Minulla voi olla korona, mutta en pääse testiin ellen mene sairaalakuntoon - Toimikaa ajoissa, kuuluvat epätoivoiset varoitukset Italiasta

Koronavirus on vienyt meidät tuntemattomien vesien äärelle.
Terveisiä sängynpohjalta. Lapset leikkivät olohuoneen lattialla, ulkona paistaa aurinko, ja minä makaan elämäni pahimmassa hengitystieinfektiossa sohvalla. Olen kuudetta päivää kuumeessa, pää- ja lihassäryssä ja pahimmassa yskässä joka minulla ikinä on ollut.

Alussa oli myös kurkkukipua, ja eroituksena kaikista aikaisemmista flunssista ja influessoistani elämässäni suuni on kuiva kuin hiekkapaperi, hörpin vettä kuin hullu kaiken aikaa mutta olo on jatkuvasti kuin en olisi juonut mitään koko päivänä.

Olen käynyt kaksi kertaa lääkärillä, yksityisellä, sillä terveyskeskuksen mukaan en ole siinä kunnossa että tarvitsisin lääkäriä. Yrittänyt olen.

Ensin kävin tiistaina Mehiläisessä ja viimeksi eilen illalla saman ketjun toisessa toimipisteessä, koska iltapäivän kuluessa aloin tuntea kylki- ja ylävatsakipua.

Tiistaina lääkäri lähinnä vain naureskeli huolilleni koronasta ja vitsaili muutenkin lähes koko käyntini ajan. Eilen tunnelma oli jo täysin toinen: kun mainitsin lähipiirimme mahdollisesta korona-altistuksesta (lue siitä tarkemmin täältä), lääkäri veti välittömästi maskit laatikosta, laittoi kasvoilleen ja antoi toisen minulle.

Keuhkokuumeeseen viittaavia oireita ei onneksi löytynyt kuunnellessa ja verikokeet olivat normaalit, mutta keuhkokuvaa ei otettu. Pääsenkö koronatestiin? kysyin lääkäriltä. Vastaus oli kielteinen.

Suomen terveysviranomaisten linja on juuri eilen perjantaina muuttunut siten, että nyt vain terveydenhoitohenkilöstöön ja riskiryhmiin kuuluvat hengitystieoireiset tutkitaan.

Tarkalleen ottaen Helsingin sairaanhoitopiirin alueella (ja ilmeisesti pääosin myös valtakunnallisesti, kyseessä on THL:n päätös) koronatesti otetaan (lähde: hus.fi):


 •  Karanteenissa olevalta, jolla on koronavirusinfektion oireita.
 • Varmistettuun koronavirustapaukseen 14 vuorokauden sisällä kontaktissa olleelta henkilöltä, jolla on hengitystieinfektion oireita.
 •  Sairaalan päivystyksessä hoidettavalta potilaalta, jos hänellä on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio ja epäillään keuhkokuumetta, jonka aiheuttaja ei ole selvillä.
 •  Sairaalahoidossa olevalta tai hoitoon otettavalta potilaalta, jolla on hengitystieinfektion oireet.
 • Terveyden- ja sosiaalihuollon työntekijältä (pelastustoimi, kotihoito, pitkäaikaishoito ja hoiva mukaan lukien), jolla akuutin hengitystieinfektion oire (ei pelkkä nuha) JA edeltävästi ulkomaanmatka 14 vrk sisällä tai kontakti todettuun koronavirustapaukseen (molempien kriteerien täytyttävä)
 • Yli 70-vuotiaalta, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus.
 • Pitkäaikaishoidon ja hoivan toimintayksiköissä, jos yksikössä epäillään hengitystieinfektioepidemiaa (työtekijöistä ja/tai potilaista yli 2 oireisia) ja aiheuttaja on epäselvä.
 • Henkilöltä, jolla on akuutin hengitystieinfektion oireet ja oleskellut 14 vrk edeltävästi Italiassa tai Itävallan Tirolissa.


En kuulu mihinkään näistä ryhmistä, joten minulla ei ole toivoakaan koronatestistä. Kysyin lääkäriltä, mistä voin tietää vaikka tämä olisikin koronaa. Et mistään, lääkäri vastasi. Perusterveitä oireisia ei enää testata, vaan ohje on mennä kotiin lepäämään ja pysyä kotona.

