Koronarokote on itsekkyydenpaljastustesti

Aurinko pilkottaa pilviverhon takaa kuin toivo - onko korona pian ohi?

Vuosi koronaa takana - ja millainen vuosi! Moni laittaa juuri nyt toivonsa koronarokotteeseen, joka johdattaisi meidät pois parhaillaan vallitsevasta kurimuksesta. Koko ihmiskunnan rokottaminen on valtava ja varmasti myös utopistinen urakka, kun ottaa huomioon rokotevastaiset ja -kriittiset henkilöt sekä sen seikan, ettei kaikissa maailman maissa voida hyväksyä pakkorokottamista. 

Mutta jos kaikki menee hyvin ja niin kuin on suunniteltu, rokote varmasti voi auttaa kurimuksesta pois pääsemisessä. Jos se toimii odotetusti. Jos virus ei mutatoidu liikaa. Jos rokote osoittautuu yhtä turvalliseksi kuin terveysviranomiset vakuuttelevat. Mutta jos yksikin näistä lenkeistä pettää, asia on aivan toinen. Niin pitkälle tuskinpa kukaan uskaltaa vielä edes ajatella, ainakaan tavallinen talliainen. Mielummin laitetaan silmät kiinni, sormet ristiin ja toivotaan, että piikin saaminen muuttaa kaiken paremmaksi.

Mitäpä muuta toivoa meillä on kuin rokote? Juuri nyt tuntuu ettei paljon, paitsi luonnollinen kausivaihtelu virusten kierrossa, joka voisi tuoda kesäksi taas hengähdystauon. Korona jyllää ja sen mukana suositukset ja pakkokeinot ihmisten vapauden rajoittamiseksi.

Rokote todella tuntuu pelastukselta, ihmeen kaltaiselta asialta joka voisi laittaa maailman taas paikoilleen ja normaalitilaan. Pääsisi eroon maskeista, rajoituksista, etäisyyksistä ja käsien pakonomaisesta puhdistamisesta. Haittavaikutuksista taloudelle, jatkuvan kasvun häiriintymisestä.

Minä ainakin niin haluaisin elää taas kuten ennenkin, näin ajattelee hyvin moni maailmassa tällä hetkellä. Saisinpa rokotteen pian!

Ja tässä juuri piilee ansa. 

Kunhan saan rokotteen, voi vihdoin olla viis välittämättä rajoituksista. Maskia en ainakaan enää käytä, koska olen suojassa taudilta. Eikä minun tarvitse vältellä ihmisjoukkojakaan, ajattelee ehkä hyvinkin moni

Askelia meren jäällä. 


Kuitenkin nyt kehitetyt uudet koronarokotteet eivät lupaa sataprosenttista suojaa tautia vastaan. On myös mahdollista saada tauti lieväoireisena ja tartunta oireettomana - ja mahdollisesti myös levittää tautia eteenpäin. Tästä asiasta tehdään parhaillaan tutkimuksia, mutta ne eivät kirjoitushetkellä ole vielä valmistuneet. Asiasta ei siis ole juurikaan tutkittua tietoa, toivottavasti jo pian kuitenkin on. Oletus kuitenkin tällä hetkellä asiantuntijoiden keskuudessa on, että taudin saaminen (yleensä lievempioireisena) ja viruksen tartuttaminen muihin on rokotuksesta huolimatta mahdollista. 

Mitä tämä siis tarkoittaa? Sitä, että vaikka saat rokotuksen, et voi unohtaa koronarajoituksia ja lakata noudattamasta suosituksia.

Kuten lastentautiopin ja kokeellisen immunologian professori Mika Rämet rokotetutkimuskeskuksen blogissa kiteyttää:  Yksilön tulee toimia rokotuksen saatuaankin kuin olisi mahdollinen taudin oireeton tai lieväoireinen tartuttaja. 

Tämä on yksinkertainen ja oikea päätelmä siitä, että nyt kehitettyjen rokotteiden teho on parhaimmillaankin noin 95%. Lopullisesta tehosta ei lisäksi ole vielä täyttä varmuutta, sillä kyseessä on niin uusi ja vähän tutkittu rokote ja rokotetekniikka. 

Mutta mitä tekee ihminen kun saa rokotteen ja kuulee, että se antaa jopa 95% suojan tautia tai ainakin sen vaikeita muotoja vastaan? Ajattelee olevansa turvassa ja unohtaa varotoimenpiteet. Ei ehkä aluksi heti tai näkyvästi, mutta mielessä varmasti alkaa nopeasti kehittyä ajatuskulkuja, jotka johtavat maskin käytön laiminlyömiseen ja innokkaampaan liikkumiseen. 

Kaikki eivät välttämättä edes tiedä tai tajua, että rokotteesta huolimatta tauti on mahdollista saada ja levittää sitä eteenpäin. Varsinkin kun sitä ei kovin paljon tuoda edes esiin rokotteen hyötyjä painottavassa tiedotuksessa ja viestinnässä. Mutta vaikka tämän tietäisi, riski seuraavanlaiseen ajatuskulkuun on olemassa:

Minä olen suojassa rokotteen saatuani mutta muut eivät. Toiminko siis yhteisen hyvän nimissä ja jatkan tylsiä rajoitteita ja oman hengitysilmani takaisinhengittämistä hiostavissa maskeissa, vaikka olen ottanut rokotteen mahdollisine haittavaikutusriskeineen? 

