvaariostani (minulla oli akvaario 11-vuotiaasta siihen asti, kun viime talvena laitoimme viimeisen, 300-litraisen pois). Joissakin unissa se on upea, puhdas ja hohtaa trooppista vihreyttä; kalat ovat värikkäitä ja niitä on paljon. Ajattelen, miten olenkin saanut tämän näin puhtaaksi ja hyvinvoivaksi. Päinvastainen uni pitää sisällään likaisen akvaarion joka alkaa hajota; seuraa paniikki valuvasta vedestä ja yritän käsilläni pitää lasia kasassa.

3. Koulunpenkillä. Olen palannut kouluun, nykyisin joskus samalle luokalle tyttäreni kanssa ja ihmettelen, miksi ihmeessä olen taas täällä. Istun pulpetissa jalat koukussa ja tunnen itseni jättimäiseksi verrattuna muihin oppilaisiin. Ja minä kun luulin, ettei enää tarvitse kärsiä matikan- ja englannintunneilla; sen kaiken piti olla jo ohi! Ja mielen valtaa suuri epätoivo siitä, että ei olekaan...

4. Autolla ajo. Ajan autolla ja yleensä vauhti on kova, saan auton hallittua vain vaivoin ja välillä jalat menevät polkimilla ristiin ja sohin jonnekin sinne päin jarrua ja kytkintä, kädet osuvat rattiin vain vaivoin mutta juuri ja juuri saan pidettyä auton tiellä, ojanpientareita ja muita autoja hipoen. Hallinnan menettämisen pelko on vahva ja ajatus, että en ikinä enää aja jos tästä selviän ehjänä.

5. Traumauni. Itken tyynyn märäksi ja kun herään, olen uupunut ja voimaton. Nämä unet liittyvät isäni tai setäni kuolemaan sekä sen jälkeiseen mummolan talomme väkipakolla ja kiireellä tapahtuneeseen tunteettomaan myyntiin. Näen joko isäni kotitalossamme ja tiedän hänen kuolevan tai setäni talossaan ja näen, kuinka "tuho" lähestyy ja kiirehtivät ostajat ovat saapumassa paikalle ja lopulta sulkevat setäni johonkin varastokoppiin kurjiin oloihin pihan perälle.Mitä unet sitten tarkoittavat? Unista on tehty tulkintaa varmaan niin kauan kuin ihmiset ovat unia nähneet. On ollut aikoja, jolloin unienselittäjät ovat olleet miehistä mahtavimpia ja pelätympiä: heidän neuvoaan on kysytty elämän ja kuoleman asioissa ja heidän vastauksiaan pelätty kuin Jumalan tuomiota.

Raamatussakin selitetään unia: Joosef, joka oli ensin isänsä Jaakobin lempilapsi mutta veljiensä petollisuuden takia joutui orjaksi Egyptiin ja siellä toisen petoksen vuoksi vankilaan, pääsi lopulta koko Egyptin taloudenhoitajaksi ennustettuaan oikein faaraon unista seitsemän hyvää viljavaa vuotta ja seitsemän nälkävuotta.

Nykyäänkin monet turvautuvat uniensa tulkinnassa unenselittäjiin tai unia selittävään kirjallisuuteen. Onko niistä mihinkään, siitä jokaisella on oma mielipiteensä. Itse olen vähän kahden vaiheilla, uskonko, luonnostani skeptinen kun olen.

Lopulta olen kuitenkin taipuvainen ajattelemaan, että jotakin unet varmasti tarkoittavat ja kertovat asioista jotka tietoisesti tai tiedostamattomasti ovat elämässä pinnalla, mutta eri asia on, miten tarkkaan niitä tarvitseekaan ymmärtää. Kunhan antaa virrata ja nauttii hyvistä unista silloin kuin niitä tulee, ja pahojen unien kohdalla lohduttautuu sillä, että mieli on nyt vähän puhtaampi jostakin turhasta painolastista.