Vielä puoli tuntia ennen tämän kirjoittamista vielä luulin, että perussairaat eli riskiryhmään kuuluvat testattaisiin  automaattisesti myös, mutta HUS:sin sivuilla oleva tieto kertoo muuta. Edellä mainitun perusteella saa myös kuvan, että edes kaikkia keuhkokuumeoireisia ei automaattisesti testata (ks. yllä oleva kohta --- potilaalta, jos hänellä on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio ja epäillään keuhkokuumetta, jonka aiheuttaja ei ole selvillä. 

Luulin myös, että kaikki terveydenhuoltoalalla olevat testattaisiin automaattisesti, jos hengitysoireita ilmenee. Näin ei kuitenkaan tämän listauksen perusteella ole. Terveydenhoitoalan työntekijöiltäkin edellytetään kontaktia testattuun koronapotilaaseen  tai ulkomaanmatkaa 14 vuorokauden sisällä. Lisäksi pelkkä lievä oire eli nuha ei oikeuta heitäkään testiin. (Korjatkaa jos olen väärässä näissä tulkinnoissani HUSin ohjeistuksista, sairaus estää minua jaksamasta etsimään lisää tietoa, vaan nojaan pelkästään HUS:in sivujen tietoon.)

Pitkäaikaishoidon ja hoivan toimintayksikössä kriteerit ovat vielä tiukemmat: yksittäinen oireileva työntekijä ei riitä, vaan työntekijöistä ja potilaista vähintään 2 täytyy olla oireisia.

Nämä ovat käsittämättömän tiukkoja kriteerejä. Suomen linjaus testaukseen oli ennenkin erittäin nihkeä ja testausta panttaava, mutta nyt se muuttunut suorastaan pelottavan tiukaksi. Ei voi kuin kysyä, mitä tällä haetaan? Sitäkö, että ensimmäisessä tautiaallossa mahdollisimman moni saisi taudin ja immuniteetin tulevaa toista aaltoa vastaan? Mutta entä jos ensimmäinen aalto tuhoaa koko yhteiskuntastruktuurin ja terveydenhuoltojärjestelmän tai ainakin vaurioittaa sitä niin pahasti, että seuraavan aallon tullessa ketään ei pystytä hoitamaan?

Koska koronaviruksesta ei tiedetä vielä läheskään tarpeeksi (muuntuuko se entistä tappavammaksi toisessa aallossa, voiko sen saada heti perään uudestaan vaikka on sairastanut eli immuniteettia ei synny, ja toinen tartunta on ensimmäistä vakavampi), tämä toimintalinja voi mielestäni osoittautua kohtalokkaaksi.

Ensimmäisen aallon torjuntaan ja hillitsemiseen olisi mielestäni syytä valjastaa kaikki mahdolliset voimat, keinot ja rahat käyttöön, sillä tämän ensimmäisen aallon jälkeen talous on joka tapauksessa niin romuttunut, että emme me ainaakaan rikkaampina ja paremminvarusteltuina pääse toista aaltoa kohtaamaan. Täydellinen karanteeni olisi mielestäni ainoa oikea toimenpide nyt.

Ja ennen kuin kukaan alkaa aukoa päätään siitä, etten ole asiantuntija, minulla ei ole epidemiologin tai lääketieteen koulutusta jne., alleviivaan vielä kerran että nämä ovat mielipiteitäni. Mutta jotka perustuvat aiheesta hankkimaani tutkittuun ja luotettavissa medioissa olevaan tietoon ja erityisesti Italian tilannetta erittäin läheltä seuraamiseen.

Italian pohjoisosissa, siellä josta korona lähti maassa liikkeelle ja aiheutti ensimmäisen pahan epidemian, koko paikkakunta laitettiin heti täyskaranteeniin. Nyt alueella ei enää ole enää lähes lainkaan tartuntoja.  Eivätkö tiukat karanteenit muka auta, vaikka tässä on taas yksi esimerkki lisää että auttavat.

Italiasta yritetään koko ajan lähettää varoitushuutoja muulle maailmalle: toimikaa, toimikaa nyt, älkää hidastelko enää hetkeäkään. Te ette tiedä mitä on tulossa, me tiedämme,  he sanovat, ja ehdoton neuvomme on: toimikaa, laittakaan kaikki karanteeniin, kaikki yhteiskunta seis, vain välttämättömin toiminta käynnissä. Koronavirus on vihollinen, jonka kanssa olemme sodassa, mutta tavalliseen sotaan verrattuna tämä on täysin erilaista: emme tarkkaan tiedä, kuka ja millainen vihollinen on. Mikään tiedustelupalvelu ei ole luokitellut ja tarkkaillut sitä aiemmin, emme ole kätelleet vihollisarmeijan johtajaa poliittisissa kokouksissa.

