Mitä jos ei tarvitsisikaan aina sairastua flunssaan?

Flunssannujertajakeitto.
Jos jollakulla on toimivaa vinkkiä yöunia häiritsevään yskään, se olisi mukava kuulla. Höyryhengitys saunassa on kokeiltu, samoin hunaja, inkivääri, kuumat juomat ja liemet, kolmen tyynyn kanssa nukkuminen sekä imeskelytabletit.


Ehkä niistä on apua, ehkä ei. Luultavimmin parhaiten tekee tehtävänsä aika, jota ennen on vain yskittävä.

Kokonaan toinen kysymys on, miksi olen jälleen sairaana heti alkusyksystä. Asia harmittaa sitä enemmän, mitä paremmin tulen tietoiseksi tavoista, joilla sairastumiset, jatkuva räkäisyys ja hermostuttavat yskät olisi mahdollista välttää lähes kokonaan:

Ruokavalio, ruokavalio ja ruokavalio. Sekä tietenkin terveelliset elämäntavat noin muutenkin. Jälkimmäisiä luulen jo noudattavani melko hyvin (liikuntaa, raitista ilmaa, ei liikaa stressiä, tarpeeksi unta ainakin enimmäkseen, ei tupakointia, ei liikaa alkoholia ja jos joskus jotain otankin, niin terveellistä antioksidanttipitoista punaviiniä).

Ruokavalion kanssa tuppaa sen sijaan aina olemaan vaikeuksia, runsaista hyvistä aikomuksista huolimatta. Suuhun eksyy maitosuklaata, leivoksia, pikkuleipiä ja sokerimuroja aivan liian usein - ja maitoa. Siitäkin huolimatta, että lukemattomat ihmiset ovat kertoneet päässeensä epämääräisestä nuhasta ja liiasta limanerityksestä eroon maitotuotteet pois jättämällä. Jopa koululääketiedekin on jo hyväksynyt sen faktan, että maito tosiaan lisää limaisuutta. Korvavaivoja potevan lapsen vanhemmille saattaa jo ihan tavallinenkin lääkäri sanoa, että jättäkääpä sitä maitoa vähemmälle,

Itse en tätä neuvoa saanut käydessäni äskettäin lääkärin vastaanotolla hakemassa (vihdoin) apua noin kahdeksan vuotta minua vaivanneeseen allergiseen ympärivuotiseen nuhaan. Sen sijaan sain nuhasuihkereseptin, vaikka nimenomaan kerroin, että kaksi aiempaa nenäsuihkekokeilua olivat päättyneet entistä valtaisampaan nuhaan ja suihkeen sivuvaikutuspäänsärkyihin.

Mielessä kangastelee kuitenkin aikomus kokeilla omatoimisesti maidottomuutta vielä tämän vuoden puolella. Kunhan löydän lopullisen mielenlujuuden (ja olen saanut juuri ostamani joulusuklaalevyn syötyä - miksi ne tulivatkin kauppoihin jo nyt!), kokeilu alkaa saman tien. 

Entäpä muut nuhan ja flunssien estäjät ja nujertajat eli ruoka-aineet, jotka vahvistavat immuunipuolustusta ja lieventävät kehon matala-asteista tulehdusta, eli sitä kautta auttavat vähentämään monen huomattavasti flunssaa vaarallisemmankin taudin kuten syöpien ja sydäntautien riskiä: Superterveelliset parsakaali ja muut kaalit, inkivääri, sitrushedelmät, kurpitsansiemenet ja muut sinkin lähteet, riittävä päivittäinen annos D-vitamiinia (10 mg ei sitä mielestäni ole...), valkosipuli ja muut sipulit, mm. porkkanan beetakaroteeni, mm. sienien ja kauran beetaglukaani, (joka muuten istuu kuin nenä päähän allergistyyppisen nuhan hoidossa), echinaforse, chilipaprikat, monet mausteet kuten kurkuma ja mustapippuri... Listaa voisi jatkaa niin kauan, että blogikirjoituksesta tulisi jo tylsä.

Näitä kun onnistuisi oikeasti ja riittävästi joka päivä syömään, olisin jo pitkällä. Yritys on kova ja joka päivä ainakin yhtä listan ruokia syönkin sekä muutenkin suurinpiirtein terveellisesti, mutta joku ilmeisesti silti mättää, ja pahasti.

