Koronatestissä Jorvissa: "Pitkät testitikut ovat meiltä loppu." Näyttävätkö tartuntaluvut niin hyviltä, koska testaus epäonnistuu?

Covid19 on päässyt jo graffiteihin. Missä muualla sitä on, mutta me emme vain tiedä?
Hienoa, taas vain vähän uusia koronatapauksia, iloitsee moni suomalainen tällä hetkellä, kun päivän tartuntaluvut julkaistaan. Hienoa se onkin. Etäisyyden pitäminen ja rajoitustoimet ovat auttaneet, kenties viruksen oma vuodenkiertoa seuraava tyyntymisvaihe tullut vielä päälle. Olemme tähän mennessä Suomessa päässeet pelättyä vähemmällä.

Negatiivisten testitulosten takana on kuitenkin paljon epäselvää. Monet oireileivat, ovat oireilleet ehkä jo kauan, mutta nenänielutesti näyttää negaa.

Jopa puolet koronavirustestien negatiivisista vastauksista voi olla vääriä negatiivisia, uutisoi YLE jo huhtikuun loppupuolella. Parhaimmillaankin oikea tulos saadaan vain 80%:ssa testeistä.

Koronaviruksen testauksessa käytetään yleisimmin nenänielutestausta, PCR-testiä, jossa pitkä ja taipuisa testitikku työnnetään nenän kautta nieluun. Luotettavan testituloksen saamikseksi tikulla on hangattava limakalvoa, jotta siitä saadaan irtoamaan soluja. Onnistunut testi kestää kymmenisen sekuntia ja testitikun on aikuisella mentävä vähintään 10cm:n, mielellään 12-15 cm syvyyteen. Paras luotettavuus saadaan, jos testi tehdään aivan sairauden alkuvaiheessa eli muutaman päivän kuluessa oireiden alkamisesta, sillä kun virus lähtee kehossa liikkumaan pois nielusta, ei sitä enää nenänielustestissä useinkaan näy. (Lähde: tays.fiYLE)

Ystäväni kävi alkuviikosta nenänielutestissä Jorvin sairaalassa. Hänellä on ollut joitakin päiviä koronaan viittaavia oireita, kuten kovaa kurkkukipua, outoa suun ja nielun kuivuutta, lämpöilyä, kuivaa yskää, ripulia ja hengityksen työläyttä, johon hän oli joutunut käyttämään avaavaa astmalääkettä.

Testi oli tehty lyhyellä tikulla nenästä nopeasti pyöräyttämällä. Ystäväni oli ihmetellyt niin tikun kuin sen limakalvokosketuksen lyhyyttä ja sitä, ettei testitikku tuntunut edes käyvän nenänielussa asti. Miksi ette käytä pitkää testitikkua, hän oli kysynyt hoitajalta. Ne ovat meiltä lopussa, kuului vastaus.

Kaksi vuorokautta myöhemmin tuli testitulos: negatiivinen. Sen hän oli arvannut jo etukäteen. Jos tikku ei käynyt edes nielussa asti, kuinka se voisi näyttää positiivista, vaikka virusta olisikin?

Oireet jatkuvat edelleen, ja myös hänen miehensä on alkanut oireilla ja kävi testissä, lyhyellä tikulla nopea pyöräytys nenästä, nieluun asti yltämättä se tehtiin hänellekin: negatiivinen. Onhan noita muitakin flunssia, voi joku ajatella. Kerron kuitenkin ystäväni luvalla hieman heidän taustaansa: He ovat molemmat riskiryhmäläisiä ja ovat koko kevään olleet tiukasti karanteenissa, suorastaan eristyksissä kotonaan. Tilanneet ruokaa kauppakassipalvelulla, ja jos on ollut pakko jossakin käydä, käyttäneet sairaalatasoista suodattavaa erikoismaskia. He eivät ole tavanneet juurikaan ihmisiä, eivät ole käyttäneet julkisia kulkuneuvoja ja ovat ulkona välttäneet ihmisjoukkoja.

Reilu viikko sitten ystäväni joutui käymään lääkäriasemalla perussairautensa takia. Nopea käynti, viisitoista minuuttia, lähes tyhjä lääkäriasema. Kohtalokkaasti ilman maskia, vain tämän kerran, nopea pistäytyminen vain. Mihinkään koskematta, käsiä jatkuvasti desinfioiden. Kun tautitilannekin on niin rauhoittunut, rajoituksia purettu, ihmiset juoksevat terasseilla, uima-altailla, massamielenosoituksissa ja kaikkialla missä haluavat. Ei kai yhdestä pikaisesta lääkärireissusta voisi mitään seurata, kun ei edes mistään koronaterveysasemasta ollut kyse.