Ja tämä on hiljaista sotaa. Kadut ovat hiljaisia, puistot ja aukiot ovat hiljaisia, kaikki elämä kadonnut ulkoa. Ihmiset osallistuvat taisteluun pysymällä sisällä kodeissaan ja terveydenhoito taistelee etulinjassa, kaiken elämänsä ja aikansa uhraten. (lue aiheesta myös Ilta-Sanomien juttu)Palataan vielä hetkeksi omaa tilanteeseeni. Oletetaan, että minulla olisi koronavirus, mutta en saa sitä selville koska en pääse testeihin. Olen oireiden aivan alkuvaiheessa, maanantaiaamuna, käynyt lasteni kanssa kirjastossa ja lähikaupassa.

Lisäksi olen jutellut hyvänpäivän tutun kanssa kotimatkalla. Kun saavuimme kotiin, huomasin että pojallani olikin kuumetta ja kävellessä hän oli jo valittanut lihaskipua jaloissa. Myös kuopus alkoi yskiä. Minua oli kivistänyt kurkkua aamusta asti, mutta ajattelin sen olevan peruja koko alkuvuoden minua vaivanneesta pitkittyneestä flunssasta, jota lääkäri on arvellut mykoplasman aiheuttamaksi.

Iltapäivän kuluessa minullekin nousi lämpö ja kurkkukipu paheni. Illalla oli kuumetta ja alkoi yskittää.

Seuraavana päivänä esikoisen kaveri oli meillä leikkimässä. Mainitsin taudistani mutta annoin hänen tulla, sillä hän oli ollut meillä edellisviikolla flunssatoipilaana ja ajattelin oman tautimme olevan ehkä peruja häneltä.

Jos minulla olisi korona, olisin siis jo kahden ensimmäisen päivän aikana altistanut monta henkilöä tartunnalle. Ja koska en tiedä onko minulla korona, en voi nyt varoittaa kaikkia niitä henkilöjä ja paikkoja, jotka olen altistanut.

Sama tapahtuu nyt kenties tuhansissa suomalaisissa. Vähäoireisia tai muuten kriteerit täyttämättömiä ei testata, joten he eivät tiedä kantavansa koronaa, voi liikkua missä vain. Jotka vähättelevät alkuoireitaan ja käyvät kaupassa tai muualla. Tai jotka lievän "flunssansa" loppuvaiheissa, kun luulevat olevansa jo terveitä, menevät vielä vähän oireisena ihmisten ilmoille.

Joku menee varmasti enemmänkin sairaana. Läheskään kaikki eivät ymmärrä tai halua totella pelkkiä suosituksia, että konsertit ja isot yleisötapahtumat olisi nyt hyvä jättää väliin, mihin tyyliin ihmisiä nyt Suomessa opastetaan kohtaamaan vakavin globaali uhka sukupolviin ja espanjantaudin tasoinen pandemia.

Eivät varsinkaan nyt, kun ollaan vielä tässä vaiheessa. Hyvin monet ovat onneksi jo tajunneet tilanteen vakavuuden ja pysyvät kotona, eivät tee mitään ylimääräistä kodin ulkopuolella ja pitävät lapsensa kotona koulusta ja päiväkodista. Mutta monet eivät vielä tajua.

Talvisodan syttyessäkin iso osa kansasta ajatteli viimeiseen asti, että ei meille mitään sotaa kuitenkaan tule, kunhan puhuvat. Vasta kun pommit alkoivat putoilla Helsinkiin, ymmärrettiin. 

Ja jos Suomen linja nyt on, että lähes ketään ei testata, niin sitä suuremmalla syyllä pitäisi mielestäni ottaa käyttöön valmiuslaki ja sen sallima täyskaranteeni. Tällöin lieväoireiset pysyivät kotona eivätkä tartuttelisi tautia ympäriinsä. Tuntuu, että meillä nyt toteutetaan mahdollisimman huonoa kombinaatiota. Ei testejä, ei tiukkoja karanteeneja. 
Tarina jatkuu: Tänään lauantaina, kun yskä ja olotila eivät osoittaneet mitään paranemisen merkkejä, aloin yhä enemmän pohtia koronamahdollisuutta. Olemme suomalais-italialainen perhe, meillä on kontakteja Suomen italialaisiin, myös Italiasta lomalta palanneisiin. Onko joku heistä ollut flunssassa, jollakin jotakin niiskutusta varmasti ollut.

