Uudenvuoden tunnelmia ja taikoja ennen ja nyt


Magic time. 

Uusivuosi on käsillä ja uusi vuosi 2022 aivan kulman takana. Tuskin koskaan elämässäni vuoden vaihtuminen on ollut näin jännittävää aikaa.

Miten niin jännittävää? Jos on pitänyt silmänsä auki, sen huomaa: elämme todella jännittäviä aikoja, monessa suhteessa. Luultavasti tässä vaiheessa jo hyvin moni on tämän huomannut, eikä voi enää vältellä mieleen nousevia kysymyksiä ja kyseenalaistamisia nykymenosta. 

On niin paljon, mitä emme tiedä, mitä pidetään piilossa, mitä sensuroidaan ja minkä halutaan näyttävän joltakin muulta kuin mitä se on. Psykologiaa ja sosiologiaa tunteville tämä aika on tilaisuus huomata, että moni teoria mitä on kirjojen sivuilta lukenut massojen psykologiasta ja hallinnasta, on havaittavissa todeksi.

Samoin historiaa tuntevalle aikamme on tilaisuus on ymmärtää, miten menneisyydestä tutut syrjinnän, vastakkainasettelun, arvonalentamisen ja kasvavan vihamielisyyden mekanismit todellisessa elämässä toimivat. Miten yksi askel johtaa toiseen, miten isotkin massat saattavat nukahtaa ja olla huomaamatta hälyttäviä asioita ympärillään. Itsekin tätä asiaa puoli elämää ja myös holokaustia käsitelleessä gradussani pohtineena ymmärrän nyt paljon paremmin, miten hiljainen hyväksyntä toimii ja mitä se mahdollistaa. 

Uudenvuodenaaton illallisemme 
pitää sisällään muun muuassa bruschettaleipiä...

Loppujen lopuksi yksittäinen ihminen kun kaipaa ennen kaikkea turvaa ja toimeentuloa omassa elämässään. Tämä menee usein kaiken muun edelle. Kun ajat ovat kovat ja sekavat kuten ne vaikkapa laman, sodan tai pandemian keskellä ovat, pieni ihminen takertuu kaikkeen mikä antaa turvaa itselleen ja perheelleen. Lupaus työstä ja toimeentulosta, leivästä ja särpimestä sen päälle tai suojasta tartuntatautia vastaan on kuin katulampun valo, joka vetää yöperhosta puoleensa; sitä ei voi vastustaa, vaikka se sitten tarkoittaisi kuihtumista ja kuolemista tekovalon vangitsevassa valossa räpistelyyn.

Kun ajat ovat vaikeat ja epävakaat, ei useinkaan riitä energiaa miettiä isoja asioita kuten oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Ei vain jaksa, kun kaikki voimat menevät oman elämän kannattelemiseen, omaan selviytymiseen ja kasassa pysymiseen kaoottisuuden keskellä. On niin paljon helpompi olla huomaamatta liikaa ja ajatella, että en minä kumminkaan millekään mitään voi.

Mihin sitten turvautua näinä levottomina aikoina? 

Vaikkapa mennen ajan taikoihin ja uskomuksiin! Vaikka postauksen alku muuta antoikin ymmärtää, en omassa elämässäni jatkuvasti pohdi nykymaailman omituista menoa vaan massojen tapaan keskityn suureksi osaksi omaan elämääni ja oman perheeni hyvinvointiin. Omaan elämään keskittyminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että maailman tilan epäkohdilta olisi automaattisesti suljettava silmänsä. Parhaimmassa tapauksessa nämä kaksi eli yksityiseen keskittyminen ja tietoisuus yhteisistä asioista ja epäkohdista kulkevat tasapainoisesti rinnakkain. 

Italialaisen aviomieheni mukaan Italiassa uskotaan, että mitä tekee vuoden viimeisenä, sitä tekee koko seuraavan vuoden. Jos tämä pitää paikkaansa, meidän perheen vuosi tulee olemaan täynnä koiran kanssa ulkoilua, pihaleikkejä, kirjastokäyntejä, pizzantekoa, lukemista ja legoilla rakentelua. Ei ollenkaan huono vuosi olisi näiden merkkien mukaan tulossa, siis.

...ja aitoa italialaista pizzaa.

Vanhan suomalaisen uskomuksen mukaan sen sijaan vuoden ensimmäinen päivä antaa osviittaa tulevasta vuodesta. Ennen todella uskottiin, että millainen on vuoden ensimmäinen päivä, sellainen on koko vuosi, kirjoittaa Marjut Hjelt kirjassaan Maaginen vuosi. Taikoja, enteitä ja haltijaväkeä. (SKS Kirjat 2021). 

