Onko meillä koronaa? Italiassa yli 2000 uutta tapausta vuorokaudessa ja käyttöön otettiin uusia karanteenitoimia - opimmeko Italian tapauksesta mitään?

Italiassa kaikki pysyvät nyt kotona.
Se alkoi aivan yhtäkkiä. Palailimme maanantaina vähän ennen lounasaikaa urheilukentältä, jossa olin poikien ja koiran kanssa ollut treenaamassa pituushyppyjä ja kuntolaitteissa. Äiti, jalkoihin sattuu, viisivuotias keskimmäinen sanoi ja ajattelin että oho, nyt on poika treenannut kovaa.
 Mutta kotona hän paneutui ensi töikseen sohvalle peiton alle, ja silloin huomasin hänen kiiltävät silmänsä. Kuumemittari kainaloon: 38.5.

Jonkin ajan kuluttua huomasin, että kuopuskin yskii ja käy vähän väliä sohvalla lepäämässä. Ensin luulin hänen haluavan matkia isoveljeä, mutta sitten tajusin että hänkin on kipeä. Iltapäivän mittaan alkoi oma olokin huonontua: vilunväreitä, kurkkukipua, lihaskipua, voimistuvaa päänsärkyä, painavaa väsymystä. Illalla oli minullakin kuumetta.

Nyt olemme jo kolmatta päivää kovassa flunssassa. Tai minä olen, lapset ovat jo paremaan päin. Omasta olotilastani kertoo, etten ole kahteen päivään jaksanut kirjoittaa blogitekstiä. Ne jotka blogiani seuraavat tietävät, että se on minulle poikkeuksellista - yleensä kirjoitan myös sairaana.

Nyt kuitenkin kirjoitan, vaikka päätäni ja lihaksiani särkee ja väsymys painaa, sillä asia on liian tärkeä. Palaan tekstissä myöhemmin flunssaamme ja siihen, kuinka yllättäen kuulemamme korona-altistus lähipiirissä sai meidät uudella tavalla varpaillemme.

WHO on eilen 11.3. julistanut koronaepidemian pandemiaksi eli maailmanlaajuiseksi. WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus ilmaisi ilmoituksen yhteydessä huolensa niin viruksen leviämisen kuin maiden toimettomuuden hälyttävästä tasosta. Toisin sanoen valtiot eivät tee läheskään tarpeeksi viruksen leviämisen estämiseksi.

Tällaista viestiä on WHO:lta tullut jo pitkään, mutta jostakin käsittämättömästä syystä varsinkaan Suomessa ei ole haluttu sitä kuunnella. Amerikassa sentään on kansalliskaarti hälytetty apuun, Ruotsissa perutaan yleisötilaisuuksia, Unkarissa suljetaan kouluja (vaikka siellä oli eilen 11.3. mennessä vasta yksi koronatapaus), samoin Tanskassa. Israel on sulkenut rajansa jo päiväkausia sitten.

Ennaltaehkäisevät toimet ovat kuitenkin niitä, jotka toimivat parhaiten. Italian tapauksessa on nähty, että siellä ei alussa osattu ottaa tilannetta tarpeeksi vakavasti, mutta kun asian vakavuus paljastui, erittäin voimakkaisiin karanteenitoimenpiteisiin on ryhdytty, jotta virus ei enää leviäisi: koko maa on tällä hetkellä karanteenissa.

Milanossa on juna-asemilla nyt tyhjää.

Italian uudet karanteenitoimenpiteet: kaikki kaupat kiinni paitsi ruokakaupat, vain välttämättömimmät palvelut ja tuotantolaitokset auki

Italialaisten vapautta rajoitetaan tällä hetkellä voimallisin toimin. Eilen illalla pääministeri Giuseppe Conte ilmoitti uusista karanteenitoimista: ravintolat, kahvilat ja kaikki muut kaupat paitsi ruokakaupat on pidettävä kiinni ainakin 25. maaliskuuta asti koko Italiassa. Ruuan kotiinkuljetus ravintoloista on sallittua.