Vastauksiakaan ei tarvitse oikeasti kaukaa hakea, vaan se löytyy lähimmästä joulusuklaahyllystä. Valkoinen sokeri nimittäin tekee tyhjäksi sitä hyvää työtä, jota tulehdusta vähentävät ja vastustuskykyä lisäävät ruuat saavat aikaan. Kun mukaan lisätään vielä suositusten mukaiset 5-6 dl maitotuotteita päivässä, tarpeettoman paljon leivänsyöntiä ja  säännölliset lipsahdukset aterioiden monipuolisuudessa, on ihan turha valittaa, jos flunssa taas iskee.

Olen päässyt työssäni haastattelemaan ihmisiä, jotka ovat tehneet perinpohjaisen muutoksen syömisissään, ja ovat ihan oikeasti päässeet eroon allergioista, astmasta ja flunssista. Tie ei tietysti ole helppo, kun on tottunut syömään tietyllä tavalla ja ennen kaikkea nykymaailma tarjoaa ruokakauppoja ja ruokakulttuuria myöten tietynlaisia ruokia.

Olen elänyt jo yli kolmekymmentä vuotta, ja alan kohta tulla jo epätoivoiseksi. Milloin muka oikeasti alan syömään viittä eriväristä kasvista joka ikinen päivä? Miten voin koskaan saada tarpeeksi suojaravintoaineita, koska en kuitenkaan raaski aina ostaa luomua, ja klorellaleväjauheeni jää syömättä, koska en ikinä totu sen inhaan makuun?

Aina sanotaan, että elämänmuutoksia ei tulisi jättää sitten kun -ajattelun varaan. Sitten kun minulla on enemmän aikaa, motivaatiota ja rahaa. Sitten kun terveys on jo mennyt. Sitten kun on ihan pakko.

Minulla on jo kauan ollut oma sitten kun -tekosyyni. Kuten olen blogissa joskus aiemminkin kertonut, olen jo monen vuoden ajan haaveillut kunnollisesta, hävyttömän kalliista Huromin mehustimesta. Jotenkin kuvittelen, että sitten kun minulla on mehustin, surrautan sillä joka ikinen päivä hirveät määrät superterveellisiä ruoka-aineita mehuksi. Ja tulen terveemmäksi, kauniimmaksi ja onnellisemmaksi.

Näinhän se ei tietenkään oikeasti mene, mutta eivätkö kaikki keinot olekin sallittuja (kunhan eivät ketään vahingoita), kun on hyvistä elämäntapamuutoksista kyse? Mehustin voisi olla hyvä alku. Ainakin taatusti sen avulla söisin viittä eri väristä kasvista joka päivä ja enemmän kuin puoli kiloa päivässä.

Ei sillä ehkä kaikkia flunssia vältetä, mutta jos edes yksi vähemmän per talvi.

FLUNSSANNUJERTAJAKEITTO (2-3 annosta)
2 porkkanaa
1 pieni parsakaali
1 pieni kukkakaali
3 perunaa
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
400 g broilerin jauhelihaa tai muuta kanaa
sormenpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä raastettuna
kurkumaa, mustapippuria, vuorisuolaa
tuoretta basilikaa ,persiljaa tai muuta yrttiä maun mukaan

Ruskista broileri ja laita keittoveteen. Silppua sipulit, kuori porkkanat ja perunat ja pilko paloiksi. Keitä sipuleita, porkkanoita ja perunoita runsaassa vedessä, kunnes ovat lähes kypsiä. Lisää parsakaali aivan loppuvaiheessa, saavat jäädä rapsakoiksi ja vitamiinit säilyvät paremmin, kun niitä ei keitä liikaa. Mausta keitto vuorisuolalla ja runsaalla kurkumalla, joka antaa keitolle myös ihanan keltaisen värin. Rouhi sekaan mustapippuria. Lisää tuore yrttisilppu valmiiseen keittoon. Raasta myös inkivääri keittoon.