Yleisimpien unien perinteistä tulkintaa, joka pohjaa paitsi vahvasti freudilaisuuteen, myös ajatukseen että unet heijastavat näkijänsä sisimpiä ajatuksia ja henkistä tilaa:

1. Alastomuus julkisilla paikoilla, häpeäuni: Tunnet itsesi haavoittuvaksi tai suojattomaksi elämässäsi. Alastomuus sinänsä unissa viittaa rehellisyyteen ja peittelemättömyyteen, ja kannustaa hyväksymään asiat sellaisina kuin ne ovat. Alastomuus unessa voi myös viitata huonoon itsetuntoon.

2. Koetilanne, johon ei ole valmistautunut: Koetilanne symbolisoi arvostelua eli suhtaudut elämässäni kriittisesti itseesi. Se voi myös viestiä voimattomuuden tunteista tai haluttomuudesta ilmaista tunteita.

3. Putoaminen Putoamisuni on yksi univeraaleimmista unista ja se kuvastaa ihmisen yhtä primaaritunnetta. Unen voi tulkita monella tavalla, se voi tarkoittaa mm. kontrollin menettämisen pelkoa ja tunnetta ettet elämässäsi ole turvallisella maaperällä. Tai sitten olet vain stressaantunut.

4. Hampaiden putoaminen Tällainen uni voi tarkoittaa, että tunnet itsesi epävarmaksi, sillä hampaat edustavat itsevarmuutta ja vahvuutta. Vai onko joku loukannut ylpeyttäsi viime aikoina tai tunnetko epäonnistuneesi jossakin?

5. Autolla ajo, ajoneuvon hallinnan menettäminen Autolla ajo unissa symboloi kykyä tehdä päätöksiä ja kulkea vakaasti päämäärää kohti. Jos auton hallinnassa on vaikeuksia, se voi tarkoittaa ettet tunne hallitsevasi tilannetta jossa olet matkallasi jotakin itsellesi asettamaa päämäärää kohti.

6. Takaa-ajo Elämässäsi on ehkä käsillä jakso, jolloin tunnet jonkun konkreettisesti vainoavan tai olevan sinua vastaan. Pakeneminen ja / tai kykenemättömyys paeta vaaraa unessa voi kertoa myös, että jokin henkinen painolasti, omat ajatukset tai ennakkoluulot estävät sinua jatkamasta eteenpäin tai jahtaavat sinua. Tai sitten elämässäsi on ongelma, johon et osaa tai halua tarttua.Uudempi unientulkinta pohjaa tieteeseen ja luokittelee unia ihmisten persoonallisuuden mukaan: jokaisella meillä on omanlaisensa unet ja tiettyyn unennäkijätyyppiin liittyvät vahvuudet. Tiede tutkii unia aivokuvantamisen ja fyysisten kokeiden avulla, ja enemmän kuin unien symbolitulkintaa, se on unitiedettä.

Tieteellisen unitulkinnan mukaan osa ihmisistä esimerkiksi näkee paljon selkounia, joissa tuntee voivansa ohjailla unen tapahtumia ja on selkeästi tietoinen, että näkee unta. Tutkimuksissa on todettu, että selkounia näkevillä analyyttiseen pohdiskeluun liitetyt otsalohkoalueet ovat suurempia kuin muilla, ja he ovatkin analyyttisempia ja ajattelultaan loogisempia kuin muut.

Paljon unia näkevien taas on todettu olevan oppimiskyvyltään muita parempia, sillä unennäkö vahvistaa taitomuistiksi kutsuttua muistin osa-aluetta, jota tarvitaan muun muuassa pyöräilyn, pianonsoiton ja ompelemisen eli uusien taitojen oppimiseen. Paljon unia näkevät ovat tieteellisen unitutkimuksen valossa usein myös muita luovempia.

