Millaisia ovat rajoitukset (ja ilmapiiri) Italiassa juuri nyt?

Italialaisuus on blogissani jäänyt viime aikoina vähemmälle huomiolle. En ole juurikaan kirjoittanut Italiasta sitten viime kesän Roomanmummolan-matkamme. Siinä jo ensimmäinen syy, miksi näin on: emme tosiaan ole olleet Italiassa viime kesän jälkeen.

Se on pitkä tauko, sillä tavallisesti olemme käyneet Italiassa vähintään kaksi kertaa vuodessa, yleensä kesällä ja joko jouluna/uutenavuotena tai pääsiäisenä. Pandemia-aikana käynnit ovat harventuneet kerran vuodessa tapahtuvaksi. 

Toinen syy miksi en nykyään mielelläni kirjoita Italiasta on se, että en pidä siitä, millaisessa tilassa maa juuri nyt on. En ymmärrä sitä. Se tuntuu vieraalta, kylmältä ja luotaantyötävältä. Ilmapiiri on nykyisin kaikkea muuta kuin sitä solidaarista, rakkaudellista parvekkeilta laulamista josta Italia tuli kuuluisaksi keväällä 2020.

Enää italialaiset eivät kokoonnu parvekkeille laulamaan, sillä paitsi että onneksi heidän ei enää tarvitse olla lukittuna koteihinsa, eivät he muutenkaan laula enää yhteistä säveltä. Railo rokotettujen ja rokottamattomien tai k-rokotteeseen kriittisesti suhtautuvien r*kotettujen kesken on jos mahdollista vielä suurempi kuin täällä Suomessa, ja yhteiskunnan toimenpiteet r*kotteisiin painostamiseen ovat myös toista luokkaa kuin meillä.

Italiassa rokote on 1.helmikuuta lähtien pakollinen kaikille 50-vuotta täyttäneille, ja kieltäytymisestä seuraa sadan euron sakko. Joukkoliikenteeseen ei ole kenelläkään asiaa ilman rokotteita. Työpaikoilla, muillekin kuin sote-työntekijöille, rokote on kaikenikäisille pakollinen, ja työpaikalle rokotteetta ilmaantuminen tarkoittaa suuruudeltaan vaihtelevaa sakkoa (jotakin 500-1600 euron väliltä). 


Postauksen kuvituksena kuvia viime kesän Italian-matkasta, kahvilakäynneistä
ja Italian-lipuista, joita jalkapallon EM-kisojen ja mestaruuden vuoksi 
näkyi tavallistakin enemmän.

Lasten rokottaminen on aloitettu jo aikaa sitten, eikä heilläkään ole pian asiaa harrastuksiinsa ilman asianmukaista rokotestatusta: 12-vuotta täyttäneiltä lapsilta vaaditaan Super Green passia eli rokotuspassia, jossa rokotusten ja lähikuukausina sairastetun taudin rinnalla ei hyväksytä enää negatiivista testitulosta. 

Silti Italiassa on edelleen vajaa kuusi miljoonaa yli 12-vuotiasta rokottamatonta. Eilen (24.1.2022) 90,3% italialaisista on saanut vähintään yhden annoksen, ja 87,14% eli 47.061.619 henkilöä on saanut kaikki passeihin vaadittavat annokset mikä tällä hetkellä tarkoittaa kolmea rokotetta. 

Työpaikkansa rokottamattomuuden vuoksi menettäneet ja muut pakkoa vastustavat ovat alkaneet perustaa omia kouluja lapsilleen, omaa terveydenhuoltoa, toisin sanoen rinnakkaisyhteiskuntaa. 

Suuri osa italialaisista ottaa vaadittavat rokotteet kiltisti, joko koska uskoo niihin tai koska ei muutakaan voi. Joka tapauksessa ilmapiiri on kurja. Olemme olleet Skype-yhteydessä ystäviimme ja appivanhempiini, eivätkä puhelut useinkaan ole olleet kovinkaan iloisia tunnelmaltaan.


