Sauna finlandese

Roomassa vallitsee saunalämpötila.
Pitkän blogitauon päätteeksi on hyvä palata hetkeksi perusasioiden äärelle. Aiheena olkoon siis sauna. Kirjoitan tekstiä hieman saunaa vastaavissa oloissa eli 5 viikkoa jatkuneiden 36- 40 asteen helteiden lämmittämässä anoppilan yläkerrassa. Silti en aio sen enempää kuvailla vallitsevia sääoloja, jotka tosin ovat tänään osoittaneet ensimmäisiä viilenemisen merkkejä mahtavan ukkoskuuron myötä, vaan kirjoittaa ihan oikeasta saunasta.

Pitkän Helsinki-Rooma automatkan kohokohtiin nimittäin kuului Trentino-Alto Adigessa sijaitsevassa hotellissame oleva supisuomalainen saunakokemus.  Hotellin esitteessä puhuttiin selvin kirjaimin sauna finlandesesta, mutta mieheni varoitti jo etukäteen hotellihuoneesta pyyhe kainalossa poistuessani, että älä sitten odota mitään oikeaa suomalaista saunaa.

Oliko hän oikeassa?

Ottaen huomioon italialaisten häveliäisyyden alastomuuden suhteen, ensimmäinen yllätys odotti heti saunatilojen ovella. Minkäänlaista pukuhuonetta ei ollut, vaan vaatteet oli riisuttava käytävällä, johon joku saattoi viereisestä ovesta tupsahtaa milloin hyvänsä. Ei puhettakaan, että miehille ja naisille olisi ollut oma saunansa - enpä olisi osannut odottaa löytäväni yhteissaunan kaikista maailman paikoista juuri Italiasta.

Saunaan ei tosin ollut tungosta - olin ainoa saunoja parhaaseen sauna-aikaan eli seitsemältä illalla. Viereisestä vilvoitteluhuoneesta kyllä kuului lapsen ja aikuisten ääniä, joten päättelin siellä olevan edellisiä saunojia suorittamassa vilvoittelua, il rifrescamento, jollaiseen seinään kiinnitetyt saunasäännöt kehoittivat.

Sääntölista oli vaikuttava: Sydänvaivaiset, korkeasta verenpaineesta kärsivät ja alle 14-vuotiaat eivät saa mennä saunaan.  Peseydy ennen saunaan menoa. Aloita saunominen varovasti. Älä heitä vettä kiville eli löylyä ensimmäiseen 15 minuuttiin (kuka italialainen muka kestää saunassa niin kauan??). 15 minuutin jälkeen astu ulos saunasta ja käy viileässä suihkussa. Mene uudelleen saunaan, nyt voit heittää löylyä, mutta ei liikaa. Poistu jälleen viimeistään 15 minuutin jälkeen. (Seinässä oli tiimalasi osoittamassa aikaa). Viimeisen 15 minuutin aikana älä heitä enää löylyä ollenkaan. Käy suihkussa. Siirry vilvoitteluhuoneeseen vilvoittelemaan vähintään 15 minuutiksi ja juo paljon vettä.

Tämän mukaan saunassa tulisi siis viettää aikaa yhteensä 45 minuuttia plus suihkut ja 15 minuutin vilvoittelu päälle. Ei ihme, että italialaisia alkaa epäilyttää koko touhu heti alkuunsa. Mitä jos kärsiikin sydävaivoista tietämättään? Miten touhu voi olla turvallista, jos lapset eivät saa sitä harrastaa?

Asianmukaisesti itseni suihkuteltuani siirryin saunan puolelle. Vastassa odotti hailakka jäähtyneen saunan lämpö. Mittari seinällä näytti 25 astetta, kosteusmittari heilui kuusissakymmenissä.

Lauteilla odotti sanko täynnä vettä, ja minä ryhdyin lyömään löylyä sääntöjen vastaisesti heti. Kiuaskivet sihahtelivat laimeasti, ja pian vesi jo lorisi suoraan niiden välistä kiukaan sisään. Lämpömittari ei värähtänytkään.

Odottelin muutaman minuutin. Lisää löylyä, joka edelleen litsahteli kiville ilman minkäänlaista lämpövaikutusta.

Tätä sihisevää löylynheittoa jatkui seuraavat 15 minuuttia eli kunnes sanko oli kokonaan tyhjä. Saunan lämpötila oli siinä vaiheessa 35 astetta, ja ymmärsin alkaa epäillä, oliko sauna kenties rakennettu niin ettei sitä koskaan saisikaan lämmitettyä 80 asteeseen. Ties vaikka joku varomaton italialainen sydänvaivainen tai alle 14-vuotias saisi siitä terveysongelmia.