Kolmen päivän kuluttua alkoivat ensimmäiset oireet: nenän ja korvan kutina, kurkkukipu, hikoilupuuskat, ripuli, kuiva yskä, lämmönnousu. Ja lopulta hengitysvaikeudet. Tunne, että taudissa on jotain erilaista kuin tavallisissa flunssissa.  Mikä muu flunssa voi tarttua niin herkästi pelkän hengitysilman kautta? Paikalla ei edes ollut ketään pärskimässä tai yskimässä.

Jorvin sairaalan henkilökuntaan kuuluva on vahvistanut, että pitkät testitikut ovat loppu. Testien luotettavuus on hänen mukaansa heikkoa. Ystäväni tapausta hän kommentoi sanomalla hoitaneensa sairaalassa koronapotilaita koko kevään, ja oireet täsmäävät täydellisesti.


Negatiivisia testituloksia oireilevillakin on niin paljon ja pcr-testien luotettavuusprosentti niin huono, että mieleen nousee väkisin kysymyksiä: mitkä ovat todelliset tartuntaluvut Suomessa tällä hetkellä? Miten suuri osa koronatapauksista jää testeillä toteamatta? Miksi testejä ei esimerkiksi ystäväni tapauksessa pystytty tekemään oikeilla välineillä? Ovatko pitkät testitikut laajemminkin loppu Suomesta vai pelkästään Jorvista?

Ja viimeisenä: onko koronasta mahdollisesti liikkeellä jo niin paljon alkuperäisestä poikkeava muunnos, että nykyiset testit eivät sitä tunnista?

Joskus potilas saa tässä epidemian vaiheessa koronadiagnoosin jo pelkästään oireperusteisesti, mutta ei läheskään aina. Monet lääkärit katsovat pelkkää testitulosta ja liian usein leimaavat oireiden perusteella koronaa epäilevät luulosairaiksi tai jääräpäiksi tai molemmiksi. Joskus korona varmistuu vasta sairaalassa keuhkoista otettavalla näytteellä.

Oma lukunsa on tietenkin se lukuisa joukko suomalaisia, jotka ovat sairastaneet koronaoireisesti helmi-maaliskuussa tai jopa aikaisemmin, eivätkä päässeet sairauden akuutissa vaiheessa testeihin. Joillakin saattaa olla yhä oireita, ja nykyään jo tiedetään, että osalle koronapotilaista kehittyy taudin pitkittynyt, jopa kuukausia kestävä muoto. Nykyisillä löyhillä testauskriteereillä saatetaan toki testata myös näitä viikkokaupalla sairastaneita, mutta hyvin usein PCR-testit näyttävät siinä vaiheessa jo negatiivista. Joskus jopa vasta-ainetestitkin, joissa yhtä lailla on väärien negatiivisten mahdollisuus, varsinkin kun kaikille sairastaneille ei välttämättä muodostu vasta-aineita lainkaan tai ainakaan siinä määrin että herkinkään testi niitä löytää. Jos siitäkin huolimatta uskoo sairastavansa koronaa,  riski tulla leimatuksi luulosairaaksi on suuri.

Mutta mitä jos onkin, että virusta ja sen sairastaneita etsitään vääristä paikoista ja väärin metodein? Jospa elimistön soluvälitteisellä puolustusmekanismilla on vasta-aineita suurempi rooli viruksen nujertamisessa? (lue soluvälitteisestä puolustusmekanismista lisää mm. täältä ja nimenomaan koronaviruksen kohdalla täältä ) Jääkö jopa isokin osa tartunnoista huomaamatta, kun virusta etsitään pääasiassa vain nenänielunäytteellä, jossa virus on mahdollista saada kiinni yleensä vain sairauden alkuvaiheessa? Onko mahdollisesti olemassa jokin parempi ja luotettavampi tapa testata oireilevia?

