Onko maskin käytöstä mitään hyötyä jos maski on leuan alla? Havaintoja italialaisesta maskinkäyttöetiketistä




Italiassa odotetaan kesäkuun 28. päivää kuin kuuta nousevaa. Se on ajankohta, jolloin näillä näkymin ulkotilojen maskipakko on poistumassa. Tartuntaluvut ovat laskeneet päivä päivältä, eilen niitä oli enää reilut 800, mikä on pieni luku huippuaikojen eli jopa 20 000 tartunnan rinnalla. 

Kuolemantapauksia on yhä päivittäin joitakin kymmeniä, eilen 31, mutta sekin luku on tasaisesti pienentynyt kesän edetessä. 

Ulkotilojen maskipakon poistumisesta on väännetty kättä jo jonkin aikaa, mutta nyt siis näyttää siltä että se on vihdoin ensi maanantaina toteutumassa. 

Olemme olleet Italiassa nyt viikon, ja se on riittävän pitkä aika oppia ymmärtämään oikein hyvin italialaisten kiihkeää halua päästä ulkotilojen maskipakosta eroon. Nyt kun Suomessakin on nautittu yli kolmenkymmenen asteen helteistä, voi suomalaisenkin lukijan olla helppo eläytyä ajatukseen maskista ulkona sellaisissa lämpötiloissa. 

Ja jos ei ole, niin voin kertoa: se on hyvin tukalaa! 



Kun katselen vastaani käveleviä ihmisijoukkoja Rooman turistikaduilla tai lähiöissä ja näen edessäni pelkkiä vastaantulevia maskeja, kun puen seitsenvuotiaalle keskimmäiselleni hänen itse valitsemaansa maastokuvioista lapsenkokoista maskia ja kuulen hänen valittavan kuinka sen kanssa tulee kuuma, kun tunnen kuinka oma maskini (sateenkaarenvärinen) alkaa kastua alla hikoilevan ihon haudutuksessa, en voi kun todeta että Suomessa me olemme sentään päässeet aika vähällä. 

Meillä ei maskipakosta ole kuultukaan vaan pelkästään askarreltu suositusten ja vahvojen suositusten käsitteiden parissa, ja nekin koskevat vain sisätiloja. Maskipakko ulkona on suomalaisittain vieras käsite ja mahdoton kuvitella meille. 

Toisaalta roomalaista elämänmenoa kaduilla seuraavana en voi väistyä ajatukselta, että pakolla on varjopuolensa. Koska pakkoa valvotaan ja sen rikkomisesta voi seurata sakkoa, lähes poikkeuksetta kaikilla on maskit mutta läheskään kaikilla ei selvästikään ymmärrystä motiivista miksi maskeja käytetään ja miten niitä käytetään, jotta niistä olisi hyötyä. 

Rooman turistikeskustassa voi myös havaita, että maskien outo käyttö ei koske pelkästään italialaisia, vaan muunmaalaisiakin turisteja. 

Meidän perheen italialainen ja suomalainen tapa käyttää maskia.

Oikeastaan suuri osa käyttää maskia tavalla, joka vesittää huomattavasti niiden tehokkuutta. Viikon aikana olen tehnyt huomioita eräänlaisesta maskietiketistä, joka näyttää kehkeytyneen italialaisten keskuuteen. Tässä niistä tärkeimpiä:

1. Maskeja pidetään leuan alla, kun lähettyvillä ei ole muita ihmisiä. Vastaantulijan lähestyessä tai kun tullaan piazzalle jossa on väkeä, maski vedetään kasvoille. 

2. Kun maskia ei käytetä (eli sääntöjen mukaan vain ruokailun tai juomisen aikana kahvilassa tai ravintoloissa), se laitetaan usein käsivarteen - ellei lasketa leuan alle. 

3. Kun kuumuus maskin kanssa alkaa oikein ahdistaa, tökätään maskia sen verran alaspäin että sieraimet paljastuvat. Ja johan taas henki kulkee paremmin! 

4. Nenänkutituksen tai muun, ehkä hien valumisesta johtuvan kutinan yllättäessä hierotaan ronskisti maskia ihoa vasten.

5. Maahan heitettyjä maskeja näkyy todella vähän. Paljon vähemmän kuin Suomessa. Viikon aikana olen tainnut nähdä korkeintaan pari kolme maassa lojuvaa maskia. 

