Roomassa (melkein) kaikki ennallaan

Karnevaaliaika on käsillä, saa sotkea!
Terveiset Roomasta! Ilmassa on jo hitusen kevään ja karnevaalin tuntua. Tavallisesti karnevaali (laskiainen) onkin tähän aikaan jo hyvässä vauhdissa ellei jo ohi, mutta tänä vuonna sekä karnevaaliaika että pääsiäinen sijoittuvat vähän myöhäisempään ajankohtaan. Ensimmäiset karnevaalikulkueet nähdään täällä ensi sunnuntaina eli juuri kun lomamme päättyy.

Lentokoneessa näkyi ensimmäinen turisti shortseissa ja t-paidassa. Niitä näkyy Roomassa aina, kun lämpötila kohoaa yli kymmeneen ja aurinko paistaa, eli käytännössä läpi kylmimpien talvikuukausienkin. En tiedä miten he tarkenevat, sillä kylmää täällä riittää. Vaikka auringossa päivällä lämpötila kohoaa yli viiteentoista, ovat illat ja varjot tosi viileitä ja kalseita luiden ytimiin asti ulottuvasta korkeasta ilmankosteudesta johtuen.

Täällä sitä siis palellaan siinä paremmassa takissa, sillä eihän niitä toppavaatteita tänne tietenkään otettu mukaan (ks. edellinen postaus). Lapsilla toki on talvitakit (ne joita Suomessa kutsutaan kauppatakeiksi tai kyläilytakeiksi) ja asusteet, mutta itselläni "unohtui" pipo kotiin. Aurinkolasit muistin kyllä ottaa, ja onneksi niitä tänään on päästy käyttämäänkin, kun aurinko kahden pilvisen päivän jälkeen suostui paistamaan siniseltä taivaalta.

Vaikka tämä vierailu on erilainen ja surumielisimpi kuin mikään aikaisempi, on silti asioita jotka eivät ole muuttuneet:


Esimerkiksi keskiviikkoinen markkinapäivä. Sinne suuntasimme tänäkin aamuna ja koko porukan voimin. Ensin aamiainen kahvilassa:Ja sitten ostoksille. En koskaan kyllästy katselemaan markkinoiden hedelmä- ja vihannespöytiä. Ne ovat niin  värikkäitä, että mieli tulee iloiseksi ja melkein vatsakin täyttyy pelkästään niiden näkemisestä.Tällä kerralla ostimme roomalaisia kesäkurpitsoja, kukkakaalia, mandariineja ja artisokkia.

Toinen muuttumaton asia on leikkipuistot. Niissä olemme viettäneet aikaa kiitettävästi, kuten lasten myötä aina Roomassa ollessamme. Ja karnevaaliaika kun melkein on, kaupoissa myydään jo paperisilppua (coriandoli) joita lapset heittelevät karnevaalina ympäriinsä. Erityisesti leikkipuistoissa maa on värikkäänä tästä silpusta, enkä voi olla miettimättä, kuka ne aikanaan siivoaa vai siivoaako kukaan. Ajattelimme ostaa muutaman paperisilppupussin Suomeenkin mukaan, mutta en tiedä saammeko kotona roskaussyytteen, jos alamme heitellä niitä lähileikkipuistossamme. Parempi ehkä juhlia italialaista karnevaalia kiltisti kotipihassa.

Pari pussia olemme heitelleet ilmaan jo täällä, ja sitä silppua on sitten ravisteltu vaatteista kotona ja harjattu hiuksista pesun jälkeenkin.

Pienimmäiselle parasta huvia puistoissa on ollut ruohikon nyppiminen ja kukkien ihmetteleminen. Siitä on jo niin kauan, kuin hän viimeksi on vihreää lumen alta nähnyt, että kaikki kasvillisuus on yhtä pientä suurta ihmettä.
Muuttumatonta on myös se, että syömme täällä hyvin. Olemme käyneet pizzalla ja ostaneet pizzaa kotiinkin, keittäneet pastaa ja paistaneet pihvejä. Nyt illalla odottaa herkullinen kasvispainotteinen ateria, sillä markkinoilta hankitut tuoreet kasvikset ovat kaikki liedellä valmistumassa: kesäkurpitsamuhennosta (keitetyt kesäkurpitsanviipaleet marinoidaan oliiviöljyssä, sitruunamehussa ja ripauksessa suolaa), artisokkia roomalaisittain (kuoritut artisokat keitetään öljyisessä vedessä valkosipulilla, persiljalla ja mintulla täyttettynä), kukkakaalipaistosta (höyrytetyt kukkakaalit maustetaan kevyesti pannulla kuumentaen oliiviöljyssä, suolassa ja valkoviinietikassa).

Olemme myös syöneet yhdet jäätelöt, tänään iltapäivällä ihastuttavan lämpimässä auringonpaisteessa:


Kaupoissa on vielä alennusmyyntien viime päivät meneillään, mutta myös karnevaaliasukausi parhaimmillaan. Mekin eksyimme pariin kauppaan lähikorttelissa, ja loppupäivästä seurueessamme oli mukana ihan aito roomalainen sotilas:Lasten iloa on liikuttavan ihana katsella, erityisesti tällä reissulla. Olemme todella täyttäneet mummolan äänellä ja touhulla. Lelut ovat levittyneet jälleen kerran ympäri olohuonetta, eikä ukki saa taaskaan jalkapallo-otteluitaan katsottua rauhassa, kun aina on joku hihassa nykimässä: nonno, nonno. Ja ehkä nyt enemmän kuin koskaan, ukkia ei se näytä vähääkään haittaavan, päin vastoin. Hän ottaa pyrkijän syliin tai keskittyy hänen asiaansa, tai sitten vie koko kolmikon edicolaan eli lehtikioskille, lasten ylivoimaiseen suosikkipaikkaan Italiassa. Edicolasta saa paitsi lehtiä, myös kaikenlaisia ihania pieniä yllätyspusseihin pakattuja keräilyleluja, joita lapset rakastavat. He ostaisivat niitä vaikka kymmenittäin, mihin me vanhemmat emme tietenkään ikinä suostu.

Mutta nonno ei koskaan sano ei, nyt riittää. Hän toteuttaa isovanhempien ikiaikaista tehtävää, lastenlasten hemmottelua koko sydämellään.

PAROLA DEL GIORNO: mercato (m)= markkinat Al mercato ho comprato delle zucchine, dei mandarini e un cavolfiore grosso. = Ostin markkinoilta kesäkurpitsoita, mandariineja ja yhden suuren kukkakaalin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Mistä tulit, punarinta, mitä viestiä tuot, kenen sielua kannat?

Toivepostaus: Autolla Italiaan! Viimeisin Helsinki-Rooma -matkamme maanteitä pitkin

Miten savusauna lämmitetään ja miksi sen löylyt ovat täydelliset kuin vanha parisuhde

Jäätelökesää ja lisäaineongelmia