Toivottavasti jossakin vaiheessa tiede löytää vastauksia näihin kysymyksiin ja moni nyt vielä meille tuntematon asia uudesta koronaviruksesta selviää. Ne jotka tätä uutta tautia ensimmäisinä sairastavat, joutuvat väistämättä "koekaniineiksi". Itsellänikin on tästä kokemusta, kun sairastuin maaliskuun alussa koronaoireisesti mutta en päässyt testeihin yrityksistä huolimatta. Sairasta vain kotona, mitä sinä testituloksella teet, monet kommentoivat tuolloin ymmärtämättä, että jokaisella testauksella olisi väliä, kokonaisuuden kannalta.

Myös yksilötasolla testituloksen saaminen on henkisesti erittäin tärkeää, usein myös sairauden hoidon kannalta. Uusi koronavirus on, kuten nyt jo tiedetään, erittäin pirullinen virus ja siitä paljastuu koko ajan uusia ominaisuuksia. Esimerkiksi verihyytymien mahdollisuus on koronassa suuri ja usein on tarpeen antaa ohentavaa lääkettä jo ennaltaehkäisevästi. Flunssa menee ajallaan ohi, korona taas usein aaltoilee, huijaa menevänsä ohi mutta iskeekin sitten takaisin, ehkä jossakin toisessa osassa kehoa tai entistä pahemmin. Lisäksi testillä todistetusti koronaa sairastavat pitävät varmasti itsensä eristyksissä aivan toisella tavalla kuin muuten vain kurkkukipuiset, mahavaivaiset ja flunssaisen oloiset ihmiset.

On siis aivan eri asia ajatella sairastavansa mitä tahansa flunssaa kuin tietää sairastavansa koronaa. Olisi niin yksilön kuin yhteisön etu, että jokainen korona saataisiin testeillä kiinni ja diagnosoitua.


Piditkö tekstistä? Jaa se myös muille otsikon oikealla puolella olevasta jakolinkistä!

Lue myös muita kirjoittamiani korona-aiheisia tekstejä: 

Oliko minulla korona vai ei?

Rakkautta koronan aikaan

Kahvilassa koronan aikaan

Kehtaako mökille mennä?

Parhaat koronauneni

Poikkeustila on laittanut koville, ja siksi se on ollut elämäni onnellisimpia ajanjaksoja

Hyvästit etäkoululle - millainen oli kokemuksemme kotona opiskelusta ja onko koulujen avaaminen virhe vai ei

Voi meitä pussinperäläisiä! Milloin lie Italiaan voi taas matkustaa?

Onko varmasti kyseessä pitkäaikainen kiintymyssuhde vai pelkkä pano? Italia siirtyy vaiheeseen 2 ja kohtaa yllättäviä ongelmia

Paolo Giordano: Tartunnan aikaan. Maailman ensimmäinen koronakirja osuu ytimeen mutta loppuu lyhyeen

Mitä tänä vappuna menetetään ja mitä saadaan tilalle - ja mikä meillä on Italiaan verrattuna loppujen lopuksi hyvin

Kahden kuukauden tauon jälkeen ruokakaupassa: turvavälejä, eristyshöperyyttä ja todellisuustokkuraa

Mitä jos elämä onkin aivan hyvä juuri näin?

Mistä koronavirus sai alkunsa, milloin voimme palata "normaaliin"? Vastaus on epämiellyttävämpi kuin uskotkaan

Koronakriisin opetuksia osa 2: kuolema on "vanha tuttu" ja elämä kuin kakku

Rajat auki - eikun mökille siis! Yksilön vastuu ja selkeiden sääntöjen tarpeellisuus epidemian hillinnässä

Koronakriisin opetuksia: pärjään kahdella vaatekerralla ja muita kulutuspaaston oivalluksia

Hiljainen pääsiäinen Suomessa, Italiassa ja koko maailmassa

Koronaeristysarkea osa 2: unohtunut oliiviöljy, parisuhdeterapiaa etänä ja erilaisia tapoja suhtautua poikkeustilan suosituksiin

Onko Jumala kuollut?

Ensin "Mitä korona tähän nyt liittyy, vaikka lapsesi onkin vaikea hengittää?" sitten "Kerro kaikki koronaoireistasi, vaikka soititkin selkäsärkyasioissa." - Suomen terveydenhuollon täyskäännös koronaan suhtautumiseen vain 2 viikossa 

Kolme viikkoa koronaa: näin tauti alkoi, eteni ja parani

"Ennen" ja "jälkeen" - korona on vedenjakaja ja kollektiivinen painaisuni, josta ei pääse hereille. Mitä voimme tehdä auttaaksemme toisiamme?

