"Jos rokottamaton sairastuu, hän saa mitä ansaitsee." Koronan ikävin seuraus on tässä.

Rokotuspiste korttelijuhlassa Roomassa.


Green pass eli koronapassi jota myös "kulkulupapassiksi" kutsutaan (il lasciapassare) tulee voimaan Italiassa ensi viikon perjantaina eli 6. elokuuta. Aikataulusta tai koronapassin sisällöstä ei ole joustettu eikä sitä muutettu useista passia vastustaneista mielenosoituksista huolimatta. Mediassa nämä mielenosoitukset on leimattu "pienen mutta äänekkään no-vax -vähemmistön rähinöiksi."

Mielenosoituksia on myös yritetty niputtaa (ääri)oikeiston järjestämiksi, vaikka niissä on ollut osallistujia politiikan kaikilta laidoilta ja eri yhteiskuntaluokista. Monet ilmoittavat kannattavansa rokotusta ja olevansa itsekin rokotettuja, mutta vastustavat koronapassia sen ihmisen perusoikeuksia rikkovana, kansaa kahtiajakavana ja liian radikaalina keinona tilanteessa, jossa muitakin keinoja olisi, kuten rokotuksen määrääminen rehdisti pakolliseksi. 

"Somesota" rokottamattomien ja rokotettujen välillä on ollut käynnissä jo pitkään, mutta tätä nykyä rokoteasia jakaa kansaa myös kasvokkaisen kanssakäymisen tasolla. Oletko jo ottanut rokotteen, on peruskysymys joka nykyään tutuille ja tuntemattomillekin esitetään kun tavataan. Kun vastaus on myönteinen, sille nyökkäillään tyytyväisenä, ja jos kielteinen, saatetaan vastaajaa jopa kavahtaa, ikään kuin tämä kantaisi automaattisesti virusta.


Vaikka oikeastaan pelkoreaktion pitäisi tapahtua toisinpäin jos se on tullakseen, sillä yleisesti tiedetään että rokotetutkin, etenkin vain yhden annoksen saaneet, voivat saada tartunnan ja levittää virusta eteenpäin, myös oireettomana. 

Monet rokotetut lisäksi elävät ja liikkuvat nykyään huolettomammin ja vapaammin kuin ennen tietäessään vähentäneensä riskiä sairastua vakaviin tautimuotoihin, joten heillä todennäköisesti on myös enemmän kontakteja ja tilaisuuksia saada tartunta. 

Tällainen älytön saivartelu ja tartuntojen ja tautimuotojen käsitteiden parissa askartelu jota itsekin parhaillani harrastan, on nykyään täyttä todellisuutta. Puoli maailmaa ellei enemmänkin tekee sitä parhaillaan.

Ei ihme, että välillä todella tuntuu maailman tulleen lopullisesti hulluksi. Loppuisi tämä hulluus jo, toivovat varmaan suunnilleen kaikki maapallon asukkaat tällä hetkellä. Niin minäkin. Tosin siinä missä suurin osa varmaan toivoo vain että covid menisi ohi, minä enemminkin toivon että loppuisi koko hullu maailma. 

Mikä näin epätoivoisiin ja synkkiin ajatuksiin on ajanut? Se että korona on nostanut ihmiskunnasta esiin sen alhaisimmat ja synkimmät puolet. 

Italialaisessa La Verità -sanomalehdessä oli viime keskiviikkona ajatuksia herättävä artikkeli. Lehti on italialaiseen tapaan poliittisesti hyvin värittynyt ja usein virallisia totuuksia kyseenalaistava, luen sitä hyvin kriittisesti enkä osaa suhtautua sen kirjoituksiin muutoin kuin ajoittain jopa ällistyneellä uteliaisuudella, mutta koska appeni ostaa sen lehtikioskista joka päivä tulee sitä täällä Roomassa luettua. 

Artikkelissa käsiteltiin Facebookista löydettyä keskusteluketjua, jossa kaksi pohjoisitalialaista julkisen terveydenhuollon sairaanhoitajaa vaihtoi ajatuksia rokotekriittisistä ja rokotuksista kieltäytyjistä. Sairaanhoitajien viesti oli selvä: jos heille tulee syksyllä eteen rokottamattomia covid-potilaita, ei heillä ole mitään aikomusta pitää kiirettä heidän hoitamisessaan.