Vai huumaannunko ajatuksesta, että nyt olen suojassa taudilta, ja sitä myötä en jaksa enää noudattaa rajoituksia, jotka muutenkin ovat alkaneet ajan myötä rasittaa yhä enemmän?

Moni varmasti toimii vastuullisesti rokotteen saamisen jälkeenkin, mutta voi olla että yhtä moni ei. Ihminen on loppujen lopuksi erittäin itsekäs eläin, jonka yksilön onnellisuuteen, tyytyväisyyteen ja selviytymiseen tähtäävät vaistot hyvin usein ylittävät lajin onnellisuuteen, tyytyväisyyteen ja selviytymiseen tähtäävän toiminnan, kun on kyse pienistä, jokapäiväisistä valinnoista. Ja vähän isommistakin.

Koronarokote saattaa joidenkin mielestä olla ihmiskunnan suurin lääketieteellinen koe kautta aikojen. Todellisuudessa se on ihmiskunnan suurin itsekkyydenpaljastustesti kautta aikojen. 

Kuinka hyvin rokote toimii? Tuleeko
siitä haittavaikutuksia, ehkä vakaviakin, 
jotka näkyvät vasta pitkän ajan kuluttua?
Auttaako rokote ihmiskuntaa pääsemään eroon koronasta?
Onko se varmasti turvallinen, vaikka on niin nopeasti kehitetty?
Näitä pohtii varmasti juuri nyt moni suomalainen.
Minä ainakin pohdin.
Kommentit

 1. Ainoa asia jota kritisoin kirjoituksessasi on jatkuvan talouden kasvun käsite, se on harhaa, ei mikään voi kasvaa loputtomasti, siksi meillä on talouslamoja vaikka kuinka joku jenkkipelle asian toisin vääntäisi ja ne liikkeet aiheuttavat hätää, kurjuutta ja pahoinvointia yhteiskunnassa eli yksinkertaistettuna kapitalismi. Mikäs on leikkiä asialla joka on hypotetttinen (raha ei ole enää sidottu mihinkään, sen arvoa) seuraukset vain ovat kovin konkreettisia- Köyhyyttä jne.

  Rokoteasiassa täsmälleen samaa mieltä, nyt iisisti ihmiset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä asiaa kritisoin itsekin... Jatkuvan kasvun käsite on tuhon tie, jolla valitettavasti ihmiskunta edelleen vahvasti on. Ja samaa mieltä olen: iisisti ihmiset, lets cool down, katsotaan mitä tapahtuu. Ihmiskunta on isojen muutosten äärellä juuri nyt.

   Poista
 2. Kiinnostavimmat pohdinnat ovat postauksen lopussa. Niitä minäkin mietin. Huippunopeasti ja koevaiheita ohittaen tuotettu uuden teknologian "vapahtaja"-rokote, jonka todellisista ja pitkäaikaisista vaikutuksista kukaan ei tiedä. Ja jota markkinoidaan joka tuutista ja valtavalla vimmalla ilman kriittisiä näkökulmia. Kuitenkin maailmalta tihkuu tietoa kuolemantapauksista vain muutamia tunteja tai päiviä rokotteen antamisen jälkeen – ja ne ohitetaan olankohotuksella, "ei ole mitään yhteyttä rokotteeseen". Ei, en aio ottaa. En aio olla koerotta. Eihän korona edes lopulta ole kovin vaarallinen tauti, kuolleiden keski-ikä huikentelee 84-vuoden tienoilla ja yli 99% ihmisistä ei edes sairastu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä haittavaikutuksista ja vakavistakin terveysongelmista, jopa kuolemantapauksista, vaietaan tällä hetkellä tehokkaasti siksi, että ihmiset eivät säikähtäisi ja jättäisi rokotteen ottamatta. Kuten kaikissa rokotteissa, tässäkin on hyöty-haittasuhde jonka tällä hetkellä katsotaan olevan hyödyn puolella, vaikka haittoja myös on. Katsotaan, että hyötyjä kuitenkin enemmän: vähemmän koronakuolemia, vähemmän pitkittyneitä koronaoireita ja ennen kaikkea se, että yhteiskuntia voidaan avata ja kulutus saada pyörimään normaalisti. Tämä on yksikön näkökulmasta, etenkin niiden epäonnisten joille haittavaikutukset sattuvat, kismittävää mutta niin se vain menee. Rokotteen kehittäjät ja kaikki asiantuntijat tietävät, että joku rokotteeseen jopa kuolee ja saa sydänkohtauksia yms. Mutta se vain kuuluu kokonaiskuvaan, valitettavasti...


   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Loppuja ja alkuja – viimeinen eskaripäivä ja muita merkkejä ajan kulumisesta

Miten savusauna lämmitetään ja miksi sen löylyt ovat täydelliset kuin vanha parisuhde

Savusauna, raskaus ja häkämyrkytys: ainekset pahimpaan painajaiseeni

Polttavia hetkiä Välimeren rannalla - mitä tehdä, kun meduusa pistää?