Myös kauneushoitolat ja kampaamot saivat virallisen sulkemismääräyksen, vaikka suuri osa niistä oli jo kiinni vähintään metrin etäisyys kanssaihmiseen -säännön vuoksi.

Käytännössä Italiassa saavat olla auki nyt vain välttämättömimmät palvelut, kuten apteekit, äsken mainitut ruokakaupat, lehtikioskit, pesulat ja tabaccaiot eli tupakkakaupat, joilla on tupakanmyyntimonopoli Italiassa.

Tehtaat ja tuotantolaitokset ovat auki karanteenin muita turvallisuussääntöjä noudattaen. Sen sijaan kaikki yritykset ja toimistot, jotka "eivät ole välttämättömiä tuotannon kannalta " (non indispensabili per la produzione), on suljettava. Etätöitä tehdään mahdollisuuksien mukaan. (lähteet: repubblica.it, ilcorriere.it, rai.it)

Toimintavarmuus Italiassa taataan pankki- , posti ja -vakuutuspalveluissa sekä joukkoliikenteessä, jälkimmäisessä tietyin, alueellisesti päätettävin rajoituksin. Käytännössä Italia siis kamppailee löytääkseen tilanteeseen parhaan rajan yhteiskunnan minimitoimintakyvyn ja karanteenitoimenpiteiden välillä. "Tarvitsemme raskaita toimenpiteitä, jotka kuitenkin estävät täydellisen sulkeutumisen ja mahdollistavat, että talous pysyy jotenkuten pinnalla", sanoi pääministeri Conte eilen illalla 22.45 Suomen aikaa puheessaan Facebookissa.

Jopa oppositio on ilmaissut tyytyväisyytensä hallituksen toimiin asiassa ja antaa niille täyden tukensa, mikä kertoo todella poikkeuksellisesta, Italiaa yhdistävästä hätätilasta. Italiassa on vankka yksimielisyys siitä, että voimakkaita toimia tarvitaan ja ne ovat kaikki tarpeellisia - oppositio vaati hallitukselta näitä nyt voimaan tulleita rajumpia rajoituksia jo monen päivän ajan.

Sotilaat tarkistavat matkustajien henkilöllisyyttä ja liikkumislupia Milanossa.
Postauksen kuvituksena kuvakaappauksia Rai Unon televisiouutisista.

Poliisit ja carabinieerit jatkavat siis kysymässä ulkona liikkuvilta ihmisiltä ulkonaliikkumisoikeudesta kertovaa todistusta (autocertificazione).  Eilisestä lähtien papereita kysytään myös kaduilla jalan liikkuvilta, ei pelkästään autoilijoilta ja joukkoliikenneasemilla asioivilta.

Kotoa poistumiseen oikeuttavia syitä ovat työ, ruokakaupassa käyminen, terveyteen liittyvät asiat ja muu ehdottoman tärkeä syy (mitä nämä syyt ovat, siitä on kansalaisten keskuudessa suurta epäselvyyttä). Kaikkia ylimääräisiä kontakteja kanssaihmisiin pyydetään välttämään, ja toiseen ihmiseen on pidettävä vähintään metrin välimatka.


Kaikkien 60 miljoonan italialaisen pitäisi noudattaa näitä sääntöjä. Se on todella haastava tehtävä. Erityisesti monet nuoret ovat protestoineet pelätessään, että maailma ajaa heidän ohitseen kun heidän täytyy kökkiä kaksi viikkoa kotisohvalla. Yllättäen myös monet vanhukset suhtautuvat liikkumisrajoituksiin kevyesti ja ovat ainakin eiliseen asti viettäneet tavalliseen tapaan aikaa lähikahvilassa tai sen terassilla, eivätkä kuulemma läheskään aina pidä kiinni metrin välimatka -säännöstä. Näin ovat kertoneet paitsi italialaiset ystävämme, myös silminäkijähavainnot sosiaalisen median kautta.