6. Tämä kohta pätee varmuudella vain appivanhempiini, mutta rohkenen ajatella että he eivät varmaankaan ole ainoat italialaiset (tai minkä maalaiset tahansa), jotka tekevät näin: eteisen kaapin ovennupeissa roikkuu komea kokoelma käytettyjä kertakäyttömaskeja, josta napataan mukaan yksi kun lähdetään asioille tai alakerran kahvilaan. Ainoa mitä uskallan toivoa on, että heillä on jokin systeemi siihen, että tietävät missä nupissa roikkuvat kummankin maskit...


Mitä tämän jälkeen voi sanoa? Ainakin sen että he jotka sanovat ettei maskien käytöstä ole mitään hyötyä ovat aivan oikeassa. 

Mutta maskien oikeaoppisesta käytöstä on. 


Kommentit

  1. Italia kuitenkin kärsii koko koronasta kaikkein eniten, miksi?? Miksi se tauti levisi siellä aivan kuin tulipalo pitkin kuivaa preeriaa? Olisiko pitänyt totella viranomaisia vuuosi siten niin ei tarvitsisi pohjoismaalaisena taas kerran katsella kun eu:n tukirahoista suurin osa valuu kreikkaan Italiaan espanjaan. Jokin siinä eteläisessä systeemissä on ihan vituillaan kun rahaa opitää syytää jatkuvasti. Ei mikään ihme että Halla-aholaisuus leviää. Ja sieltähän se fasismikin on kotoisin, pikku-beniton aivoituksista kasvoi saksan toisen maailmansodan kauhut, itse italaialaisethan määki kuin lampaat kun Beniton mustapaidat tuli ja veti kommunisteilta nenän vereen. Älysivär sentään laittaa sen pää alaspäin roikkumaan pyykkinarulle.

    Siitä 750miljardista mene italiaan vajaa 200 miljardia, itke siinä sitten maskipakkoja,. (anteeks, kiehui yli)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielikuva siitä, että Italia kärsisi eniten koronasta, elää näköjään edelleen sitkeässä. Sehän ei pidä ollenkaan paikkaansa, vaan Italia vaan sattui olemaan ensimmäinen eurooppalainen valtio (monista syistä) jossa korona pääsi leviämään, ja koska siitä ei vielä tiedetty, jäljet olivat tuhoisat. Tässä vaiheessa pandemiaa tilanne on päässyt yhtä pahaksi myös Britanniassa, Espanjassa, Etelä-Amerikassa, Intiassa...

      Eli on väärän puun haukkumista syyttää tässä Italiaa tai italialaisia, he kyllä ovat todella kiltisti ja urheasti totelleet koronarajoituksia, paljon kiltimmin kuin esimerkiksi suomalaiset joista edelleen moni kitisee maskinkäytöstä vaikka se ei edes ole Suomessa pakollista ollut missään vaiheessa. Koko Italia oli lockdownissa keväällä 2020, useimmat täysin kiltisti ja nikottelematta, en uskoisi että esim. suomalaiset olisi niin helposti "alistuneet" sellaiseen totaalikotonaoloon ja valtiovallan harjoittamaan vapaudensäätelyyn. Ja toinen locksdown viime talvena, silloin tosin jo enemmän oli kapinamielialaa mutta siltikin verrattain vähän.

      Se toki on mielenkiitoista, että Italia onnistui saamaan niin ison potin koronakorvauksista, mutta luulenpa että se johtui ainakin osaksi juuri siitä että Italia oli se ensimmäinen maa, johon korona osui. Koko muu Eurooppa säikähti sitä aika pahasti, ja sittenhän tilanne levisi muuallekin.

      Fasismi on historiaa ainakin siinä muodossa kuin Mussolini sitä levitti, onneksi. Jätetään se historian lehti sinne missä se on, menneisyyteen. =)

      Poista
    2. Mielikuva on siis väärä mutta sen persuteella rahaa valuu käsittämättömiä summia italiaan, on tämäkin systeemi.

      Myönnä etä Beniton vetäminen tähän asiaan oli turhaa, mitä lie kiuketellut, sorry.

