Luomusupermarketissa

Cuorebio-luomukaupan ovella.
Italiassa on meneillään luomuruokabuumi. Talouskriisin vaivaamassa maassa kaikki muu kulutus on miinuksella, mutta luomun kysyntä kasvaa. Syy? Yleisen tietoisuuden kasvaminen varmaan ainakin, mutta myös se, että luomua on yhä enemmän tarjolla, mikä lisää entisestään kysyntää.

Vaan ei liene helppoa olla Italiassa luomuyrittäjä. En tunne tarkemmin maan byrokratian kiemuroita asiaan liittyen, mutta yleisten asenteiden kanssa saa ainakin taatusti taistella. Monet lähtökohtaisesti ajattelevat, että luomualalla huijataan. Pyydetään tuplahinta tavallisista tuotteista vain sen varjolla, että kyljessä loistaa luomumerkki, ehkä luomutarkastajan taskuun sujahtaneella rahalla ostettu.

Suomalaisena tällainen epäluuloisuus tuntuu liioitellulta. Vaikea kuitenkin mennä sanomaan, miten korruptoitunutta tai muuten mielivaltaista luomutuotanto täällä on. Sitä paitsi monet luomutuotteista tulevat ulkomailta, mutta sama epäluuloisuus ulottuu niihinkin.

Tänään otimme osaa italialaiseen luomuinnostukseen:

Löysimme lähistöltä (Ciampinosta, Via dei Mura Francesi 22) kokonaisen luomusupermarketin. Valikoima oli kattava, saatavilla oli kaikkea pastoista sushitarvikkeisiin, maitotuotteista ruisleipään ja kosmetiikasta salameihin. Kaikki tietysti sataprosenttista luomua.

Parinsadan neliön pikkukaupassa hurahti peräti tunti ja 15 minuuttia - elämäni ensimmäinen kerta luomusupermarketissa. Kokemus oli ihastuttava. Kokonainen kauppa täynnä kaikkea kiinnostavaa ja terveellistä (jälkimmäistä ainakin suurin osa). Kaikkea sellaistakin, mitä olin aina pitänyt hankalasti löydettävänä Italiassa, kuten sokeroimatonta karpalomehua, mustikkamehua, koivumahlaa, ruususuolaa ja intiaanisokeria. Olisin viihtynyt pidempäänkin, elleivät mies ja lapsi olisivat alkaneet pitkästyä.

Ostoskoriin kasaantui muun muuassa täysjyväpastaa, porkkanamehua, muutama hedelmäpatukka, muscovado-sokeria, mustikoita, pestoa, verkkomelonia ja supermakeita persikoita. Eiväthän ne koossa tavallisille persikoille pärjää:
Tavallinen vs. luomu.

Mutta jos alettaisiin mittailla hedelmien ravintoarvoja, niin voisin veikata aika isosta summasta rahaa, että pienemmästä luomupersikasta löytyy vitamiineja ainakin tuplasti enemmän kuin isosta torjunta-ainekyllästetystä normipersikasta.

Kassalla ensimmäinen kysymys kuului, onko teillä ostoskassia mukana. Eipä tietenkään ollut - keltanokkia luomusupermarketissa kun olimme. Muovikassia ei hevillä herunutkaan. Yritimme sanoa, että automme on parkkeerattu kauas ja painavaa melonia ynnä muuta on vähän vaikea kantaa käsin sinne asti. Ei auttanut. Kasseja oli kyllä kaupan, mutta mikä tahansa muu vaihtoehto olisi parempi, myyjä antoi ymmärtää.

Lopulta ratkaisu löytyi kaupan nurkalla lojuvista pahvilaatikoista. Poistuimme siten kaupasta ostoslaatikkoa kantaen.


 Jatkokäyttö laatikolle on jo valmiina: laatikkoon mahtuu täydellisesti parikymmentä oliiviöljypulloa ja espressokahvipakettia, jotka aiomme kuljettaa autolla Suomeen. Uusiokäyttöä ja luomuideologian myönteistä lieveilmiötä parhaimmillaan.

Mikä on tämän kaiken miinuspuoli? Hinta. Puoli kiloa luomupastaa maksoi 1,19, ja kun sitä vertaa tavallisen pastan 55-60 sentin hintaan, ero on huomattava. Pieni verkkomeloni maksoi 1,27 euroa, kun yleensä isommasta melonista saa maksaa euron tai jopa alle. Pestopurkin hintakin lähenteli suomalaisen, ei-luomun peston hintaa, 2,72 euroa.  Loppulasku kohosi peräti 66 euroon, joka on Italiassa iso summa yhdestä ruokaostoksesta. Tosin summaan kuului myös kutkuttava kirjalöytöni, ravitsemus- ja terveysrintaman tämän hetken kuuma peruna The China Study, joka löytyi alekorista 17 euron hintaan.


Kaikella hyvällä on hintansa. Mutta kenties on totta se, mitä luomusta sanotaan. Kun tiedät maksavasi ruuastasi vähän enemmän, katsot tarkemmin mitä ostat ja etenkin miten paljon ostat. Sen sijaan että ostat tarjouksesta 10 tomaattia vähän kuin varmuuden vuoksi ja heität puolet roskiin koska et muistakaan syödä kaikkia ennen kuin pilaantuvat, ostatkin viisi luomutomaattia ja syöt varmasti ne kaikki. Syöt siis vähemmän, mutta laadukkaammin ja ravitsevammin. Tällä metodilla ehkä lopulta jopa säästät rahaa.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leivinuunin lämmitys - miksi se on niin vaikeaa eikä tuli syty?

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Hiiriperhe vintillä ja rotanruumis seinässä - elämämme luontokappaleiden kanssa

Kolme viikkoa koronaoireilua: näin tauti alkoi, eteni ja parani

Miten savusauna lämmitetään ja miksi sen löylyt ovat täydelliset kuin vanha parisuhde