Eilen myös kolmas lapseni ja mieheni alkoivat tuntea kurkkukipua ja lämmönnousua, joka edelleen tänään jatkuu. Heillä tuntuu kuitenkin olevan lievempi tauti, sillä oireet eivät ole pahenneet.

Ensimmäistä kertaa elämässäni olen joutunut nukkumaan istuallaan, kun kuiva yskä on häirinnyt muuten aivan liikaa. Siltikään en ole nukkunut hyvin vaan yskinyt. Juonut jatkuvasti vettä. Kuumetta (ei kuitenkaan yli 38) on koko ajan.

Mene yksityiselle Alppikadun Terveystalolle, siellä tehdään testejä, ystäväni ehdotti. Ilahduin. Totta. Tietenkin menen. Se maksaa 195 euroa mutta mikäpä hinta se on näin tärkeästä asiasta. Kun on muutenkin mennyt jo lääkäreihin 400 euroa tällä viikolla...

Mutta ilo oli lyhytaikainen. Soitto Terveystaloon paljasti, että siellä pätevät samat ylitiukat kriteerit kuin julkisellakin puolella. Sain sentään chattiajan lääkärin kanssa testitarpeen arvioita varten. mutta lopputulos oli sama: en täytä kriteereitä.

Vain Avohoitoon hakeutunut tai puhelimitse yhteyttä ottanut potilas, jolla on akuutin hengitystieinfektion oireita ja joka on oleskellut ulkomailla tai ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun COVID-19-tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua, oli lääkärin vastaus.

Vasta chatin päätyttyä tajusin, että jouduin maksamaan siitä lystistä 40 euroa eli chattilääkäriajan normaalin maksun. Tämän olisi ehkä voinut mainita myös koronaviruspuhelimessa, johon Terveystalossa täytyy soittaa koronatestiä koskevissa kysymyksissä.

Tiivistettynä: Poislukien terveydenhuoltoalan työntekijät ja hyvin harvalukuiset muut poikkeusryhmät, Suomessa ei tällä hetkellä perusterve alle 70-vuotias ihminen saa koronatestiä kuin vasta silloin kun oireet ovat niin vakavat, ettei ilman sairaalahoitoa enää selviä. Yleensä tämä tarkoittaa silkkaa kuolemanvaaraa.

Eikä terveydenhuoltoalan henkilöstön testauskaan ole aina itsestäänselvää, ja muidenkin ryhmien kriteereihin liittyy lisäehtoja. Vain yli 70-vuotiaat akuuteista hengitystieoireista kärsivät testataan poikkeuksetta.

Helsinki on tehnyt myös toisen muutoksen koronaan liittyen: maanantaista 16.3. kaikki kiireellistä arviota tai hoitoa tarvitsevat potilaat ohjataan koronavirusasemaksi muutettuun Laakson terveysasemaan. Muilla Helsingin terveysasemilla ei maanantaista lähtien hoideta hengitystieoireisia potilaita lainkaan. (lähde: mediuutiset.fi)

Tarkoitus on tietenkin keskittää koronahoito niin, etteivät kaikki asemat altistu virukselle. Mutta mitä seuraamuksia tämä päätös tuo? Jos Konalassa tai Lauttasaaressa asuva ihminen sairastuu hengitysinfektioon ja tarvitsee hoitoa, mitä hän tekee kun ei voi kävellä lähiterveysasemaansa? Menee bussilla jossa tartuttaa koko helahoidon. Taksiin on harvalla varaa ja ambulanssit ovat kohta niin kiven takana ettei kukaan niitä saa.

Suomi on kulkemassa kohti katastrofia, hyvät lukijat. Arkielämämme tulee kokemaan mullistuksia, jollaisia emme vielä osaa kuvitellakaan. Olen pahoillani että kirjoitan näin enkä halua aiheuttaa kenellekään paniikkia, mutta tämä on vahva aavistukseni.

Onneksi voimme kuitenkin saada voimaa toisistamme, perheestämme, ystävistämme. Fyysisesti meidän täytyy keskittyä olemaan vain oman perheen kesken, mutta henkisesti ja puhelimien ja somen välityksellä voimme olla toisiamme lähellä. En olisi ikinä osannut aavistaa, että jonain päivänä tulen olemaan näin kiitollinen watsapista, instagramista, facebookista, skypestä, puhelimesta.