Italian asukkaita neuvotaan nyt voimakkaasti koronaviruskaranteeniin liittyvissä säännöissä ja vedotaan
jokaisen kansalaisen henkilökohtaiseen vastuuseen. 
Suurin osa italialaisista kuitenkin tekee kaikkensa noudattaakseen sääntöjä. Tahto koronaviruksen leviämisen voittamiseen on kova. Me pystymme siihen, yhdessä, c`è la facciamo, insieme. Kaikki kääntyy hyväksi, andrà tutto bene. Näitä lauseita Italiassa nyt toistellaan.

Silti Italiassa tuli vuorokauden aikana yli 2076 uutta tautitapausta - enemmän kuin vielä kertaakaan koko epidemian aikana. Tämä osoittaa, että kun virus on ehtinyt levitä, sitä on hyvin vaikea pysäyttää, vaikka laittaisi koko kansan karanteeniin ja heidän vapaudelleen tiukat rajat.


Suomessa koronatestiin pääsyvaatimukset edelleen korkealla eikä korona näkynyt yksityislääkäriasemalla - ennaltaehkäiseviä toimia toistaiseksi vielä vähän 

Vapauden rajat ovat tulleet vastaan Suomessakin niille parille sadalle henkilölle, jotka tällä hetkellä ovat karanteenissa tai eristyksessä koronaviruksen takia. Ehkä lähiaikoina vapauden rajoja joutuu konkreettisesti koskettelemaan yhä useampi. Sain itsekin siitä esimakua, kun soitin eilen flunssaoireiden takia terveyskeskukseen saadakseni lääkäriajan itselleni ja pojalleni, ja epäilin angiinaa pitkään jatkuneen flunssailun takia.

Puhelun vastaanottanut terveyskeskuksen sairaanhoitaja kyseli tautialueella olostani, samoin siitä onko lähipiirissä todettuja koronatapauksia. Vastasin kieltävästi, ja hoitaja ilmoitti etten tarvitse lääkäriä. Sain ohjeeksi seurata oireita - ja pysyä kotona. 

Jos sinun ei ole ihan pakko lähteä minnekään, älä mene. Varmuuden vuoksi, neuvoi sairaanhoitaja terveyskeskuksen puhelimessa, sen me neuvomme nyt kaikille flunssaisille suomalaisille. Tämä onkin Suomen terveysviranomaisten uusi ohjeistus: ei vähänkään flunssaisena töihin eikä muuallekaan kodin ulkopuolelle.

Se tuntuu olevan tällä hetkellä käsienpesuohjeiden lisäksi suunnilleen radikaalein toimenpide, jonka Suomen terveysviranomaiset ovat antaneet.

Suomen linja tuntuu koko ajan olleen, että juuri mitään ei yritetäkään tehdä. Ehkäisytoimenpiteet ovat vaatimattomia, ja esimerkiksi virustestaus olematonta. Tällä hetkellä koronavirustestiin pääsee vain, jos on ollut matkoja riskialueille 14 vuorokauden sisällä tai suora kontakti varmistettuun koronaviruspotilaaseen (lähde:THL) Suomessa keskitytään edelleen tartuntaketjujen jäljittämiseen eikä oteta huomioon mahdollisuutta, että virus on jo levinnyt ketjujen ulkopuolelle ja hallitsemattomiin.

Tyhjä katu Milanossa.

Tällä hetkellä pysyttelen siis kotona minäkin, rajoitetussa vapaudessani vaikkakaan en toki karanteenissa. Vastuu kotona pysyttelemisestä on kokonaan minun. Tosin ristiriitaisesti terveyskeskuksesta neuvottiin myös, että minun pitäisi viedä poikani laboratorioon jonottamaan angiinatestiin. Lääkäriaikaa ei siis terveyskeskuksesta annettu, vaikka olemme poikani kanssa jo kolme kuukautta kärsineet pitkittyneestä yskästä, ja nyt on iskenyt päälle uusi kurkkukiputauti. Kuormittavatko koronavirusepäilyt terveydenhoitojärjestelmää jo näin pahasti?