Viemme heidät tehohoito-osastolle ilman mitään kiirettä, hyyyvin hitaasti. En aio hosua ja hätäillä heidän takiaan. He saavat mitä ansaitsevat.

Luulenpa myös, jatkoi toinen, että kun on aika laittaa heidän suoneensa tippaa, joudun pistämään aika monta kertaa ennen kuin löydän suonen. Huonot silmät, tiedäthän


Sairaala jossa sairaanhoitajat kertoivat työskentelevänsä, kiirehti irtisanoutumaan moisista puheista ja vakuutti kaikkien saavan samanlaista ja yhtä ammattitaitoista hoitoa sairaalassa, olipa rokotettu tai ei. 

Silti jo tietoisuus siitä että on olemassa näin ajattelevia sairaanhoitajia, saa voimaan pahoin ja ihokarvat nousemaan pystyyn. He saavat mitä ansaitsevat.  Se paljastaa niin paljon tästä maailmasta ja ajasta, jossa elämme. Se sinetöi sen, mitä olen jo jonkin aikaa pelännyt: että maailma on menossa suuntaan jossa toivoa ei enää ole. On vain kahtiajakautunut, toisiaan kyräilevä ihmiskunta, jossa vallitsee suhteeton, ylimitoitettu pelko toisin ajattelevia ja omista uskomuksista ja vakaumuksista poikkeavia kohtaan. 

Ja usein jopa sekaannus ja epätietoisuus siitä, mitä tarkalleen ottaen pitäisi pelätä ja mistä suunnasta uhka tulee, jos sitä on ollakseen.

Jokainen koronakuolema on ikävä asia ja henkilökohtainen tragedia, jokainen long covid- potilas on surullinen tapaus ja kaikki koronarajoitusten negatiiviset seuraukset ovat valitettavia. Koronaan sairastuminen ja myös usein ikävämpi juttu kuin pelkkä pikku flunssa. Olen käynyt hengitysvaikeuksia aiheuttaneen koronan läpi itsekin ja toipunut siitä kuukausikaupalla, joten tiedän hyvin mistä puhun. (Ja kirjoittanut aiheesta paksun kirjan verran tekstiä, esimerkiksi postauksessa Oliko minulla korona vai ei?)Silti sanon, että koronan kaikkein ikävin seuraus on se, mistä näiden sairaanhoitajien keskustelu on elävä esimerkki. Viha, suvaitsemattomuus ja kiukku niitä kohtaan, jotka tekevät tai ilmaisevat omista valinnoista, mielipiteistä ja käsityksistä poikkeavia valintoja, mielipiteitä tai käsityksiä. 

On nimittäin niin, että vaikka kuinka kiihkeästi ajattelisi, että juuri tässä asiassa olen aivan oikeassa, että toisen mielipiteellä ei ole merkitystä eikä toinen osapuoli voi mitenkään järkevästi ja hyväksyttävästi perustella omia näkemyksiään, ei mikään asia ole niin mustavalkoinen että kukaan voi sanoa omistavansa siitä lopullisen totuuden.

Sen eli asioiden monimuotoisuuden kyllä huomaa, jos empaattisesti ja toista ymmärtää yrittäen pysähtyy kuuntelemaan, mitä eri tavalla ajattelevalla on sanottavana. Mutta monille tämä on ylitsepääsemättömän vaikeaa.

Siksi maailma kiehuu nyt vihassa ja kahtiajakautuneisuuden tilassa, rokotekriittiset "no-vaxit" nousevat barrikadeille ja syyttävät rokotteen kannattajia lammasmaisesta laumakäyttäytymisestä, ja rokotetta kritiikittä kannattavat pitävät siitä kieltäytymistä lähes tuomittavana tekona ja ovat valmiita ruoskimaan kieltäytyjiä julkisesti, jos ei muuta niin nettikeskusteluissa heille teho-osastoilla pitkää kärsimystä toivottaen.  

Sellaista vihaa ja epäinhimillisyyttä en ymmärrä, en sitten millään. Mutta olenkin varmasti aivan liian pehmo ja herkkä tähän maailmaan, liian täynnä rakkautta kaikkia ja kaikkea kohtaan. En osaa toivoa pahaa pahimmalle vihamiehellenikään, saati sitten ihmiselle joka vain ajattelee vähän eri tavalla kuin minä. 