En ikinä olisi uskonut, että kaiken sen kiitollisuuden ja rakkauden lisäksi, jota minulla jo tähän asti on ollut perhettäni, puolisoani, lapsiani, ystäviäni, kaikkia rakkaitani kohtaan, voisi olla enää mahdollista mahtua yhtään enempää kiitollisuutta ja rakkautta. Mutta voi, kyllä sinne mahtuu. 

Nyt tajuan, että aiemmin en ole osannut olla läheskään tarpeeksi kiitollinen, enkä ole näyttänyt enkä kertonut rakkauttani ja välittämistäni lainkaan tarpeeksi.  Olen aloittanut muutoksen parempaan välittömästi. Nämä sanat ovat kaikille teille, jotka tunnistatte kuuluvanne kyseiseen joukkoon.

Olemme saman tuntemattoman, silmiinkantamattomiin ulottuvan hiekkaerämaan laidalla kaikki suomalaiset ja koko ihmiskunta. Siellä on pimeää, siellä riehuvat hiekkamyrskyt, emmekä erota mitä siellä odottaa, näemme vain hahmoja jotka lähestyvät. Meillä on vettä ja varusteita mukana hyvin vaatimattoman näköisesti, pienet vesileilimme janoon ja huopamme kylmyyttä varten näyttävät mitättömiltä.

Ainoa mitä voimme tehdä on ottaa toisiamme tiukasti kädestä kiinni ja lähteä kulkemaan eteenpäin, luottaen siihen että erämaa ei ole päättymätön, että sieltä löytyy lähteitä ja suojapaikkoja tuulta, paahdetta ja kylmyyttä vastaan. Kuljettava autiomaan halki.

Olla onnellisia siitä, että meillä on toisemme. että emme ole yksin. Että emme ole yksin ja meillä on rakkaitamme ympärillä. Ja meillä on rakkaus, se joka loppujen lopuksi on ainoa, joka jää jäljelle, kun kaikki muu ympärillä sortuu ja muuttuu.


Lue myös muita kirjoittamiani korona-aiheisia tekstejä: 

Tällaista on arki karanteeni-Italiassa - tyhjät kadut, autiot piazzat, taskussa kulkuluvat. Tämä voi olla edessä Suomessakin, mutta sekin on parempi olla tekemättä tarpeeksi

Tässä syy miksi hallituksen pidättäytyminen "spektaakkeleista loukkaa jokaista suomalaista

Miksi koronavirus ei ole vain mikä tahansa influenssa, vanhusten tauti tai Italian vaiva, vaan vaarallinen kaikille meille

Koronavirus on levinnyt Italiaan. Tuleeko se meillekin, täytyykö alkaa täyttää ruokakaappeja?

Hyvää laiskiaista - ja tyyneyttä ja rauhallisuutta! (Koronaviruksesta osa 2)

Terveysviranomaisten ohje koronaviruksen estämiseksi: "Älä mene sairaana töihin" - helpommin sanottu kuin tehty

Koronakriisin vaikutus Italian turismiin: Venetsiassa ilmaisia aperitiiveja ja Roomassa hotelli, jossa hinnan päättää asiakas

Miehet ja vanhukset enemmistönä kuolemantapauksissa - Italian koronaviruskuolemat numeroina ja tunnelmia maskien takaa

Koronaviruspelkoa Roomassa: "Kiinasta tulevilta pääsy kielletty"


Kommentit

 1. En ymmärrä ollenkaan Suomen linjaa tässä korona asiassa. Miksi pitää odottaa, että tilanne räjähtää käsiin niin kuin olemme jo ikävä kyllä saaneet todistaa liian monessa paikassa? Emme jääneet odottamaan mitään virallista linjaa. Otimme kaikki lapset kotiin etäopetukseen määrittelemättömäksi ajaksi ja vältämme kaikkea ylimääräistä kontaktia muihin.

