Ruusukaalia ja appelsiinia, rosmariinia ja puolukkaa: Joulun parhaat reseptit

Joulun samettisin ruokaelämys:ruusukaalit.
Mistä hyvät juhlat muistetaan, ellei hyvästä ruuasta? 

Nyt kun kinkkujen jämät ovat päätyneet hernekeittoihin ja joulun syöpöttely alkaa olla takanapäin mutta uudenvuoden ylensyönti vielä edessä, on sopiva aika muistella joulun parhaita makuelämyksiä. Päivä tai pari sitten olisi ollut vielä liian aikaista, kun laatikot pursuilivat korvista ja kinkku teki yhä hidasta matkaansa ruuansulatuselimistössä kaikkine ruokahalua vähentävine seuraamuksineen. Nyt välipäivien hiihtolenkit ovat tehneet tehtävänsä, ja ruokaa tekee mieli taas ainakin ajatella.

Vaikka kinkkumme päätyi onnettomasti roskikseen ennen aikojaan unohduttuaan yöksi huoneenlämpöön, oli joulun ruokapuoli erityisen onnistunut -  ainakin jos mittarina käytetään onnistuneita reseptikokeiluja. Hiilihydraattivapautumisen myötä innostuin tekemään jopa joululeipää, joka raaka-ainelistan omituisuudesta huolimatta, tai ehkä juuri siksi, osoittautui täysosumaksi:

Vai mitä sanotte leivästä, jonka valmistusaineisiin kuuluvat puolukka, rosmariini, ruisjauho, oliiviöljy, täysjyvävehnäjauho ja auringonkukansiemen? Paitsi että leivästä tuli todella herkullinen, sen parempaa Suomi-Italia -leipää saa hakea. Kiitos Kotivinkin jouluruokalehdelle, sillä itse en olisi ikinä tullut keksineeksi yhdistää rosmariinia ja puolukkaa leipätaikinaan! Olen varma, että tätä leipää maistaessaan monet italialaisetkin lakkaisivat ajattelemasta, että aito oikea ja paras leipä on leivottu pelkästään valkoisista vehnäjauhoista. Suurin osa Italiassa myytävästä leivästä on nimittäin juuri sitä eli valkeaa vehnäleipähöttöä. Ilman oliiviöljyään ja kasvisten ja kalan runsasta käyttöään italialaiset olisivat varmasti ajat sitten tulleet kuuluisiksi jostakin aivan muusta kuin terveellisestä Välimeren ruokavaliostaan, jonka heikko kohta ilman muuta onkin juuri leipä. Hyväähän italialainen leipäkin on, ei sitä voi kieltää, mutta terveellisyys on sitten aivan eri juttu. Tässä leivässä sen sijaan kohtaavat molemmat, mikäpä sen parempaa:


PUOLUKKA-ROSMARIINIPATONKI
6 dl vettä
1 pss kuivahiivaa (tai 25g tuorehiivaa)
8  dl täysjyvävehnäjauhoja
5 dl ruisjauhoja
2 dl grahamjauhoja
2 dl sulaneita puolukoita
1 rkl rosmariinia
2 tl suolaa
1/2 dl tummaa siirappia
0,5 dl oliiviöljyä

Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva ruisjauhoihin.  Sekoita veteen suola, öljy, siirappi, puolukat, siemenet ja rosmariini. Lisää ruisjauhot ja grahamjauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi vehnäjauhot ja vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Kohota noin 2 tuntia. 
Jaa kohonnut taikina kolmeen osaan ja leivo niistä kierteisiä patonkeja. Voitele patonkeja vedellä ja ripottele päälle rosmariinia ja sormisuolaa. Paista patonkeja aluksi 250 asteessa 15 minuuttia ja 175 asteessa vielä 20 minuuttia.

Toinen joulun täysosumaresepti oli aaton appelsiinisalaatti, joka valitettavasti kovin kiireellä nautittiin. (ks Valkoinen sokerijoulu ja joulurauhan yllättävä lähde) - siinäpä syytä kokeilla reseptiä pian uudestaan. Italialaisen keittiön ystävänä olen viime vuosina jumiutunut tiukasti oliiviöljy-viinietikka-suola -tyyppisesti maustettuihin salaatteihin, joten tämä resepti vaikutti aluksi todella oudolta. Uteliaisuus kuitenkin pani kokeilemaan, ja se kannatti. Tässä salaatissa on kaikki kohdallaan ja pähkinöiden, taatelien ja granaattiomenan maut täydentävät toisiaan - täydellisesti. Värikin on sopivasti jouluinen, vaikka tuskin tämän salaatin syöminen pelkkään jouluun jää. Appelsiini ja taatelit tuovat tuulahduksen Italiasta, sillä kuivatut hedelmät ovat Italiassa perinteinen jouluaterianjälkeinen herkku. Paremmin  taatelit alkupalasalaatissa uppoavat kuin kymmenen ruokalajin italialaisen jouluaterian päätteeksi, ja maistuvat taatusti paremmilta:

APPELSIINI-GRANAATTIOMENASALAATTI:

1 ruukku salaattia
1 granaattiomena
pähkinäsekoitusta
1-2 appelsiinia
taateleita
Kastikkeeseen:
 granaattiomenan mehua
oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
1 rkl juoksevaa hunajaa

Revi salaatinlehdet kulhoon. Halkaise granaattiomena ja irroita siemenet lautasen päällä puristelemalla omenenpuolikkaita ja kaapimalla loput veitsellä. Ota lautaselle valunut mehu talteen. Sekoita salaattiin noin 50 g pähkinäsekoitusta ja lohkottu appelsiini, jonka olet leikannut paloiksi ilman kalvoja. Puolita taatelit, poista kivet ja leikkaa puolikkaat vielä kahtia, lisää salaattiin. Tee kastike granaatinomenan mehusta, oliiviöljystä, hunajasta ja mustapippurista, lisää kastike salaattiin juuri ennen tarjoilua. 

Kolmas onnistunut reseptikokeilu oli yllättäjä.  Ruusukaaleja en ole ikinä osannut pitää minään kulinarismin huipentumina vaan pelkästään huipputerveellisinä, mutta olen ollut mitä ilmeisimmin väärässä. Ainakin oikean kastikkeen kanssa ne muuttuvat samettisiksi ja suussasulaviksi eli huippuhyviksi:

RUUSUKAALIT SINAPPI-KERMAKASTIKKEESSA

n. 300g ruusukaalia
2 dl kermaa
1 rkl dijonsinappia
mustapippuria 
tuoretta persiljaa

Poista mahdolliset nahistuneet uloimmat lehdet ruusukaaleista ja tee kantoihin ristiviillot. Keitä ruusukaalit noin litrassa suolalla maustettua vettä kunnes ne pehmenevät eli noin 5 minuuttia. Valuta kaalit. Kiehauta kattilassa kerma ja sinappi, lisää kaalit ja anna kiehahtaa. Lisää lopuksi persiljasilppua ja mustapippuria maun mukaan, tarvittaessa myös ripaus suolaa.  







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Juoksuharrastuksen aloittaminen vuosien tauon jälkeen – Juoksen kuolemaa karkuun

Miltä tuntuu kevään valo? Haparoivia yrityksiä kertoa se sanoin: "Vain se mitä kirjoitan on totta"

Leivinuunin lämmitys - miksi se on niin vaikeaa eikä tuli syty?

Toivepostaus: Autolla Italiaan! Viimeisin Helsinki-Rooma -matkamme maanteitä pitkin