En pidä tästä mitä täällä tapahtuu, sanoi eräskin ystävämme. Hän oli vaimonsa kanssa ottanut rokotteet itselleen ja lapsilleen, koska oli pakko ja koska lasten harrastukset ja elämä vaikeutuu ilman niitä, vaikka moniallergiselle lapselle piikin ottaminen herätti huolta. Lääkäri ei suostunut antamaan vapautusta allergioiden vuoksi lapselle. Perheen äiti sai lykkäystä toiseen annokseen, sillä hänelle tuli ensimmäisestä annoksesta virallisesti rokotehaitaksi todettu osittainen kasvohalvaus ja pahoja päänsärkyjä. Sittemmin lykkäystä ei enää annettu, sillä haittaa ei katsottu liian vakavaksi. 

Nämä on pakko ottaa ja toivoa parasta, kun ei muutakaan voi, vanhemmat huokaisivat ja ymmärsin nyt, miksi heidän kasvonsa näyttivät niin kalpeilta ja monta vuotta äkisti vanhentuneilta. He sanoivat olevansa ymmällään siitä, mitä heidän ympärillään tapahtuu; on kuin koko ajan tapahtuisi jotakin ja tehtäisiin päätöksiä, joista kukaan ei oikein tiedä tarkkaan mitä, miksi ja kenen toimesta.

Tuntuuko tutulta, suomalainen? Minusta ainakin tuntuu, ja sanoinkin sen heille: myös täällä meillä tapahtuu outoja ja tuntemukset ovat yhä useammilla samansuuntaiset kuin mitä ilmeisimmin teillä siellä Italiassa on. 

Skype-puhelut Rooman-isovanhempien kanssa noudattavat nykyisin melko lailla seuraavaa kaavaa: ensin nonno ja nonna juttelevat lasten kanssa, kyselevät heidän kuulumisiaan ja Greta-koiranpennun kuulumisia. Sitten lapset vähitellen siirtyvät leikkeihinsä ja me aikuiset jäämme juttelemaan - covidista.

Mikä siellä teillä on tilanne, meillä on tämä, onko teilläkin uutisia sairaalahoitoon joutuneista covid-potilaista, jotka oikeasti joutuivat sinne aivan jostain muusta syystä. Onko teilläkin tällaista pakkoa, kontrollia, rokottamattomien mustamaalaamista, siitäkin huolimatta että nykyään hyvin jo tiedetään, ettei edes kolme annosta suojaa tartunnalta, vain (mahdollisesti) jonkin verran suojaa vakavalta taudimuodolta? Pääseekö teillä pankkiin, postiin ja vaatekauppoihin ilman passeja? Näitä kysymyksiä appiukkoni kyselee ja yhdessä toteamme, että tilanne on molemmista maissa hyvin samansuuntainen. Vielä toistaiseksi meillä Suomessa on vähän enemmän vapautta, mutta herra tietää, kuinka kauan. 


Eilen anoppini oli joutunut carabinieerien tarkastuksen kohteeksi istuessaan alakerran kahvilan terassilla aamucappuccinoaan juomassa eli lähikahvilassaan, siinä jossa hän istuu joka aamu, iltapäivä ja joskus illansuussakin. Carabinieerit tarkastivat ihmisten koronapasseja (Italiassa Green pass tai Super green pass sen mukaan, hyväksyntäänkö paikassa rokotesarjan ja sairastetun taudin lisäksi myös negatiivinen testitulos.) Tätä nykyä, tammikuun 10.päivästä lähtien, kahviloissa ja ravintoloissa vaaditaan Super Green passia riippumatta siitä, juoko kahvin tiskiltä seisaallaan vai pöydän ääressä istuen tai nauttiiko ruokansa ja juomansa ulkotiloissa (terassilla) vai sisällä. 

Rajoitukset ovat pikku hiljaa kiristyneet, sillä aiemmin kahvin juominen tiskiltä seisaallaan tai ulkotiloissa onnistui jopa kokonaan ilman passia, sen jälkeen passin kanssa mutta myös negatiivisen testituloksen kanssa ilman piikkisarjaa.  