  Paljon paranemisia ja voimia sinulle ja perheellesi täällä ja Italiassa ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan samoin ajattelen kuin sinä. Ja hyvin teette kun pidätte lapset kotona ja vältätte kontakteja, nyt on jokaisen velvollisuus suojella itseään ja muita tartunnalta. Kiitos, sanasi lämmittävät mieltä. <3

   Poista
 2. Paranemista! Ja on kyllä käsittämätöntä

  VastaaPoista
 3. Paranemista. Ennen ihmettelin aina muiden maiden terveysvakuutus systeemiä koska se on kallis, mutta nyt alkaa jo tuntua siltä että se voisi olla toimivampi ratkaisu. Olen sairastanut aika monta keuhkokuumetta aiemmin ja ikinä en ole saanut tietää mitä ne oli. Uskon sairastaneeni myös sikaflunssan sain siitä just sellaisen kuivan yskän johon ei tehonnut mikään juoma. Siis nyt pitäisi olla yli 70v tai terveys/sosiaalialan työntekijä että saisi testin jos tarvitsee Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna <3 Olet ihana ja uskollisimpia lukijoitani, on mahtavaa että jaksat niin usein kommentoida tekstejäni. Se tuntuu joka kerta yhtä mukavalta. Tuo on totta että monesti muulloinkaan ei välttämättä saa juuri niin perusteellisia tutkimuksia kuin itse ehkä haluaisi, ja nyt tässä tilanteessa - niin, tämä tilanne on aivan käsittämätön, ei voi järjellä eikä millään ymmärtää että mikä on Suomen linjan takana.

   Poista
 4. Voi, sairastaminen on aina kurjaa ja olen kanssasi aika lailla samoilla linjoilla. Silti ymmärsin tekstistäsi, että olet käynyt kaksi kertaa lääkärissä selvästi oireisena ja ilman maskia. Tämä on myös annettuja ohjeita vastaan. Monta kertaa on korostettu, että sairaana pysytään kotona (kunnes kotihoidossa ei enää pärjää), ja jos on aivan pakko lähteä, niin maski suun eteen.

  Nyt vaan lepoa ja paranemisia sekä jäitä hattuun! Blogisi on yksi suosikeistani, mutta nyt tämä paniikki hiukan lannistaa lukuintoa. Toivottavasti palaat muiden aiheiden pariin pian. Tervehtymistä koko teidän perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Ei voida olettaa, että jos on kotona todella kipeänä, kylkikipuisena ja muutoinkin esim.keuhkokuume-oireisena, niin kovinkaan moni oikeasti pystyisi vain odottelemaan. Luonnollisesti sitä haluaa varmistua, että kaikki on kunnossa. Varsinkin tiistain lääkärikäynnilläni tilanne oli vielä aivan eri kuin sitten jo vaikkapa torstaina, joka oikeastaan on jonkinlainen vedenjakaja tässä että silloin vasta kaikki havahtuivat asiaan. Tiistaina ei vielä edes ollut niin laajasti tiedotettuja nuo pysy kotona, soita apua -ohjeet. Ja perjantainakin ei ollut oli ohjeet, että jos epäilet koronaa, soita. Muussa tapauksessa ei annettu ymmärtää, ettei voisi yksityiselle lääkärille mennä. Ja minähän tuossa vaiheessa vähän jo epäilin, mutta ei ollut mitään sellaista hengitysvaikeus ym. oiretta tai suoraa altistusta testillä varmistettuun koronatapaukseen. Ja nythän menee vielä vaikeammaksi kun ei enää testata, niin ei voi enää sanoa missä kaikkialla on altistuksia.

   Mukava kuulla että olet tykännyt lukea blogiani. Voi miten mielelläni minäkin kirjoittelisin ihan vain muista aiheista, mutta valitettavasti tämä on niin akuutti ja tärkeä tilanne maailmanlaajuisesti ja vielä koskettaa juuri meidän perhettä nyt kaiken lisäksi, että on hyvin vaikea nyt ryhtyä kirjoittamaan jostakin aivan muusta. Uskon ja luotan siihen, että tulee vielä aika jolloin kirjoitan taas muusta, mutta en ehkä ihan lähipostauksissa. Kiitos paranemisentoivotuksista, lepäämme ja pysyttelemme kotona ja toivottavasti pian olemme taas kaikki kunnossa!

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Miten savusauna lämmitetään ja miksi sen löylyt ovat täydelliset kuin vanha parisuhde

Savusauna, raskaus ja häkämyrkytys: ainekset pahimpaan painajaiseeni

Polttavia hetkiä Välimeren rannalla - mitä tehdä, kun meduusa pistää?

Leivinuunin lämmitys - miksi se on niin vaikeaa eikä tuli syty?