Green pass voimaan Italiassa 6.elokuuta lähtien: covid ei lakkaa koettelemasta italialaisia


Totta se on vaikka epätodelliselta ja orwellilaisia dystooppisia kaikuja kantavalta kuulostaakin: 6. elokuuta lähtien Italiassa ei ole asiaa ravintoiden tai kahviloiden sitätiloihin, museoihin, liikuntakeskuksiin, kauneushoitoloihin, teema- ja huvipuistoihin, pelisaleihin ynnä muihin tiloihin ilman Green passia, vihreää passia. Vain yökerhoja määräys ei koske, sillä ne pysyvät joka tapauksessa edelleen kiinni kuten ovat pysyneet pandemian alusta asti. 

Green pass on joko sähköinen tai paperinen lomake, jolla todistetaan, että on joko saanut koronarokotteen (vähintään ensimmäisen annoksen), sairastanut koronan korkeintaan kuusi kuukautta sitten tai saanut korkeintaan 48 tuntia sitten negatiivisen koronatestituloksen.  

Vaatimus koskee kaikkia 12 vuotta täyttäneitä paitsi heitä, joilla on luotettava lääkärintodistus siitä etteivät voi ottaa rokotetta.

Italian hallitus teki Green passia koskevat päätökset samalla kun päätti uusista käytännöistä maan koronatilanteen luokittelemisessa. Tautitapausten määrän sijasta  koronatilanteen vakavuutta alueellisesti kuvaavat värit vaihtuvat nyt koronapotilaiden sairaala- ja tehohoitopaikkojen määrän mukaan. 

Italiassa maakunnat luokitellaan värien mukaan valkoisesta keltaisen ja oranssin kautta punaiseen. Tällä hetkellä kaikki maakunnat ovat valkoisia eli luokittelun rauhallisimmassa värissä, mutta näyttää siltä että ainakin Lazion maakunta on muuttamassa väriä keltaiseen.

Toivoa tukalaan maailmantilanteeseen:
mehiläisiä parvekkeella basilikankukissa.

Uuden luokittelun mukaan valkoisesta keltaiseen siirrytään, kun 10% maakunnan tehohoitopaikoista on covid-potilaiden käytössä ja/tai 15% kaikista sairaalapaikoista. Keltaisesta oranssiin siirrytään, kun prosenttiluvut ovat 20 ja 30. 

Oranssista punaiseen eli vakavimpaan tilanteeseen maakunta siirtyy, jos 40% tehohoitopaikoista ja/tai 50% kaikista sairaalapaikoista täyttyy koronapotilaista. 

Värit tarkistetaan kahden viikon välein ja seuraavan kerran huomenna maanantaina 26. heinäkuuta, jolloin muutos luokittelussa myös astuu voimaan. 

Kolmas hallituksen viime viikolla tekemä covid-päätös oli, että maan hätätilaa jatketaan vuoden loppuun eli 31. joulukuuta asti. 

Päätökset ja ensisijaisesti Green pass ovat aiheutteet Italiassa paljon ihmetystä, sekaannusta, epäuskoa ja skeptisyyttä. Protesteja ja mielenosoituksiakin on jo ehtinyt olla useassa kaupungissa, muuan muuassa täällä Roomassa. 

Erityisesti monet pitävät kummallisena ja vaikeasti hyväksyttävänä kohtaa, että Green pass -vaatimus koskee myös 12 vuotta täyttäneitä lapsia. Monet ovat Italiassa(kin) sitä mieltä, ettei lapsia tulisi rokottaa, mutta käytännössä uusi säännös pakottaa monet vanhemmat suostumaan lastensa rokotuksiin. 

Muutoin elämä saattaa vaikeutua kohtuuttomasti, jos esimerkiksi ravintolaillallisista tai lasten harrastuksista tulee mahdottomia. Aluksi paperilla oli myös ehdotus, että passivaatimus olisi voimassa myös julkisissa kulkuvälineissä, mutta siitä monien helpotukseksi sentään luovuttiin. 


Älkää koskeko lapsiin, on slogan jota useat italialaiset näinä päivinä viljelevät sosiaalisessa mediassa mutta myös ystävien kesken. Ei lapsia, ei sentään heitä.