Ja laitan heikon toivoni yhä siihen, että rakkaus joka sisältäni virtaa ja valuu ei ole ainoa rakkaus joka tässä maailmassa yhä on olemassa, elää ja kasvaa. Tiedän ettei se ole, vaikka välillä muulta tuntuukin. Ja ehkä jonain päivänä tämä rakkaus myös voittaa kaiken pahuuden, vihan ja hulluuden, jonka keskellä juuri nyt eletään. 
  Kommentit

 1. Tässäkin tekstissä korostuu se mikä minua ärsyttää kaikista eniten tämän päivän maailmassa: tieteellisitä faktoista on tullut mielipidekysymyksiä. "Minun mielipiteeni asiasta ajaa yli tieteellisesti tutkitun faktan".

  Vaan kun ei mene niin joten ennen kuin laumasuoja (tieteellisesti tutkittu ja määritelty raja-arvo) on saavutettu, jatkan rokottamattomien mollaamista. Tässä asiassa pitää mennä lauman edun yksilön edun ylitse ja kieltäytyminen rokotteesta musta tuntuu -syillä, tai vielä pahempi idiotismi, uskovaisten veren puhtauden säilyttäminen (kuinka se veri pysyy puhtaana jos saa sen taudin?), saa edelleen minut näkemään punaista.

  Internetin myötä tapahtunut tiedon pirstaloituminen on johtanut kaiken maaliman hullujen, salaliittoteorioiden jne. huomattavaan nousuun. Ennen höpöttäjät jäi omaan arvoonsa, huutelemaan metsästä hulluja, nyt heitä siteerataan pääuutislähetyksessä vakavana tiedonlähteenä. ihan pimeää touhua!

  Ja kaikki sanapieksentä ja mielipiteen tärkeys on turhaa siinä vaiheessa kun olet teho-osastolla ja tajuat että mielipiteesi takia kuolet. Etkä edes marttyyrinä, ainoastaan tyhmyyden ylistyksenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idiotismi ja salaliittoteoriat ovat asia erikseen enkä niitä ymmärrä minäkään kuten en myöskään netissä mutu-tuntumaan perustuvia mielipiteitään huutelevia, mutta tieteessä(kään) ei valitettavasti ole sataprosenttisia faktoja olemassa, vaan tutkittua tietoa joka ei ole jumalansanaa vaan vain odottaa sitä että jokin uusi tutkimus sen haastaa ja lopulta ehkä kumoaa. Edes laumasuojasta ei ole lopullisesti muuttumatonta tutkittua tietoa, vaan tieto elää jatkuvasti eivätkä tutkijatkaan ole varmoja, mikä lopulta on "riittävä" laumasuoja ja voiko sitä edes tässä tapauksessa saavuttaa.

   Sitä tarkoitan kun painotan ettei tästä koronasta (vielä?) kukaan tiedä varmasti mitään, vaan uutta tutkimustietoa tulee jatkuvasti. Täytyy olla avoin koko ajan uudelle tiedolle eikä jumittautua johonkin mitä on tähän mennessä saatu selville. Nyt jo tiedetään ettei kaksikaan rokotusannosta todennäköisesti riitä ja että rokotetutkin voivat yhtälailla saada taudin, ehkä oireettomana mutta kumminkin, ja levittää sitä eteenpäin.

   Poista
  2. Toistaiseksi kaikki fakta tukee, ja tilastot myös, että tällä hetkellä suurin osa sairaaloissa olevista ihmisistä, teho-osastoilla lähes kaikki, ovat rokottamattomia ihmisiä jotka ovat saaneet taudin rankemman version. Rokote karsii näitä. Mikään valtio ei kestä täysiä teho-osastoja kovin pitkään, niissä on triplahlökunta, mm siksi niitä paikkoja ei ole paljon. Sairasta sinä hengenahdistusta sairaalan käytävillä intian tyyliin ja kuolet ihan vain siksi ettei sinulle riitä edes happipulloa.