En harkinnutkaan vieväni häntä testiin, paitsi koska täpötäydet labrat eivät juuri nyt houkuttele, myös siksi että poikani tuntien nieluviljelyn otto ei häneltä todennäköisesti onnistu. (lue aiheesta vuoden takainen teksti Äitiydessä epäonnistumisen hetkiä ja rakkauden äärimmäinen testi)

Sen sijaan varasin itselleni ajan yksityiseltä lääkäriasemalta.  Järkeilin, että jos minulla olisi angiina, olisi se pojallakin.

Mehiläisessä koronavirus ei näkynyt muuten kuin infojulisteina seinällä. Minulta ei edes kysytty, olenko ollut Italiassa tai muuten riskikontaktissa, vaikka nimeni on italialainen ja lääkäri innostui puhumaan kanssani italiaa. Odotin kovasti kysymystä, mutta lopulta kerroin oma-aloitteisesti, että en ole ollut Italiassa sitten loppiaisen.

Nieluviljely otettiin,  negatiivinen, ja sitten palasin oireineni kotiin. Päänsärkyä, lihaskipua, kurkkukipua, yskää, kuumetta. Lapsilla lievät oireet, pienimmällä kaikkein lievimmät. Mistä sen koronan tunnistikaan? Ai niin, ei mistään, oireet ovat täsmälleen samat kuin monissa muissa hengitystieinfektioissa ja esimerkiksi minulla juuri nyt. Vain testillä selviää, onko kyseessä covid-19.

Laboratoriojonossa Mehiläisen terveysasemalla. Jonottaa ei yksityisellä
onneksi tarvinnut kuin pienen hetken. 

Melkein olisi tehnyt mieli pyytää, että tarkistakaa nyt myös se korona. Varmuuden vuoksi. Olen niin paljon aiheesta puhunut ja sitä ajatellut, että olen suorastaan kutsunut sitä luokseni. 

Mutta Suomessa kynnys koronatestiin pääsemiseen on siis tällä hetkellä vielä hyvin korkea, vaikka esimerkiksi Ruotsissa on jo siirrytty epidemian hoidossa uuteen vaiheeseen ja luovuttu tartuntaketjuihin keskittymisestä. Suomessa edes oireettomia, altistuksen vuoksi karanteenissa olevia ei testata. (lähde:HS)

Syy nihkeään testaamiseen tosin voi ainakin osittain olla se, että riskinä on testien loppuminen. Suomella ei ole loputtomasti koronavirustestejä käytettävänään. Niitä tunnutaan nyt säästelevän myöhempää käyttöä varten, sillä uusien pikatestien saatavuusaikataulusta ei ole varmuutta.

Linjaus olisi siis sama, kuin muussakin Suomen toiminnassa koronaviruksen suhteen: ei ehkäistä taudin tuloa ja leviämistä massiivisilla toimilla, vaikka WHO:ta myöten niin kehotetaan tekemään, vaan keskitytään epidemian hoitoon ja pitämiseen terveydenhuoltokapasiteetin rajoissa.

Tämä on aikamoista uhkapeliä, jonka voi vain toivoa kannattavan. Nyt on jo selvää, että korona on rantautunut Suomeen vankoin jaloin, ja olisi viimeiset hetket alkaa toimia tehokkaasti ja laajamittaisesti tartuntojen toteamiseksi ja lisätartuntojen estämiseksi. Koulujen kiinnilaittaminen, massatapahtumien peruminen ja liikkumisrajoitukset eivät olisi hassumpia toimenpiteitä nyt Suomessakaan.