Nyt siis jos haluat Italiassa juoda cappuccinoa muualla kuin kotona, sinulla on oltava asianmukainen rokotestatus (kolme piikkiä)tai korkeintaan kuusi kuukautta sitten sairastettu tauti. 

Kahvilassa viime kesänä Rooman keskustassa.

Anopiltani oli aamucappuccinollaan unohtunut Super Green pass toisen takin taskuun (hän käyttää paperisia versioita passista, kuten monet vanhemmat ihmiset Italiassa), joten hankaluuksia carabinierien kanssa oli heti tiedossa. Ei auttanut muu kuin lähteä kotiin hakemaan unohtunutta passia, ja onneksi se oli olemassa. Muuten olisi seurannut isot sakot sekä kahvilanpitäjälle että asiakkaalle. Kokonaisia kahviloita ja ravintoloita on Italiassa suljettu näiden rikkomusten takia. Kuvat poliiseista sulkemassa keskellä kauneinta Italiaa ravitsemusliikkeen sermejä ja virittämässä nauhojaan sen eteen tämänkaltaisen syyn vuoksi on näky, jota en tässä elämässä olisi koskaan toivonut joutuvani näkemään. Vaan nyt olen. 

Olen täynnä surua ajatellessani appivanhempiani ja ystäviämme kaiken sen keskellä, jossa he nyt ovat. Passeja, tarkastuksia, kontrolleja, painostamista rokotuksiin joita läheskään kaikki eivät oikeasti halua. Olen ottanut kaikki vaadittavat rokotteet, mutta en ymmärrä sitä että heitä jotka eivät halua niitä ottaa, syrjitään, haukutaan ja kohdellaan toisen luokan kansalaisina, appiukkoni jyrähti eilen puhelimessa. Tämä kaikki menee aivan liiallisuuksiin, en pidä tästä yhtään.

En pidä tästä yhtään. Se on lause joka on toistunut usein italialaisen tuttavapiirimme kanssa asiasta puhuessa. Teemme kuten meiltä vaaditaan, koska on pakko, vaikka oikeasti emme haluaisi emmekä pidä tästä yhtään. 

Tällä hetkellä minulla ei ole yhtään kiire tai ikävä päästä Italiaan. Sukulaisia ja ystäviä olisi tietenkin ihana nähdä, mutta noin muutoin maahan matkustaminen tuntuu suorastaan luotaantyöltävältä ajatukselta. Aistin sieltä niin paljon pahaa, ihmisten pahoinvointia, vastakkainasettelua, vihaa. Sitä samaa jota täällä Suomessakin on, mutta vielä vahvempana.


Pelkään, että tämä tämä ilmapiiri on vahvistumassa Suomessakin. Vastakkainasettelua, rokottamattomien mollaamista ja leimaamista on jo nähtävissä valtamediankin toimesta (rokottamattomat ovat vähän koulutettuja, köyhiä, maahamuuttajia, tyhmempiä, milloin mitäkin negatiivista). Päättäjien ja valtaapitävien siunauksella ja kannustuksella tällainen ajattelu leviää ja kasvaa. 

Ei väliä, että terveydenhuollon asiantuntijat ilmaisevat, että koronapassille ei ole terveydellisiä perusteita ottaen huomioon, että omikron tarttuu yhtä lailla rokotettuihin kuin rokottamattomiin. Että terveydenhuoltoa kuormittaa tällä hetkellä ensisijaisesti muut syyt kuin k-tauti ja sekin isossa osassa vain välillisesti eli siten, että rajoituksiin kuuluu Suomessa sote-alan rokotepakko, joka ajaa väkeä ulos jo ennestään resurssipulasta ja työntekijöiden vähyydestä kärsivistä sairaaloista.  Tai että omikron on yhä laajemmin tunnustettu variantiksi, joka aiheuttaa keskimäärin lievempää tautimuotoa. 