Italialaiset ovat kestäneet ja nielleet paljon koronapandemiaan liittyen. He sulkeutuivat ensimmäisinä Euroopassa koteihinsa tiukemmin rajoituksin kuin missään muualla, täyttelivät kiltisti autocertificazionejaan todistaakseen että kotoapoistumiselle oli hyväksyttävä syy kuten ruokakaupassa tai apteekissa käynti. Ja tämä siinä vaiheessa kun esimerkiksi suomalaiset vielä tuskin olivat kuulleet koronasta tai tajusivat mitä maailmassa oli tapahtumassa ja kiistelivät siitä, onko korona pikkuflunssa vai ei.

Italialaiset ovat eläneet maskipakon kanssa jo toista vuotta, iloineet siitä kun ulkotilojen maskipakko vihdoin poistui kuukausi sitten (lue aiheesta postaukseni Onko maskin käytöstä mitään hyötyä jos maski on leuan alla? Havaintoja italialaisesta maskinkäyttöetiketistä). 

Italialaiset ovat pitäneet etäisyyttä ja luopuneet poskisuudelmistaan, molemmat isoja asioita italialaisille. He ovat jonottaneet talven kosteassa viimassa ja sateessa ruokakauppoihin tiukimpina rajoitusaikoina, jolloin kauppoihin otettiin sisään niiden koosta riippuen 2-10 henkilöä (apellani on tästä paljon kokemusta), ja jonottavat edelleen ulkona esimerkiksi apteekkeihin, joihin useisiin pääsee vain yksi asiakas kerrallaan.

He ovat kiltisti kertoneet poliiseille ja carabinieereille, jotka lockdownin aikaan pysäyttivät kaikki autot ja jalankulkijat, mihin ovat menossa ja miksi ja ketä tapaamaan, luopuneet yksityisyydestään tavalla jota meidän suomalaisten on mahdoton edes kuvitella. 

He ovat luopuneet liikuntaharrastuksistaan ja jopa tuikitavallisesta ulkona kävelystä, kun liikkuminen oli rajoitettu vain korttelin päähän omasta kodista ja päämäärätön kävely oli sallittua vain koiranulkoilutustarkoituksessa (vieläkin kerrotaan tarinoita koirista, jotka uupuivat ja nääntyivät covidin uhreina kun koko taloyhtiön väki innostui ulkoiluttamaan talon ainoaa koiraa vuoronperään aamusta iltaan). 

Nyt tuli uusi sääntö ja rajoite nieltäväksi. Ymmärrän hyvin niitä italialaisia, jotka protestoivat. Esimerkiksi ystävääni, joka ei halua rokotuttaa 16-vuotiasta tytärtään, eikä vähiten siksi, että hänelle itselleen tuli ensimmäisestä rokotuksesta kasvohalvaus ja monen päivän päänsärky, jonka vuoksi lääkäri oli kehottanut häntä olemaan ottamatta toista annosta ainakaan ennen kuin on selvitetty, mikä rokotteen ainesosa reaktion aiheutti. 


Kun Green pass -vaatimus tulee voimaan, me olemme jo Suomessa - onneksi. En ole tällaisen kansan kahtiajaottelun kannattaja vaikka rokotemyönteinen sinänsä olenkin. Käytännössähän Green passin tarkoitus on patistaa rokotuksille ne, jotka eivät sitä vielä ole ottaneet vaan syystä tai toisesta empivät - ja saada myös lapset rokotettua. 

Sitä ennen yritämme saada appivanhempiemme Green passit kuntoon - he kun kuuluvat siihen isoon vanhusväestön osaan, jolla ei ole kännykkää käytössä tai osaamista kännykänkäyttöön soittamista ja viesteilyä enempää. Heille täytyy siis hankkia paperiset passit ja pitää huolta siitä, että he tarvittaessa osaavat hankkia uuden, jos paperi vahingossa häviää. 

Appivanhemmilleni Green pass ei ole tarpeellinen muutoin kuin kahvilassa käymiseen. Anoppini käy vain taloyhtiön alakerran kahvilassa, ja näin kesäaikaan sielläkin ulkoterassilla jossa passia ei tulla vaatimaan. Mutta kun syksyn kylmät ja sateet saapuvat, Green pass vaaditaan jos haluaa istua kahvilassa. 