Italian näyttää nyt muulle maailmalle esimerkkiä ja lähitulevaisuuden, ellei laajamittaisiin toimenpiteisiin ryhdytä. Joko niihin ryhdytään nyt, tai sitten kun tilanne on Italian tilanteen kaltainen eli kriittinen. WHO:n asiantuntijat eivät turhaan ole painottaneet, että paljon enemmän pitäisi tehdä nimenomaan ennaltaehkäisymielessä. Voi olla vakava virhe ajatella, että sieltä se kuitenkin tulee ja keskittyä vain epidemian hallintaan. Vaikuttaa siltä, ettei Italian virheistä ja nykyisestä koronatilanteesta juurikaan haluta ottaa opiksi Suomessa.

Eri asia sitten on, halutaanko koronaa edes yrittää estää. Saksan liittokanslerin Angela Merkelin eilinen kommentti, jonka mukaan maa on varautunut jopa 70% ihmisistä saavan tartunnan, kertoo lähes täydellisestä kädet ylös -asenteesta.




Minun lääkärini Mehiläisessä ei edes maininnut koronavirusta koko käynnin aikana. Hän ei myöskään kysynyt, onko minulla paljon kontakteja italialaisiin tai Italiasta palanneisiin. Periaatteessahan minulla saattaisi olla niitä vaikka kuinka paljon, olemmehan suomalais-italialainen perhe ja tuttavapiiriimme kuuluu paljon Italiaan tavalla tai toisella liittyviä ihmisiä.

Diagnoosini oli virusinfektio. Ehkä mykoplasmaa taustalla. (Testiä en yksityisellä raaskinut maksaa, periaatteesta, kismittää niin kun julkisella puolella ei saa hoitoa.)

Paljon juotavaa, lepoa ja neljän seinän sisällä pysymistä, oli yksityislääkärin neuvo. Aion myös pysyä kotona niin kauan kuin olen oireinen, kuten terveyskeskuksesta neuvottiin, sillä en antaisi itselleni anteeksi, jos liikkuisin ympäriinsä koronaa levittelemässä. Todennäköisesti minulla toki on joku muu lukuisista kauden viruksista, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

Mutta oikeuden täyteen vapauteen luovutan tässä tapauksessa pois ihan mielelläni. En jaksaisi mihinkään edes lähteä. Kotona on sitäpaitsi oikein hyvä olla.  En onneksi ole enää niin nuori, että minulla olisi vaikeuksia ymmärtää maailman kyllä odottavan siihen asti, kunnes olen taas terve. #iorestoacasa #minäpysynkotona


Lähipiirissämme ensimmäinen korona-altistus

Uusi käänne potemisessa tapahtui eilen illansuussa, kun saimme kuulla että meillä ehkä sittenkin on ollut korona-altistus lähipiirissä. Ystäväperheessämme on erään perheenjäsenen koulu suljettu koulun oppilaan isän todetun koronatapauksen vuoksi. Perheen lapsi leikkii lähes päivittäin meidän lastemme kanssa. Viime viikolla hän oli lievässä flunssassa ja sen alku- ja loppuvaiheissa leikkimässä lastemme kanssa.

Päässäni alkoi siis raksuttaa huolestuttava ajatusketju: onko lastemme flunssainen ystävä sittenkin sairastanut koronaa, jonka on saanut perheenjäsenen koulun kautta? Mieli on taitava kehittelemään uhkakuvia sielläkin missä niitä ei pitäisi nähdä, ja niinpä ehdin viettää monta huolestunutta hetkeä. Vasta kun keskustelin asiasta perheen äidin kanssa, mieli vähän rauhoittui. Kyseistä koulua eivät viranomaiset lopulta määritelleet altistusalueeksi, sillä se oli suljettu välittömästi koronavirusepäilyn esilletulon jälkeen, ja se avataan jo tällä viikolla uudelleen.

Mutta kun kävin pitkäkseni ja yritin nukkua, ajatusketjut lähtivät taas laukkaamaan. Onko minulla hengitysvaikeuksia, onko henkeä tavallista vaikeampi saada? Sattuuko keuhkoihin, olenko tavallista sairaampi? Näitä kysymyksiä alkaa helposti kysyä ja tuntemuksia tuntea, kun alkaa oikein kuvitella. Pelkästään hätäännyksestähän voi alkaa hyperventiloida.