Terveydenhuollon resurssipula ja esimerkiksi tehohoitopaikkojen alasajo on ollut Italiassa ongelma kauan ennen koronaa, eli tilanne on siellä samantyyppinen kuin meillä Suomessa. Samoja keskusteluja rokottamattomien oletetusta tehohoitopaikkojen täyttämisestä käydään molemmissa maissa, ja samaten molemmissa maissa on huomattu, että koronapotilaiden määrä tilastoissa on tilastointitapojen takia saatu näyttämään pahemmalta kuin se onkaan. Eli myös muiden syiden kuin k-viruksen takia sairaalaan hakeutuneet, rutiinitestissä positiivisiksi osoittautuneet potilaat (esim.synnyttäjät, luunmurtumapotilaat) on luettu koronapotilaiksi. Prosenttimäärä näille potilaille on Suomessa noin 20-30%, Italiassa tuoreen tutkimuksen mukaan 34%. 

 En tiedä, milloin pääsemme Italiaan seuraavan kerran. Kesälomalla toivottavasti, suunnitelmien mukaan autolla, ellei Itä-Eurooppa liikaa kuohu. Koskaan ennen ei ole ollut automatkan suhteen näin epävarma olo: mikä on tilanne rajoilla, mitä testejä ja passeja missäkin vaaditaan, onko ylipäätään asiaa Baltian maihin, Puolaan, tavanomaisille reiteillemme, ottaen huomioon viime aikaiset suurvaltasuhteiden kuohunnat? 

Ja mitä odottaa perillä? Vihamielinen, jakautunut, synkkien mielialojen Italia. Rajan yli toki pääsee riippumatta siitä onko rokotesarjaa vai ei, kunhan on näyttää tuore negatiivinen testitulos (tämä siis tämän hetken tilanne vaatimusten suhteen). Jos rokotetta ei ole, täytyy pysyä viisi päivää karanteenissa majoituspaikassa ja tehdä sen päätteeksi toinen negatiivinen testi. 

Eri asia on, miten miellyttävää on rokotepassia boikotoivalle oleskelu maassa, jossa passia kysytään joka paikassa ja ilman sitä suurin osa jokapäiväisistä, kodinulkopuolisista toiminnoista on kiellettyjä ja jossa ilman rokotetta voi suorittaa vain välttämättömät ostokset (beni essenziali) eli ruoan ja lääkkeet.

Jo nyt on kantautunut huhuja, että hypermarketeissa tehdään tarkastuksia siitä, ostavatko rokottamattomat asiakkaat todella vain beni essenziali eli välttämättömiä ostoksia vai onko heidän ostoskoriinsa eksynyt jotakin ei-välttämätöntä (mitähän tämä voisi olla, vaatteita, puutarhanhoitovälineitä, meikkejä, mikä nyt lasketaan välttämättömäksi ja mikä ei...) 

Vieläkö joku väittää, että tällaisessa olisi mitään normaalia, mitään sellaista joka kuuluu vapaaseen, tasa-arvoiseen, demokraattiseen yhteiskuntaan? Voi, vieläkö joku niin väittää.









Kommentit

  1. Mitään normaalia tilanteessa ei kyllä ole. Mutta en ymmärrä miksi pitää levittää valheita samalla:
    "-- vain (mahdollisesti) jonkin verran suojaa vakavalta taudimuodolta?" - Tämä ei millään mittarilla pidä paikkaansa, rokotteet suojaavat moninkertaisesti vakavalta tautimuodolta, myös omikronia vastaan. Kirjoituksessa oli paljon todella hyvää asiaa, joten en ymmärrä miksi pitää kertoa samalla väärää tietoa? Siksi että omat väitteet kuulostaisivat vakuuttavammilta? Asiat nimenomaan eivät ole mustavalkoisia - on samalla mahdollista että nykyinen kahtiajakautumisen tilanne on äärimmäisen ahdistava ja surullinen ja rokottamattomia ei saisi syrjiä niinkuin nyt tehdään JA samalla on mahdollista että rokotteet suojaavat hyvin vakavalta tautimuodolta. Sillä että tilastoista valehdellaan tai ajatellaan että "ei se nyt niin tarkkaa ole", ei saavuteta muuta kuin lisää kahtiajakautumista ja epätasa-arvoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, rokotteet mahdollisesti suojaavat jonkin verran vakavalta taudimuodolta (jonkin verran voi tarkoittaa hyvin eri skaalalla asioita, tarkoituksella valitsin epämääräisen käsitteen koska tosiaan emme tiedä, kuinka paljon). Silti riskiryhmäläisiä, heitä joille suojaa erityisesti luvattiin, on sairastunut ja sairastuu myös vakavaan muotoon. Meille halutaan kertoa ja saada uskomaan, että suoja olisi huomattavan suuri, ja toivottavasti se sitä oikeasti onkin. Mahdollisesti ja varmaan todennäköisestikin näin on, tämä on tällaista sanojen pyörittelyä. Mutta niin paljon on jo paljastanut tilastojen vääristelyä ym. outoa, että mikään ei enää yllättäisi, ei sekään että tästä vakavan suojan tehosta paljastuisi jotakin uutta.