Ylipäätään unet ovat mielen keino käsitellä erityisesti kielteisiä tunteita, kuten pelkoa, turhautumista ja vihaa, jotta selviää arjesta ja ihmissuhteista. Niin, sehän on tiedetty jo vanhastaan: unet ovat roskakoreja, jonne mielemme voi kipata kaiken ylimääräisen ja kuormittavan - ja se roskasäiliö tyhjennetään nopeasti. Sen voi todeta helposti itse: yritäpä muistaa edellisen yön unesi, joka aamulla vielä selvänä kangasteli mielessäsi. Päivän aikana se takuulla liukuu pois muististasi, pinnistelitpä kuinka kovasti tahansa sen muistaaksesi. Vain poikkeuksellisen vahvat unet jäävät pysyvästi muistiin.

Siksi monet kehottavat kirjoittamaan unet muistiin heti herättyään, jos niistä haluaa jotakin tulkintaa tehdä ja oppia ottaa. Oma viimeöinen unenikin ensirakkaudestani, se oli alkanut uhkaavasti haalistua jo siinä vaiheessa, kun pian aamiaisen jälkeen aloin tätä tekstiä kirjoittaa. En enää saanut kiinni unen tunnelmasta enkä muistanut, miten sen loppu tarkalleen ottaen menikään, vaan herätessä todellisuudelta tuntunut uni oli jo muuttunut - no, uneksi jonka on määrä hävitä jonnekin ulottumattomiin.Mutta mitä unet exästä mahtavat tarkoittaa perinteisen unienselityksen näkökulmasta? Vaikka toisin voisi kuvitella, ne eivät välttämättä tarkoita, että vanha suola olisi alkanut janottaa. Kyse voi olla yksinkertaisesti vanhojen muistojen pintaan nousemisesta ja prosessoinnista. Minä ainakin olen käynyt menneisyyttäni niin perusteellisesti läpi viime vuosina autofiktion kirjoittamisen puuskassani, ettei mikään ihme että sieltä nousee yhtä jos toista uniin prosessoitavaksi.

Yleisesti ottaen unet existä voidaan jakaa hyviin ja huonoihin. Huonoja exäunia tulee yleensä heti tuoreeltaan riitaisan eron jälkeen tai jos suhde on ollut kokonaisuudessaan huono. Hyvät unet exästä kertovat, että erosta ja exästä on päästy yli ja että suhteesta on jäänyt hyviä muistoja. Kuulostaa ihan loogiselta.

Olihan se hyvä, että kahdenkymmenen vuoden jälkeen tuli viimein tällainen hyvä exäuni!


(Lähteinä unientulkintaan liittyen käytetty mm.: energiakeskus.com, tieku.fi ja tämä IS:n juttu unista)

PAROLA DEL GIORNO: sogno (m) = uni


Kommentit

  1. Minäkin olen nähnyt joskus unen koulunpenkillä jossa olin pikkuisten kanssa koulussa :D välillä osaan kontrolloida painajaisia jolloin totean ettei uni ole totta ja herään. Painajaisista jää kyllä aika pöllämystynyt olo. Yksi uni kesältä jäi mieleeni olin jossain etelässä jaetussa lomatalossa ja ikkunasta näkyi kumpuilevaa vihreää maastoa ja laamoja. Ihmisiä uniin ilmestyy aina silloin tällöin ja en tiedä onko niillä mitään merkitystä ehkä ei, joskus uniin voi tulla myös julkkiksia yms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, sinulla vaikuttaa myös olevan tosi vilkas unimaailma! =) Tuo on jännää että osaat kontrolloida painajaisia, ja sehän on tosi hyvä juttu, sillä painajaiset voivat olla tosi pelottavia. On kätevää että niille voi ikään kuin itse laittaa pisteen. Se on totta että painajaisista jää pöllämystynyt ja outo olo, mulla se saattaa jatkua jopa tunteja painajaisen jälkeen. Ja uhkaava tunne myös, mieleltä menee kauan tajuta että ei mitään vaaraa oikeasti nyt olekaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Loppuja ja alkuja – viimeinen eskaripäivä ja muita merkkejä ajan kulumisesta

Miten savusauna lämmitetään ja miksi sen löylyt ovat täydelliset kuin vanha parisuhde

Jäätelökesää ja lisäaineongelmia

Savusauna, raskaus ja häkämyrkytys: ainekset pahimpaan painajaiseeni