Kommentit

  1. Mulla ei ole vinkkejä tuohon flunssan estoon, mutta en malta olla kertomatta omia huomioitani maitotuotteista. Sain vuosi sitten refluksidiagnoosin.Minulla se oireili lähinnä äänenkäheydellä, jos olin syönyt kiellettyjä tuotteita. Jossain vaiheessa huomasin, että ääni käheytyy, vaikka kaikki syömäni olisi sallittuakin. Jokin aika sitten tajusin, että myös maitotuotteet saavat aikaan tuon käheyden. Syön mm paljon jogurtteja ja olen testaillut asiaa syömällä välillä normijogurttia ja sitten taas soijavalmisteita. Ero on selvä. En ole kuitenkaan täysin maidottomalle pystynyt siirtymään. Mm raejuustoa syön päivittäin, samoin kahviin on pakko saada tilkka maitoa. Mutta aika mahtitavaraa se maito on, kun voi saada niin paljon ikävää aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli sinäkin kuulut siihen monilukuiseen joukkoon, joka huomaa maidon huonon vaikutuksen. Kyllä meitä taitaa olla aika monta. Harmi vain, että ainakin minulla maitotuotteet muodostavat tosi iso osan ruokavaliosta, ja siksi niiden poisjättäminen tuntuu niin vaikealta. Minäkään en pystyisi juomaan kahviani ilman maitoa, ja olen kokeillut monta kertaa korvata sen mantelimaidolla, mutta eihän se samalta maistu! Samoin luonnonjogurttia kuluu paljon, ja sitä olen aina pitänyt hyvänä asiana maitohappobakteerien saannin takia. Juustojen poisjättäminen olisi sieltä helpoimmasta päästä, vaikka raejuusto, mozzarella ja parmesan-juusto maistuvatkin ihanilta...

      Poista
  2. Oletko juonut vihreää teetä? sen pitäisi ainakin vähentää/lievittää tulehdusta ja auttaa parantumisessa, jos on pelkkä yskä eikä esim. keuhkokuumetta tai keuhkoputkentulehdusta joka ei useinkaan lähde helposti tai nopeasti pois. Mitä jos kokeilisit korvata sokerimurot myslillä?:) minä tein niin ja onnistui. Mysli on tosi hyvää myös esim. jugurtin ja marjojen kanssa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain, olen oikea vihreän ja valkoisen teen suurkuluttaja! Flunssaisena saatan juoda teetä monta litraa päivässä ja normipäivänäkin ainakin litran. Kävin lääkärissä ja keuhkoputkentulehdusta veikkasi, tosin virusperäistä eli onneksi ei tarvitse antibioottia. Pitää vain potea ja yskiä...

      Kiitos myslivinkistä, se tosiaan olisi paljon parempi ja terveellisempi vaihtoehto sokerimuroille...

      Poista
  3. Ainiin piti vielä mainita että osta tuoretta basilicaa, yrttien pitäisi myös tehota tauteihin. Nyt minäkin sain flunssan ja ostin tuoretta basilicaa niin se kutittaa kurkkua vaikka ennen ei, luulen että se tehoaa jopa paremmin kuin vihreä tee. Ainakin aiemmin se on tehonnut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Basilican olen minäkin huomannut auttavan flunssaiseen oloon, laitan sitä usein kanakeittoon kun olen kipeä. Persiljakin on tosi hyvä flunssayrtti, siinä kun on mm. C-vitamiinia paljon. Luonnosta ja ruuasta löytyy kyllä todella paljon lääkkeitä sairauksiin, kunhan vain osaa etsiä ja olla avoimin mielin muitakin kuin lääkärin määräyksiä kohtaan! Viimeisin ruoka-aine, jonka olen kuullut auttavan flunssassa, on tattarihunaja. Siitä on kuulemma tehty tutkimuksiakin, että auttaisi yskään. Nimenomaan pitäisi olla tattarihunajaa, muilla hunajalaaduilla ei olisi tätä vaikutusta. Tavallisista ruokakaupoista en ole tattarihunajaa löytänyt, mutta netin kautta näyttää olevan saatavilla.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Juoksuharrastuksen aloittaminen vuosien tauon jälkeen – Juoksen kuolemaa karkuun

Miltä tuntuu kevään valo? Haparoivia yrityksiä kertoa se sanoin: "Vain se mitä kirjoitan on totta"

Leivinuunin lämmitys - miksi se on niin vaikeaa eikä tuli syty?

Toivepostaus: Autolla Italiaan! Viimeisin Helsinki-Rooma -matkamme maanteitä pitkin