Mutta jos nauttii kahvin seisaallaan sisällä tiskillä, ei vaadita. Tämä yksityiskohta on se mikä erityisesti ihmetyttää italialaisia. Mitä eroa on, jos hörppää espresson seisaalleen tai istualtaan? Suomalaisille kahviloille ominaista kahviloissa istuskelua Italiassa kun ei harrasteta, vaan kahvilassa käynti on aina pikainen tapahtuma lukuunottamatta ulkoterassilla tapahtuvaa kuulumistenvaihtoa tai kortinpeluuta tuttujen kanssa. 

Kahvilassa aperitiivilla
Vatikaanissa Tiber-joen varrella,
turvallisesti ulkotiloissa. 

Nähtäväksi jää, kuinka Green pass -sääntö voimaantulonsa jälkeen otetaan vastaan ja kuinka se käytännössä toimii. Italialiaisilla on asiasta paljon epäilyksiä: miten asiaa valvotaan, kuka sitä ehtii valvoa, kenen on vastuu ja niin edelleen. Se tiedetään, että esimerkiksi ravintolaa uhkaa 400-1000 euron sakko, jos se rikkoo määräystä ja ottaa sisätiloihinsa passittomia asiakkaita - ja jää siitä tarkastuksessa kiinni. 

Olemme perheen kesken vitsailleet, että nyt varmasti pitää käydä ravintolassa sisätiloissa syömässä ja mahdollisimman monessa museossa, vaikka olemme halunneet tähän asti välttää sisätiloja emmekä edes menneet lasten kauan odottamaan Leonardo da Vinci -museoon, kun eilen kävelimme sen ohi Vatikaanissa.

Nimittäin keväällä esikoisemme täyttää 12 vuotta ja sen jälkeen, jos pandemia jatkuu ja Green pass -vaatimus on yhä voimassa, mitä monet tahot tällä hetkellä ennustavat (eli että passia ei tulla poistamaan vielä pitkään pitkään aikaan, vaikka koronatilanne rauhoittuisikin), lapsellamme ei ole enää asiaa näihin paikkoihin. 

Sillä rokotetta emme tule hänelle ottamaan. Olen monien italialaisten kanssa täysin samaa  mieltä siitä, että rokote on herkässä kasvuvaiheessa oleville lapsille tarpeeton eikä sen pitkäaikaisvaikutuksista heille tiedetä vielä tarpeeksi. Eihän tiedetä meidän aikuistenkaan kohdalla, mutta itse ajattelen että omalla elämälläni ei ole niin väliä, vanheneva keho voi riskit ottaakin vastaan ja jos vaikka jokin menisi pieleen ja joko rokote tai tauti tappaisi tai vammauttaisi, niin se olisi pienempi paha kuin se että lapsen elämä menee pilalle. 

Päiväkävelyllä Vatikaanissa.

Ja vaikka tiedän toistavani itseäni, en osaa päättää tätä postausta muuta kuin toteamalla: oudot ovat ajat ja yhä oudommaksi muuttuvat. Rokotetut vastaan rokottamattomat, ylivarovaiset vastaan denialistit, ja molemmin puolin on yksilöitä, jotka ovat valmis toivottamaan toisen osapuolen alimpaan helvettiin, kauheisiin rokoteoirekärsimyksiin  tai teho-osastolle kärsimään hitaan ja tuskallisen koronakuoleman. Tällaisia kommentteja nimittäin somessa nykyään on. 

Ja niin on yhä kauempana se naiivi utopiani, jota jossakin vaiheessa hellittelin: että koronaviruskoettelemus jotenkin yhdistäisi ja parantaisi maailmaa. On käynyt selväksi, että lopputulos on täysin päinvastainen ja olemme yhä kiivaampaan tahtiin ajautumassa kohti eripuraista kaaosta. 

Che Dio ci aiuti eli Jumala meitä auttakoon, italialaista suosittua televisiosaippuasarjan nimeä mukaillen... Kommentit

 1. Omakannasta sai kätevästi tulostettua tuon lapun jota ei Tallinnassa tarvinnut, ainuttakaan tullivirkailijaa en nähnyt ;O Suomeen tultaessa sillä pääsi nopeasti oikeaan jonoon ja ulos.