Tartuin siis ajatuksenjuoksuani niskasta ja patistin sen piiloon. Järjellä tajuan, että koronaviruksen mahdollisuus on hyvin pieni, mutta tieto teoreettisesta mahdollisuudesta eli ensimmäinen lähipiirin kautta kuultu tieto koronatapauksesta ei olisi voinut osua huonompaan saumaan.




Jopa soitin maaliskuun alussa avattuun helsinkiläisille tarkoitettuun koronavirus-neuvontapuhelimeen. Se on tarkoitettu helsinkiläisille, jotka epäilevät sairastavansa koronaa tai haluavat siitä tietoa esimerkiksi läheisiinsä liittyen.

(Vantaalaisten, espoolaisten ja porvoolaisten neuvontanumerot löytyvät täältä. Muillakin alueilla on omat neuvontapuhelimensa, jotka kannattaa tarkistaa oman sairaanhoitopiirin nettisivuilta. Valtakunnallinen koronaneuvontapuhelin (yleistä neuvontaa, ei terveysneuvontaa eikä ohjausta akuuttioireissa) palvelee numerossa 0295 535 535 arkisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. )

Ei olisi ehkä pitänyt soittaa, sillä niin monella muullakin suomalaisella on juuri nyt sama aikomus ja tarve. Mietin jonottaessani koko ajan, vienkö nyt puhelinajan joltakin muulta, minua kipeämmin sitä tarvitsevalta ja turhaan tukkeutan linjoja.

Jonotin kokonaiset tunnin ja 10 minuuttia. Lähes koko sen ajan, kun mieheni oli juuri tullut töistä kotiin ja minulla olisi ollut vihdoinkin tilaisuus levätä ja sairastaa flunssaani pois kaikessa rauhassa. Sen sijaan nuokuin sängyssä puoliunessa kännykän kaiuttimessa pauhaava jonotusmusiikki korvissani.

Musiikki oli meditatiivista ja periaatteessa siis rauhoittavaa, mutta aloin miettiä, onko se mahdollisten  hätääntyneiden soittajien korvissa jopa kohtalonomaista ja dramaattista. Melodiassa oli välillä sitäpaitsi kuultavissa instrumentteja, jotka kuulostivat aivan ambulanssin hälytysääneltä. Ensi kerran sen kuullessani ehdin hetken luulla, että lanssi on ajamassa jonnekin lähelle. Vinkkinä jonotusmusiikista vastuussa olevalle, kappaletta olisi ehkä syytä vaihtaa.

Lopulta musiikki loppui kuin veitsellä leikaten. Kello oli 20 ja koronavirusneuvontapuhelin sulkeutui siltä päivältä. Minulta jäi kuulematta, kuinka en kuulunut koronavirustestiin oikeutettujen kansalaisten joukkoon (kuten minulle ihan varmasti olisi sanottu, sillä suoraa kontaktia altistuneeseen tai todetusti koronaa sairastavaan ei ole).

Jos minulle annettaisiin mahdollisuus, menisin mielelläni testiin. Varmuuden vuoksi. Samoin kuin pysyttelen sairaana varmuuden vuoksi kotona, varmuuden vuoksi pitäisi tehdä nyt paljon muutakin ja paljon enemmän, myös uhrauksia, kollektiivisesti. Yhteisen hyvän vuoksi, kuten Italiassa nyt tehdään.

Lähteenä jutussa mm.: repubblica.it, ilmessaggero.it, corriere.it, rai.it, protezionecivile.gov.it, hs.fi, thl.fi, hus.fi)

Lue myös muita kirjoittamiani korona-aiheisia tekstejä: 

Miksi koronavirus ei ole vain mikä tahansa influenssa, vanhusten tauti tai Italian vaiva, vaan vaarallinen kaikille meille

Koronavirus on levinnyt Italiaan. Tuleeko se meillekin, täytyykö alkaa täyttää ruokakaappeja?