Koronaeristysarkea osa 1: etäkoululaisen digiloikka, kaloreiden ja kauppakassin metsästystä sekä pölypallojen keskeltä nouseva toivo

Kaksi viikkoa ilman hiustenpesua, yleisessä vessassa ovet auki ja tapaaminen yöpuvussa roskakuskien kanssa - oudoimmat tilanteet joihin korona on minut laittanut

Suurimmasta kivusta syntyvät elämän kauneimmat hetket - tänään täytän 10 vuotta äitinä

Kirja on koronakaranteenilaisen paras kaveri ja ikkuna maailmaan - entä kuinka selitän nykytilannetta lapsilleni?

"Isovanhempamme lähtivät sotaan maansa puolesta, ja te valitatte koska teidän täytyy pysyä kotisohvallanne"

Paljonko saan blogista palkkaa, kirjoitanko koronasta rahan takia sekä maailma, jossa lääkäriin ei pääse

Korona: minun tarinani ja näin se oireilee perheenjäsenissämme

Yöllinen soitto hätäkeskuskeen - korona on tällä hetkellä päivystyksessä "kirosana"

Hoitohenkilökuntaa ilman maskeja, ihmiset jonottava viimassa - tämä on todellisuus Laakson koronaterveysasemalla

Meillä sairastetaan ehkä koronaa ja pelottaa että lapsellani on vakava tautimuoto. Olisi sata muutakin huolta ja kysymystä, mutta mistä saamme tietoa ja apua? 

Minulla voi olla korona mutta en pääse testiin ellen mene sairaalakuntoon

Tällaista on arki karanteeni-Italiassa - tyhjät kadut, autiot piazzat, taskussa kulkuluvat. Tämä voi olla edessä Suomessakin, mutta sekin on parempi olla tekemättä tarpeeksi

Tässä syy miksi hallituksen pidättäytyminen "spektaakkeleista loukkaa jokaista suomalaista

Miksi koronavirus ei ole vain mikä tahansa influenssa, vanhusten tauti tai Italian vaiva, vaan vaarallinen kaikille meille

Koronavirus on levinnyt Italiaan. Tuleeko se meillekin, täytyykö alkaa täyttää ruokakaappeja?

Hyvää laiskiaista - ja tyyneyttä ja rauhallisuutta! (Koronaviruksesta osa 2)

Terveysviranomaisten ohje koronaviruksen estämiseksi: "Älä mene sairaana töihin" - helpommin sanottu kuin tehty

Koronakriisin vaikutus Italian turismiin: Venetsiassa ilmaisia aperitiiveja ja Roomassa hotelli, jossa hinnan päättää asiakas

Miehet ja vanhukset enemmistönä kuolemantapauksissa - Italian koronaviruskuolemat numeroina ja tunnelmia maskien takaa

Koronaviruspelkoa Roomassa: "Kiinasta tulevilta pääsy kielletty"Kommentit

  1. Samaa mieltä, myös joillain lapsilla ei testitulokset näy.. jossain lukikin se tieto että virus etenee elimistöön eikä välttämättä jää nieluun, jolloin se testitulos voi olla negatiivinen. Uskon että on todella paljon testaamattomia koronan sairastaneita. Nythän oli alettu jollain työmaalla testaamaan ja heti löytyi usea tartunta, uskon että sitä on enemmänkin työmailla koska työmiehet reissaa edes takas jolloin tartuntatiski on suurempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin uskon minäkin, että paljon jää toteamatta koronatapauksia koska testataan väärän aikaan tai virus ei muuten vain näy testissä. Voi kun saataisiin markkinoille tarkempia testejä niin poistuisi paljon epätietoisuutta. Varmasti paljon kehitelläänkin uusia ja parempia testejä kaikkialla maailmassa koko ajan. Syljestä ja räästä tehtäviä testejä kuulemma ainakin jo testataan myös Suomessa. Joku luotettava verikoetestikin olisi aika jees.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Savusauna, raskaus ja häkämyrkytys: ainekset pahimpaan painajaiseeni

Miten savusauna lämmitetään ja miksi sen löylyt ovat täydelliset kuin vanha parisuhde

Polttavia hetkiä Välimeren rannalla - mitä tehdä, kun meduusa pistää?

Elän mieheni siivellä ja olen onnellinen siitä