Olin juuri saanut haettua lisää löylyvettä ja ahkeralla löylynlyönnillä nostettua lämpötilan 45 asteeseen, kun sain yllättäen saunaseuraa. Vilvoitteluhuoneesta lauteille siirtyi suurinpiirtein ikäiseni nainen, joka kertoi saunovansa ensimmäistä kertaa elämässään. Aivan ensimmäiseksi hän totesi, että oli aivan liian kuuma.

Ymmärrettävästi en edes kysynyt häneltä, sopisiko heittää löylyä. Oma saunahetkeni oli auttamattomasti ohi. Nainen kertoi, ettei hänellä ollut aavistustakaan siitä, miten saunotaan ja miten kuumaa saunassa oikeasti tulisi olla. Näytin seinän lämpömittarista, mihin asti asteiden tulisi nousta, ja hän näytti lähinnä epäuskoiselta. Viimein hän suostui yhden kauhallisen löylyihin - ja paineli saman tien alemmalle lauteelle.

Hän kertoi, että aiemmat riidan äänet vilvoitteluhuoneesta olivat johtuneet siitä, että hänen kuusivuotias tyttärensä olisi niin paljon halunnut tulla mukaan saunaan. Eikä tietenkään voinut äiti sellaiseen suostua. Onhan meillä aikuisillakin täällä niin kuuma, entä sitten lapsilla, figurati, hän puuskahti. (Kyseisen lapsen itku kuului välillä vieläkin vilvoitteluhuoneesta, ja pari kertaa hän kävi saunan oven lähettyvillä mankumassa äitiään).

Kerroin, että oma viisivuotias tyttäreni on tottunut saunoja ja yksivuotiaskin on käynyt jo saunassa, mikä on Suomessa ihan tavallista. Kaikki lapset saunovat eli siinä ei ole mitään vaarallista. Silti ei naisen äidinsydän heltynyt, vaan tytär sai jatkaa itkuaan.

Kosteusprosentti saunassa oli jo pitkään huidellut ahkaran löylynheiton seurauksena sadassa, joten hyvät hiet siellä silti sai. Olinkin istunut lauteilla jo pian sen sääntöjen suositteleman 3 varttia, tosin ilman asianmukaisia taukoja ja löylynheiton rajoitteita. Jätin naisen jatkamaan saunomista ja toivotin buona sauna. 

Jätin väliin myös vilvoitteluhuoneen, ja siirryin"vilvoittelemaan" hotellin ravintolaterassin puolelle. Ilma oli mukavan lämmin, + 29, mikä oli ihan luksusta Suomen ennätyskylmän kesän ja pitkälle Etelä-Saksan puolelle jatkuneen 12-15 asteen koleuden jälkeen. Itävallassakin oli vielä vasta 20 astetta, ja tuntui jo täysin epätodelliselta, että jossakin ne hellemassat muka odottaisivat.

Mutta odottivathan ne, heti Italian puolella. Hetkessä auton lämpömittari nousi kolmeenkymmeneen, sitten 35:een ja pian 38:aan. Pian jo ymmärsimme olla sanomattoman iloisia siitä, että hellemassat tulivat vastaan vasta siinä vaiheessa matkaa eli loppusuoralla.

Sen jälkeen on ollutkin yhtä saunaa. Suomalaisen saunan hyvä puoli on siinä, että sen lämmössä ei tarvitse tehdä yhtään mitään, sen kun istuu ja nauttii löylyistä. Roomalaisessa kesähelteessä sen sijaan on suoritettava kaikki normaalit toiminnot kuten ruuanlaitto kuuman hellan ääressä, muutenkin hikiset imetykset, lattian moppaaminen yms. sekä tietysti nukkuminen, joka onkin ehkä se vaikein kohta yli 30 asteen lämpötiloissa.

Viime päivinä helteessä on suoritettu myös nähtävyyksien kiertämistä, shoppailua ja paikkojen esittelyä, kun saimme viikon ajan pitää vieraina veljeäni vaimonsa ja vauvansa kanssa. Vieraat osoittivat olevansa isäntiään fiksumpia ja keksivät nukkua yöt parvekkeella. 35 sisälämpötila-asteen sijasta nukkumislämpötila oli ulkona raikkaan "viileä" eli 27-30 astetta. Sitä en ole näinä kohta 14 kuumana Rooman-kesänä koskaan älynnyt tehdä.

Aina oppii jotakin uutta. Kuten sen, että Italiassa saunominen on kiellettyä alle 14-vuotiailta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Mistä tulit, punarinta, mitä viestiä tuot, kenen sielua kannat?

Leivinuunin lämmitys - miksi se on niin vaikeaa eikä tuli syty?

Toivepostaus: Autolla Italiaan! Viimeisin Helsinki-Rooma -matkamme maanteitä pitkin

Miten savusauna lämmitetään ja miksi sen löylyt ovat täydelliset kuin vanha parisuhde