Hyvää laiskiaista - ja tyyneyttä ja rauhallisuutta! (Koronaviruksesta osa 2)

Terveysviranomaisten ohje koronaviruksen estämiseksi: "Älä mene sairaana töihin" - helpommin sanottu kuin tehty

Koronakriisin vaikutus Italian turismiin: Venetsiassa ilmaisia aperitiiveja ja Roomassa hotelli, jossa hinnan päättää asiakas

Miehet ja vanhukset enemmistönä kuolemantapauksissa - Italian koronaviruskuolemat numeroina ja tunnelmia maskien takaa

Koronaviruspelkoa Roomassa: "Kiinasta tulevilta pääsy kielletty"


Italian koronavirustilanne 11.3.2020 klo 18: 

12462 tartuntapausta yhteensä, joista:

10590 tällä hetkellä sairastavaa
3724 kotieristyksissä
5838 sairaalahoidossa
1028 tehohoidossa
827 kuollutta
1045 taudista parantunutta








Kommentit

  1. Tämä on oma näkemykseni Italiasta. Osa ihmisistä ei ole noudattanut kehoituksia. Kun karanteenialueet laajenivat, otti kovin moni ja lähti ja veivät taudin mennessään. Taudin itämisaika näyttää olevan kovin pitkä. Joten maassa, jossa poskisuudelmat ja pitkät halaukset on arkipäivää on hyvin otolliset tilanteet taudin leviämiselle. Eli joku, joka tuli Kiinasta on sen taudin sinne tuonut ja levittänyt kovin, kovin monelle. Ohjeet että sairaana et tule töihin, kauppaan, kylään ihan mihin vaan missä olet kontaktissa vieraitten ihmisten kanssa on olleet iät ajat voimassa. Esim tälläkin hetkellä Suomessa on urheiluporukkaa, jotka ovat lähtöisin pohjois-italiasta ja ovat tulleet maahan kun karanteenit on määrätty. Miksi? He tiesivät, mutta tulivat silti. "koska kukaan ei erikseen estänyt" Ilmeisesti Kiinassa, jossa ihmismäärä on suurempi rajoitukset on saatu pidettyä tarkemmin. Samoin ihmettelen niitä, jotka ovat siellä pohjoisitaliassa olleet, että miksi he ovat tietentahtoen lähteneet jo oireellisena töihin.

    Mitä tulee Suomen tämän hetkiseen linjaan, niin voi olla, että suuremmat rajoitukset astuvat voimaan tai sitten ei. Kuitenkin esim riskiryhmiä on varoitettu, he tietävät tilanteen ja esim. immunosupressoidut ihmiset välttelevät aina isoja väkimääriä flunssakausien aikana. Attendo hoitokodit ovat jo asettaneet vierailurajoitteet. Koulut peruvat leirejä ja kursseja. Tod näk omankin lapsen isompi puolen suomen urheilutapahtuma tullaan siirtämään. Sairaalat ovat aina julistaneet, että potilaita ei saa tulla katsomaan kuin täysin terveenä, tämän luulisi olevan päivän selvää, mutta ei valitettavasti ole. Pidämme itse nyt taukoa isovanhemman luona vierailussa, ei siksi että olisimme olleet itse jossain Corona alueella vaan siksi, että emme voi mennä takuuseen kaikista niistä kontakteista joita lapsilla ja itsellä on töitten ja koulun puolesta. Isovanhempi ei ole meillä koskaan ollut sairaanlapsen hoitajana, onneksemme lapset ovat olleet kohtalaisen terveitä aina ja omat työt on voitu järjestää jos sairastumista on. Koko ajan saamme tietää coronnasta enemmän, esim tänään sen, että se on helpommin pinnoilta poistettava/poistuva kuin esim Noro, eli huolimattomampikin siivous riittää ( toisin kuin esim kihomadoista....) Oma näppituntumani on, että tilanne on vielä jollain lailla hallinnassa, mutta jos ihmiset eivät pese käsiä, pysy kotona kun ovat sairaana jne niin lopputulos voi olla katastrofi. Erittäin moni yritys on rajannut työntekijöittensä matkustukset minimiin myös suomen sisäiset. Oletettavasti matkustuskiellot yrityksissä laajenevat ja esim Tampereen lääkäripäivät on peruttu. Oma käsitykseni on, että ruohonjuuritasolla kovin moni on jo tehnyt jotain tilanteen eteen, esim Kajaani on linjannut, että vain täysin terve lapsi saa tulla kouluun, ei siis edes nuhaisena saa tulla.