      Poista
    2. "Rokottamattomilla on 27-kertainen riski joutua tehohoitoon verrattuna täyden rokotussuojan saaneisiin.
      Rokotukset suojaavat huonosti omikronmuunnoksen aikaansaamaa tartuntaa vastaan.
      Vaikka tartuntoja on nyt väestössä paljon, ei tehohoidon tarve ole vastaavasti kasvanut. Rokotukset suojaavat siis yhä erinomaisesti vakavalta taudilta."

      Nämä viime viikolta THL:n ja STM:n tiedotustilaisuudesta. Eli kukaan ei salaile esim. sitä, että rokotukset suojaavat huonosti tartunnalta, mutta samalla ne suojaavat tehokkaasti vakavalta taudilta. Kukaan ei väitä, että suojaisivat sataprosenttisesti.

      En siis ymmärrä, mistä kumpuaa tarve puhua tilastojen vääristelystä tai puheet jostain epämääräisestä "oudosta". Kerro suoraan, mikä se "outo" on, älä vihjaile. Tällainen puhe romuttaa yhteiskuntarauhan. Kun tutkittuun tietoon ei enää luoteta. Ja ymmärrän hyvin, että tässä taustalla on monenlaisia tilanteita, mitkä vaikuttavat omaan suhtautumiseen ja ylipäätään luottamukseen viranomaisiin. Mutta tutkitun tiedon kanssa on sellainen juttu, että se usein muuttuu, erityisesti luonnontieteissä, kun asiaa ehditään tutkia lisää. Lisäksi myös itse virus muuttuu. Sama homma historiantutkimuksessa, joten olettaisin tämän olevan kirjoittajalle tuttu juttu. Eli kyllä, uutta paljastuu koko ajan, ilman että kyseessä olisi mikään salaliitto. Pandemiassa ei ole mahdollista kuin mennä parhaalla sen hetkisellä tiedolla eteenpäin. Tavoitteena on ihmishenkien suojelu, kyllähän IHAN KAIKKI jo muuten haluaisivat palata normaaliin.

      Poista
  2. Kuulostaa ikävältä, olen myös lukenut että italialaiset joutuu valikoimaan eri majapaikkoja sen mukaan missä kysytään rokotteita ja missä on ns.vapaampaa. Ne sivuoireet kuulostaa myös hirveiltä, itsekin olen lukenut niistä Suomen keskusteluissa, uutisista vähemmän. Toivotaan että tilanne paranee ajan kanssa, jos korona laantuu ehkä rajoituksista luovutaan, ellei tule uusi virus, tai siihen asti. Luin myös ulkomaiden uutisista että sotilailla on joku harjoitus/operaatio 5-8kk ajan, voi olla että itä-Euroopassa alkaa olla levotonta. Aika pitkä aika harjoitukselle.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Juoksuharrastuksen aloittaminen vuosien tauon jälkeen – Juoksen kuolemaa karkuun

Miltä tuntuu kevään valo? Haparoivia yrityksiä kertoa se sanoin: "Vain se mitä kirjoitan on totta"

Leivinuunin lämmitys - miksi se on niin vaikeaa eikä tuli syty?

Toivepostaus: Autolla Italiaan! Viimeisin Helsinki-Rooma -matkamme maanteitä pitkin