  Hankala tilanne, pako myöntää että nyt ei ole oikein helppoja ratkaisuja näköpiirissä. Hyvä kun on edes muutama huono ja niistä sitten pitää valita. kontaktien kieltäminen sairaiden ja rokotettujen välillä on se helpoin keino näistä huonoista. Taudin varioitumisvauhti on niin huima että ei meinaa pysyä perässä rokotteet, ties kuinka monta niitä vielä tulevaisuudessa joutuu ottamaan, onneksi itselle ei tule mitään outoja oireita.

  Tuosta kasvohalvaustapauksesta, en ainakaan sitä samaa rokotetta suostuisi lapselle ottamaan ja samaa ideaa tarjoan teillekin eli jos isälle eikä äidille ole tullut rokotteesta mitään ihmeellistä niin tuskin silloin lapsillekaan. Tiedä sitten onko tässä logiikassa voimaa vai kunhan puhun lämpimikseni, ihme tauti :O

  Koittaa jaksaa, kyllä se tästä vielä lutviutuu (ihme sana btw). Ulvon vähän varmuuden vuoksi: -Aouuuuuuuuuuuuuuu!! ;) Ulvonta toimii aina!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla että jotain logiikkaa on, eli rokotereaktiot saattaa olla ainakin osittain perinnöllisiä tai siis menee vanhemmalla ja lapsella samaan tyyliin. Mulla tulee rokotteista kovia oireita, oli sitten kyse jäykkäkouristus- tai influessarokote, ja esikoisella sama juttu ja ihan samoin oirein. Tuntuu siis että on hyvinkin perinyt äidiltään tämän. Muilla lapsilla sitten vähemmän paitsi kuopuksella ekaa kertaa oli kuumehorkkareaktio polio- kurkkumtä- ym. tehosterokotteen jälkeen neljävuotiaana.

   Äitini puolestaan sai koronarokotteen toisen annoksen jälkeen kahden viikon päästä sydäninfarktin, kun oli kaksi suonta mennyt tukkoon...Toivottavasti oli vain ajallinen yhteys rokotteeseen ja jos olisikin rokotteesta, niin ei olisi tyttärelleen periytynyt!

   Niin on harvinaisen hankala tilanne, oikein hankalimmasta päästä mitä voi kuvitella. Toivotaan tosiaan että tästä lutviutuu, ja eipähän muuta oikein voi kuin katsella ja odotella rauhassa vain. Hötkyily ja hätäily ei ainakaan auta. Eli rennosti vaan. =)

   Poista
  2. Rakastan asennettasi, respect!

   Poista
 2. Olet oikeassa, on tämä kyllä melkoista aikaa. Hurjinta on tuo, että toivotaan toisille pahaa. Itse olen tosi huolissani rokotteesta ja siitä, mitä kaikkea negatiivista se voi saada aikaan. Oikeastaan vielä pahempaa on kaikki siihen liittyvä, mitä koronan varjolla tapahtuu, juurikin nämä green passit ja muut, joilla tullaan erottelemaan väkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta myös kaikkein ikävintä on se viha, mitä ihmiset tuntee toisin ajattelevia kohtaan tässä tilanteessa. Ollaan kahtiajakautuneessa tilanteessa, ja kaikki mikä erottelee ihmisiä toisistaan on pelottavaa ja huolestuttavaa. Green pass on siitä ikävimpiä esimerkkejä. Ja tuosta rokotteesta olen huolissani minäkin ja nimenomaan siitä kiihkeästä painostamisesta ja propagandasta, joka siihen liittyy. Ja jos erehtyy vähänkään kyseenalaistamaan rokotetta, saa vihaa ja lokaa niskaansa tavalla, jolle saa hakea vertaistaan vaikka somevihan aikaa elämmekin.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Loppuja ja alkuja – viimeinen eskaripäivä ja muita merkkejä ajan kulumisesta

Miten savusauna lämmitetään ja miksi sen löylyt ovat täydelliset kuin vanha parisuhde

Jäätelökesää ja lisäaineongelmia

Savusauna, raskaus ja häkämyrkytys: ainekset pahimpaan painajaiseeni