    Toivon teille pikaista paranemista. Eteläsuomessa pörrää tällä hetkellä myös influenssakausi, joten jos ette ole rokotteita ottaneet, niin todennäköisyys influenssaan on luultavammin paljon isompi kuin Coronalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kyllä, juuri noin se on minunkin käsitykseni mukaan, eli Italiassa ei alussa tajuttu / välitetty koronasta ja sen uhan suuruutta. Vielä näihin päiviin asti italialaisissa on skeptikkoja, jotka uhmaavat karanteenisääntöjä eivätkä ymmärrä niiden tärkeyttä. Ai eikö ystävien luo illalliselle meno olekaan sallittua, eikö se olekaan välttämätön meno, oli eräs autoilija sanonut poliisille kun nämä olivat pysäyttäneet hänet kotoapoistumislupapapereita tutkiakseen. Mies oli paperiin kirjoittanut liikkumisensa syyksi juuri tuon illallisen ystävien kanssa!

      Ja ehkä oli virhe Italian hallitukselta tuo, että ensin vain pohjoinen laitettiin karanteeniin. Siinä tapahtui se, että monet "pakeni" etelään ja vei taudin sinne.

      Suomessa onneksi jotkut tahot ovat toimineet, esim. työnantajat ja firmat antaneet ohjeistuksia ja monet yksityishenkilöt muuttaneet toimintaansa koronaviruksen leviämistä estääkseen, mutta nimenomaan kaivattaisiin mielestäni nyt valtiovallan taholta järeämpiä toimia ja selkeää ohjeistusta. Toivottavasti niitä tulee, minä ainakin toivon niin. Voisi aloittaa vaikka koulujen ym.sulkemisella.

      Kiitos pikaisen paranemisen toivotuksista! Kävin lääkärissä, ei epäilyt influessaa enkä minäkään, koska 2 vuotta sitten sen sairastimme koko perhe ja silloin myös lapset olivat viikon kovassa kuumeessa ja yskässä, nyt he selvisivät noin vuorokauden lämmönnousulla ja parin päivän pikku köhällä. Influessojakin on tietysti erilaisia, mutta uskon että lapsillakin olisi ollut kovempi tauti, jos olisi sitä. Joku virus tämä on, ja jos korona niin se ei koskaan tule selviämään. Näinhän se tulee käymään isolle osalle niistä, jotka koronan tulevat samaan. Testiä ei koskaan tehdä, useimmat saavat vain lievät taudin ja ainoastaan ne vakavat muodot huomataan ja testataan.

      Poista
  2. Ikävää ettet päässyt hakemaan lääkettä, kyllä pitäisi voida hoitaa myös muut oireet vaikka jonoja olisikin. Minulle on kerran aiemmin käynyt niin että sain pahan angiinan ja hoitaja sanoi tuskin on angiinaa. Odotin kauheissa kurkkukivuissa viikonlopun yli ja sitten paljastui olikin angiina ja sain lääkkeen

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leivinuunin lämmitys - miksi se on niin vaikeaa eikä tuli syty?

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Savusauna, raskaus ja häkämyrkytys: ainekset pahimpaan painajaiseeni

Miten savusauna lämmitetään ja miksi sen löylyt ovat täydelliset kuin vanha parisuhde

Heather Morris: Auschwitzin tatuoija. Unohtumaton rakkaustarina keskitysleiriltä - jotta emme unohtaisi