      Poista
  2. En ymmärrä lainkaan edellisen kommentoijan agressiivista vuodatusta, joka menee kokonaan asian vierestä. Sinähän olet suomalainen ja asut Suomessa, käyt turistina Roomassa. Miehesi asuu, tekee työtä, ansaitsee elantonsa ja maksaa veronsa Suomeen kuten agressiivinen kommentoijakin, ja käy turistina kotikaupungissaan. Te olette EU:n kansalaisia. Miehesi hyötyy EU-tuista saman verran kuin edellinen kommentoija. Italiaan maksettavista tuista hän ei saa centtiäkään. Vuodatus fasismista on tässä täysin käsittämätön.
    Meillä Saksassa on myös kuumaa, maskipakko ja lockdown, josta ei vielä loppupäivämäärää näy. Sain eilen toisen Astra Zeneca rokotteen ja sen mukana vapautuksen testeistä; pääsen kampaamoon ja ravintolaan ilman todistusta, että testini on negatiivinen. Mutta rokotus ei vapauta minua maskin käyttämisestä mm. sisätiloissa ja yleisissä kulkuneuvoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytän Annaa kun haluan saada erilaisen näkökulman Italiaa koskeviin asioihin. Agressioni suuntautuvat asiaan, ei henkilöön. Anna ja miehensä ovat ihunaisia ihmisiä joita vastaan ei ole mitään, päinvastoin arvostan monessa asiassa, esimerkiksi lapsensa ovat kyvin kasvatetuja ja viksuja.

      Annalle voi sanoa asiansa suoraan ja vaikka menee vähän ohi asian niin ei haittaa, kuten sanottua, asioista väännetään, ei henkilöön meneviä vääntöjä. On vapauttavaa tavata ihminen jonka kanssa ei tarvitse kierrellä, ei kaarrella, miettiä että onko tämä nyt poliittisesti korrektia, voiko noin vanoa. Sen sijaan että loukkaantuisi mitättömistä toisten ihmisten puolesta, Anna kärsivällisesti selittää minunkin kaltaiselleni kärsitmättömälle tunnereagoijalle kuinka asiat hänen nä'kökulmastaan on, kiitos siitä.

      Tyylini on hieman norsu posliinikaupassa mutta niin kauan kun se ei häiritse blogin pitäjää niin ei tarvitse muidenkaan nokkaansa kiristellä, kiitos.

      Poista
    2. Kiinnostavaa kuulla Saksan tilanteesta, Katriina, se osaltaan kertoo että koronatilanne on huono vähän siellä sun täällä yhä tälläkin hetkellä. Tuo mielikuva Italiasta pahimpana alueena se vaan elää sitkeässä edelleen, kuten tässä kommenttiketjussakin on käynyt ilmi. Sus`on pitkäaikainen blogini seuraaja ja tunnen hänen tyylinsä; vähän meni kiukku yli tuossa mutta kuten hän itse kommentoikin, ei ollut tarkoitettu minuun tai perheeseeni henkilökohtaisesti. =)

      Poista
  3. Kyllä maskeja näkee leuan alla Suomessakin. Itse päätin heti koronan alussa etten vedä sitä leuan alle enkä laita sitä syödessä pöydälle. Kaikkia muita virheitä teen kyllä.

    Julkisissa liikennevälineissä Suomessa kuitenkin kuulutetaan lyhyin väliajoin monella kielellä, että julkisessa liikenteessä on maskipakko. Ei kuitenkaan uloskaan laiteta, jos maskia ei ole. Jotkut ratikkakuskit ainakin ovat huomauttaneet maskin puuttumisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin muuten näkee, kiinnitin huomiota samaan vähän ennen Italiaan tuloa kun vielä Suomessa olin. Eli maskeja leuan alla sielläkin. Mulla on myös tuo periaate että leualle ei ikinä, mutta käsivarteen sen jo sujuvasti vedän syömisen ajaksi. Pöydälle en minäkään laita! =)

      Nämä on näitä maskietikettejä joita pakostakin syntyy varmaan kaikkialle missä maskeja joudutaan käyttämään...

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Juoksuharrastuksen aloittaminen vuosien tauon jälkeen – Juoksen kuolemaa karkuun

Miltä tuntuu kevään valo? Haparoivia yrityksiä kertoa se sanoin: "Vain se mitä kirjoitan on totta"

Leivinuunin lämmitys - miksi se on niin vaikeaa eikä tuli syty?

Toivepostaus: Autolla Italiaan! Viimeisin Helsinki-Rooma -matkamme maanteitä pitkin