   Olen jo päässyt yli tunnereagoinnista rokottamattomiin ja hoen vain olemassa olevia faktoja siitä ketkä täyttävät sairaalat, kuolevat, kärsivät eniten ja 90-95% heistä on rokottamattomia. Eli ei se rokotekaan pelasta kaikkia mutta 9 kymmenestä on parempi kuin yksi kymmenestä, toisaalta maapallon liikakansoitus vähenee, tosin ihan liian hitaasti ja vähän. Tulisi kunnon musta rutto joka kaataisi saman tien kolmas osan koko populaatiosta kuten Euroopassa kävi. Silloin kuoltiin turhaan kun ei tiedetty mitään. Nyt tiedetään kaikki mahdollinen ja kuollaan kun ei uskota sitä mitä tiedetään. Nyt joutaisi mennä 7 miljardista vaikka kaksi niin olisi taas riittävästi resursseja/raaka-aineita kaikille. Kylmää, karmivaa mutta vastaan panemattoman totta, matemaattista, yksinkertaista yhteen ja vähennyslaskua. Vaikka kaikki jaettaisi tällä hetkellä tasaisesti kaikkien kesken, ei se enää riittäisi. miltä mahtaa meno maistua 2050 kun arvioitu populaation koko on 10 miljardia??
   Ei oikeasti käy kateeksi nuorempia vaikka heillä on koko elämä edessä, kovin on dystooppinen näkymä.

   Poista
 2. olen ihmetellyt myös samaa. Ja sitten sitä kun on rokotteiden ottajia, jotka kuitenkin sairastuvat. Eikö rokotteiden tarkoitus ollutkin suojata, eikä niin että kuitenkin sairastuu. Tilanne ihmetyttää. Itse en ole vielä näinä vuosina sairastunut, 2016 sairastin niin pahan keuhkokuumeen että lääkäri piti lopulta kutsua hotelliin Italiassa, se tauti kesti kolme viikkoa. En ole vielä sen jälkeen saanut toista vastaavaa tautia, vuosi sitten kesällä junassa joku yski ja heti sen jälkeen sain vatsataudin Suomessa. Jos menisin äkkiä hakemaan sarjan rokotteita, en ole varma tehoaisiko ne, vai onko.tauti ollut jo minulla, siitäkään ei ole varmuutta. Hieman ihmetyttää miten se ei tartu kun moni yskii ulkona ja kaupoissa. Käytän kyllä maskia nykyään. En kannata koronarokotteita lapsille, koska niiden tutkiminen kestää kauan, aikuiset voivat ne halutessaan ottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se että rokotettuna sairastuu tarkoittaa sitä että rokotteen takia se jää oireettomaksi/vähäoireiseksi. Elimistö osaa nujertaa taudin kun on rokotteella harjoitellut, sehän on sitä tautia mutta annettuna niin vähän niitä partikkeleita että immuunipuolustusjärjestelmä jatkossa niittää suurimman osan taudista. Ja kun sairastaa oireettomana niin levittää sitä tautia jolloin rokottamattomat jos sen saa niin kärsivät taudin pahimmassa tapauksessa pitkänä versiona, long covid. Siksi suurimman osan eli vähintään 70-80% pitäisi ottaa se rokote että tulee laumasuoja eli niin että rokottamattomat ei enää sairastu kuin erittäin pienellä tod näk. ja kaikkeen edelliseen on poikkeuksia, osa ihmisitä reagoi niin erilailla.

   Keuhkokuumeen kun sairastelu saattoi antaa suojaa vahvistamalla immuniteettijärjestelmää.

   Poista
  2. Juuri tätä pitäisi mielestäni enemmän julkisuudessa painottaa, eli että rokotetutkin voivat sairastua ja levittää tautia. Olen huomannut, että monille tämä on vieläkin epäselvää. Ajatellaan, että kunhan on kaksi rokotusta saanut, niin voi elää niin kuin ennenkin. Se on näissä rokotuksissa se huono puoli. Kun olet rokotettu, olet vasta suojellut itseäsi etkä todennäköisesti saa taudin pahimpia muotoja ( vaikka joillekin rokotetuillekin tulee raju tauti).

   Taistelu koronaa vastaan on pitkä ja ehkä vasta alussa (toivon että olen väärässä!).

   Poista
  3. E n usko että olet väärässä, aika entinen, se normaali ei palaa. Nyt on uusi normaali johon kuuluu maskit, desifiointi ja rokotteet-

   Poista
 3. Eihän korona mikään rutto ole vajaa kaksi vuotta ja 1000 kuollutta. Talvinen flunssa on tappanut 50% enemmän samassa ajassa!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Miten savusauna lämmitetään ja miksi sen löylyt ovat täydelliset kuin vanha parisuhde

Savusauna, raskaus ja häkämyrkytys: ainekset pahimpaan painajaiseeni

Polttavia hetkiä Välimeren rannalla - mitä tehdä, kun meduusa pistää?

Leivinuunin lämmitys - miksi se on niin vaikeaa eikä tuli syty?