Sääkirjat sekaisin - mistähän moinen?

Helsinkiläisiä hellelukemia.
Katselin aamulla tapani mukaan Mtv3:n sääsivustoa. Miten se näyttääkin yhtäkkiä niin huonoa ilmaa, ihmettelin. Sadetta vähän koko päivän, aamulla vain 20 ja päivällä korkeintaan 22 asteen lämpötilaa. Huomiseksikin lupaili oudon viileää ilmaa. Ukkoskuuroja on ollut liikkeellä, mutta miten ilma äkisti näin huonoksi meni?

Sitten huomasin, että olin epähuomiossa katsellut Rooman lämpötiloja. Helsingin kohdalla paistoi aurinko kirkkaalta taivaalta ja lämpöä heti aamuyhdeksältä 25.

Ihmeellistä. Näin on sitä paitsi jatkunut jo kauan. Helsingissä lämpötilat ovat järjestään Rooman lämpötiloja korkeampia säätiedotuskartoissa. Kyllä tällainen lämmittää mieltä. Varsinkin kun Helsingin helteessä on Rooman helteisiin verrattuna yksi lyömätön etu:

Näitä meidän helteitä kestää ihan eri tavalla kuin Rooman hellettä. Ero on varmaankin ilmankosteudessa, joka Suomen korkeudella pysyttelee helteelläkin siinä 40-60 prosentin hujakoilla, mutta Roomassa lähentelee helposti sataa.

Kyllä täällä meilläkin tosin paita kastuu ihan kiitettävästi näillä keleillä. Auringossa voi kuitenkin istuskella ainakin pari minuuttia, ennen kuin hiki alkaa virrata, ja varjossa on miellyttävän kuumaa. Italian helteessä aurinkoon astuminen on pahimpaan helleaikaan ihan mahdotonta, ellei halua tukahtua elävältä. Varjossakin on vaikeaa olla, ainakin jos ei etsiydy tuulenvireiseen kohtaan.

Toki ero johtuu siitäkin, että Italiassa hellelukemat kohoavat helposti 35:een ja ylikin. Meillä harvemmin niin korkealle. Tosin viime viikonloppuna pihassamme lämpömittari näytti 33 astetta loppuiltapäivästä, mutta niin me vain istuimme aurinkotuoleilla auringossa. Sellainen ei todellakaan olisi Italiassa mahdollista. Voi siis sanoa, että Suomen helteet ovat parempia kuin Italian. Jos tämä meno jatkuu, ei ole mitään tarvetta lähteä kesällä Italiaan lämpimään, kun omasta takaa riittää miellyttävämpiä ilmoja.

Mistähän johtuu, että Roomassa on tähän mennessä ollut niin viileä kesä? Elokuun alkukin näyttää poikkeuksellisen kylmältä, ja vasta ensi viikon lopulla näkyy oikeiden helteiden alkamisen merkkejä. En tietenkään kuvittele olevani se, jonka mukaan säät vaihtelevat (ja yleensä aina nimenomaan epäonnisesti), mutta huvittana seikkana mainittakoon, että taas kerran menevän juuri päin vastoin kuin minulla olisi toiveissa. Oma vika, että menin varaamaan Rooman-reissun kuumimpaan elokuun aikaan, mutta salaa silti pikkuvauvamme takia olen toivonut, että säät eivät ainakaan ihan hirveän kuumia olisi juuri meidän kymmenpäiväisen reissumme aikana. Hirveän kuumia ne eivät olekaan olleet - koko kesänä, vaan alkavat olla juuri silloin kuin me lennämme paikalle. Lämpö on ilkikurisesti pidätellyt itseään koko kuluvan kesän, ikään kuin säästellen parhaita paukkujaan meidän poloisten varalle. Toivotaan, että mitään Luciferin kaltaista hornankattilaa ei ole tällä kertaa tiedossa... Vielä tällä hetkellä ei näytä siltä, mutta olen oppinut, että kaikki on mahdollista säiden suhteen, silloin kun minulle ole sääasioilla jotakin merkitystä.  (Sääepäonnesta olen kirjoittanut täällä ja Italian helteestä mm. täällä)

Anoppini tosin päivittelee joka puhelun aikana kuumuutta ja toistelee, miten hyvä että me emme vielä ole Roomassa vaan täällä viileässä pohjolassa. Onhan 25 astetta aika kuuma, mutta meilläpä asteita onkin 30... Paitsi että anoppi on tainnut unohtaa, mitä oikea italialainen kuumuus on, hän ei myöskään taida käsittää, että sääkirjat ovat tällä hetkellä aika sekaisin Suomessa ja Italiassa. Me emme todellakaan palele tällä hetkellä, vaan päin vastoin nautimme korkeammista lämpötiloista kuin he Italiassa.

Nimenomaan nautimme. Jopa kadun aurinkoisella puolella kävely onnistuu, jos lämmöstä todella nauttii. Italiassa moinen on helteellä silkkaa kärsimystä.

Kommentit

  1. Hyvä aihe, minäkin olen ihmetellyt näitä sääilmiöitä taitaa johtua ilmastonmuutoksesta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Jostakin olen vielä lukenut, että jostain syystä mahdollinen ilmastonmuutos koettelisi eniten juuri Italian seutuja. Siellä onkin myrskyt ja tulvat viime aikoina olleet todella yleisiä! Ja nyt tämä oudon viileä sää vuodenaikaan nähden.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Leivinuunin lämmitys - miksi se on niin vaikeaa eikä tuli syty?

Juoksuharrastuksen aloittaminen vuosien tauon jälkeen – Juoksen kuolemaa karkuun

Mistä tulit, punarinta, mitä viestiä tuot, kenen sielua kannat?

Polttavia hetkiä Välimeren rannalla - mitä tehdä, kun meduusa pistää?