Toisin sanoen vuoden ensimmäisenä päivänä voi vaikuttaa koko tulevaan vuoteen. Sama aiheuttaa samaa, tämä on yksi taikauskon keskeisistä ajatuksista. Äitinä ja vanhempana erityisesti minua puhuttelee seuraava vanhan kansan uskomus: Jos vanhemmat ovat vuoden ensimmäisenä päivänä kilttejä eivätkä nuhtele lapsiaan, lapset pysyvät hyvätapaisina koko vuoden. Sitä vastoin jos vuoden ensimmäinen päivä on riitainen, eripuran aihetta löytyy pitkin koko vuotta.

Tätä täytyy todella kokeilla! Kokonainen vuosi vähemmällä riitelyllä ja kiukuttelulla olisi todellakin lottovoittoon rinnastettava onnenpotku. 

Ennen uskottiin myös, että vuoden ensimmäisellä vieraalla on merkitystä koko tulevaan vuoteen. Miesvieras tarkoitti hyvää vuotta, naisvieras epäonnisempaa. 

Myös se oli tärkeää, minkä eläimen näki ensimmäisenä uuden vuoden ensimmäisenä päivänä. Kissan näkeminen tarkoitti, että seuraava vuosi kului yksinäisissä merkeissä ja että naimisiinmenosta oli turha haaveilla. Koiran näkeminen tarkoitti, että oli tulevana vuonna uskollinen ystävä. (Tämä taitaa odottaa kaikkia meidän perheen jäseniä huomenaamulla, sillä koiranpentumme Greta tulee tervehtimään jokaista herääjää vuorotellen häntä vipattaen.)

Jos sen sijaan näki ensimmäisenä hevosen, tulee olemaan alkaneena vuonna työteliäs ja ahkera; jos taas lampaan, arka ja mielellään muiden kanssa samoin tekevä. Ken näki ensimmäisenä pikkulinnun, tuli olemaan pirteä ja sosiaalisesti menestynyt tulevana  vuonna; harakan näkijät taas tyhjännaurajia ja mammonan perään olevia. Jos taas näki kanin, tuli olemaan tulevana vuonna nopealiikkeinen ja hedelmällinen. Toisaalta jäniseläimen ensimmäisenä näkijöitä on myös pidetty onnekkaina, sillä jäniksenkäpälä on vanhastaan ollut tunnettu taikakalu. 

Joissakin Euroopan maissa jäniksiä on historian saatossa myös pidetty muotoa muuttaneina noitina, joten niihin on liitetty myös pahansuopuutta ja pahaenteisyyttä - asia jonka nykyihminen osaa asettaa paremmin oikeisiin mittasuhteisiinsa. Ovatko noidat lopulta olleet niitä pahan hengen ilmentymiä ja airueita joiksi heitä menneisyydessä luultiin? Vai pikemminkin ihmisiä, joilla oli poikkeuksellinen herkkyys tai yhteys henkisyyteen, siihen maailmaan jota tiedeuskoon tukeutuva maailma ei ymmärrä?

Joka tapauksessa huomenaamuna kannattaa pitää silmällä sitä, minkä eläimen ensimmäiseksi näkee, ainakin jos vanhan kansan taikoihin on uskominen. Samoin kannattaa tarkkailla sitä, kuka ehtii ensimmäiseksi aamulla saunaan tai suihkuun: hän on tulevana se joka menestyy työssään ja toimissaan. Kylpiessään ei kuitenkaan pidä puhua kenenkään kanssa, tai muuten on tulevana kesänä suu täynnä hyönteisiä. Uhkaavan hyönteiskadon aikana ei niin huono tulevaisuudenkuva sekään. 

Hiljaisia uudenvuoden aamusaunoja siis kaikille lukijoille ja oikein onnellista uutta vuotta 2022! Ajat ovat mitkä ovat mutta tärkein on kuitenkin lähellä ja sydämessä: se minkä sisällään tuntee ja jota ympärilleen jakaa. <3 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Savusauna, raskaus ja häkämyrkytys: ainekset pahimpaan painajaiseeni

Miten savusauna lämmitetään ja miksi sen löylyt ovat täydelliset kuin vanha parisuhde

Polttavia hetkiä Välimeren rannalla - mitä tehdä, kun meduusa pistää?

Elän mieheni siivellä ja olen onnellinen siitä